Brand awareness in de virtual reality wereld

05:01 - 03:00
luistertijd 05:01 - leestijd 03:00

Metaverse, virtuele realiteit in de online wereld, is niet alleen de toekomst van het internet maar zal ook de mode- en beautywereld ingrijpend veranderen. De eerste stappen zijn al gezet!

Headset op je ogen en hobbelen maar

Metaverse staat momenteel nog in zijn kinderschoenen maar desalniettemin wordt het gezien als de toekomst van het internet: Je kijkt niet meer naar sites op een scherm maar via een virtual reality headset wordt je ondergedompeld in de virtuele wereld, je leeft er in.

In de wellicht zeer nabije toekomst kun je werken, leren, spelen, shoppen, uitgaan, vrienden zien, reizen in die virtuele wereld, die vrijwel net zo echt is als de echte wereld. Voortdurend onderweg, virtueel, vanuit je eigen huis en je eigen luie stoel.

Nu nog vooral in games, maar….

De meeste aspecten van Metaverse zijn nu echter nog toekomstmuziek. Het creëren van een virtuele wereld bestaat vooralsnog alleen in games, maar het is bijvoorbeeld ook al mogelijk om via games concerten bij te wonen.

Het is waarschijnlijk slecht een kwestie van tijd voordat die virtuele werelden gekoppeld worden en één grote, oneindige virtuele wereld worden waarin je moeiteloos kunt overspringen van de één naar de ander. En dan is Metaverse realiteit.

Marketingwapen

Metaverse is uiteraard ook een bijzonder krachtig marketingwapen, althans, over niet al te lange tijd zal het de belangrijkste manier zijn om grote groepen jonge, nieuwe consumenten te bereiken.

Cosmeticamerken weten dat uiteraard ook en zijn dan ook bijzonder geïnteresseerd in wat komen gaat. Veel merken besteden nu al veel tijd, energie en budget aan het verkennen van deze nieuwe mogelijkheden.

Virtual reality concepten groeiden tijdens de Covid pandemie

De afgelopen jaren waren door de pandemie en de daaraan verbonden wereldwijde maatregelen voor veel mode- en cosmeticamerken een uitgelezen kans om te experimenteren met de virtuele wereld van Metaverse.

Hun klanten bleven thuis, vermeden winkels, drukte, feesten en evenementen. Er moest geprobeerd worden hen toch te bereiken.

Wie herinnert zich GucciFest?

Zo liet Gucci de traditionele modeshows vallen en verving die door GucciFest, een online filmfestival dat zeven dagen duurde en waarin de nieuwe collecties op een filmische manier werden voorgesteld.

Gucci werkte hiervoor samen met filmmaker Gus Van Sant. Ook het Britse Burberry koos voor het online showen van de collecties.

Virtuele paskamers en meeting points met beautymerken

Andere merken werkten tijdens de pandemie aan virtuele paskamers waarin online kleding gepast kan worden, apps die het lichaam scannen waardoor consumenten hun maten weten en virtuele, online assistenten en personal shoppers die consumenten helpen met het vinden van outfits en de juiste cosmetica.

Zo creëerden Elizabeth Arden en Clinique virtuele winkels waar je met avatars kunnen gamen, rondneuzen en shoppen. L’Oréal ontwikkelde virtuele producten die te vinden zijn in verschillende games en Coty bouwde een virtuele ontmoetingsplek voor al hun medewerkers. Het zijn maar een paar voorbeelden.

Ook marketing werd door de pandemie beïnvloed. Zo moest het Japanse cosmeticamerk Tatcha door de pandemie een groot event voor influencers in hun fabriek in Kyoto afzeggen maar verving dit door een samenwerking met een online video game.

Het resultaat, Tatchaland, gaf meer dan tweeduizend bezoekers een virtuele tour door de fabriek en koppelde daar ook nog een virtuele spa dag en tal van andere leuke bezigheden aan vast. Het merk bereikte meer mensen dan ze met een traditioneel evenement zouden hebben gedaan.

Digitaal ingrediënten mengen

Het Spaanse Puig wilde nog verder gaan om binnen hun parfummerk Byredo ook een geheel digitaal parfumconcept te ontwikkelen. Mensen kunnen dan in een virtuele omgeving op zoek gaan naar 26 verschillende ingrediënten.

Uiteindelijk kunnen ze, mochten ze dat willen, twee digitale ingrediënten mengen, waarna Puig daar een echte, genummerde fles parfum van maakt en die laat bezorgen. Customized parfum, virtueel samengesteld. Hierover werd vorig jaar groots bericht, echter hebben we de complete uitwerking nog niet gezien. Nieuw is het idee ook niet: in 2013 bespraken we al eens de (on)mogelijkheden van digitaal parfum.

Games en video’s

Maar het werkt ook omgekeerd, en wellicht zelfs makkelijker – Metaverse domeinen Decentraland, Roblox en Spatial organiseren speciale beauty-evenementen waaraan onlangs merken als Ulta Beauty, Neutrogena, Lush en Lottie London aan meewerken.

Consumenten kunnen onder meer games spelen, video’s bekijken maar ook daadwerkelijke producten aanschaffen. Deze virtuele evenementen trekken nu al relatief veel bezoekers en de reacties van zowel consumenten als de industrie zijn enthousiast. De virtuele beautywereld smaakt zeker naar meer.

Lees ook