Wat een fijne compacte lijn, met goed geformuleerde producten!

07:59 - 04:47
luistertijd 07:59 - leestijd 04:47

Soap, bekend van de city spa’s, heeft sinds 2 jaar ook een eigen merk skincare: Prescription by Soap. Ik ken Soap al sinds ze hun eerste city spa in Amsterdam openden. Ze hebben flink aan de weg getimmerd afgelopen jaren en ik ben dan ook nieuwsgierig naar hun skincarelijn. Voordat ik ga testen krijg ik een introductie van hun producten.

De naam Prescription is niet zomaar bedacht. Het concept bestaat uit een gepersonaliseerde, individueel voorgeschreven routine van maximaal 3 stappen waarmee je verschillende huidproblemen aan kunt pakken.  Er zijn vier soorten producten: cleanser, moisturizers, actives en spf. De eerste drie kun je op verschillende manieren mengen en zo ontstaat je persoonlijke routine.

Mijn recept

Tijdens de introductie wordt mijn huid goed bekeken door huidexpert Maaike Nanninga. Ik geef zelf aan dat ik pigment aan wil pakken maar Maaike ziet wat roodheid die ze eerst wil behandelen. Ik krijg 6 producten mee: Vegan Edelweiss Cleanser, Edelweiss Cream, Shield Cream (spf30) en 3 actives: retinyl palmitate, niacinamide en glycolzuur. Mijn ‘recept’ is het volgende:

Mijn routine zag er nog nooit zo eenvoudig uit. Maximaal 3 stappen!

De producten

De reiniger mengt makkelijk met de glycolzuur. Ik laat het geheel een minuut op mijn gezicht voordat ik de reiniger afneem met een vochtig doekje. Doordat je de glycolzuur weer verwijdert, geeft dit een milde peeling.

De Edelweiss cream zit in een royale aluminium tube van 100 ml. Meer merken zouden een metalen tube moeten gebruiken. Dit zorgt ervoor de dat crème niet met zuurstof in aanraking komt. Het is een prettige niet-vette crème die makkelijk aanbrengt.

Het mengen met niacinamide en retinyl palmitate gaat makkelijk. Ik breng een dotje op mijn handpalm aan en voeg een paar druppels toe. Ik meng het licht met een vinger, vervolgens wrijf ik kort mijn handen tegen elkaar waarna ik mijn handen tegen mijn gezicht druk en het mengsel in masseer.

Active en crème combineren

Op deze manier kan ik de active goed pover mijn hele gezicht verdelen zonder dat crème en active helemaal gemengd zijn. Mijn gezicht lijkt even wat wittig maar na een lichte massage is de crème goed ingetrokken. De actives zitten in apothekersflesjes van 20 ml met pipet en laten zich daardoor goed doseren.

3.7% Retinyl Palmitate

Over niacinamide hoef ik weinig te vertellen. Het is een van mijn favoriete ingrediënten. Retinyl palmitate is een derivaat van retinol. Het is minder irriterend dan retinol maar heeft wel een extra stap nodig om omgezet te worden in de actieve stof vitamine A zuur. De concentratie is hoog, 3,7%, veel hoger dan het gemiddelde retinol serum. Dat doet vermoeden dat er voldoende vitamine A zuur in de onderste huidlagen  komt. 

Overdag breng ik uiteraard een spf aan, Shield Cream spf 30. Deze crème heeft een lichte tint en is vrij stevig. Je moet hem goed uitsmeren anders blijft hij zichtbaar. Voor mijn huidkleur is de tint geschikt maar ik kan me voorstellen dat hij minder geschikt is voor de donkere huid. Gelukkig heeft Prescription net een nieuwe spf uit, de SPF50 Drops die je aan je crème toe kunt voegen. Lees ook Monique’s enthousiaste review hierover.

De behandeling

Ik gebruik in deze routine geen vitamine C en maak me wat zorgen of mijn pigmentvlekjes niet erger worden. Gelukkig staat er ook een behandeling gepland. Ik overleg met schoonheidsspecialiste Ashley, ze gaat de focus leggen op behandeling van pigment.

Peeling met 40% amandelzuur

De behandeling bestaat uit flink wat stappen: de eerste stap in natuurlijk de reiniging. Ashley voegt hiervoor vitamine C toe aan de reiniger. Hierna volgt een behoorlijk stevige peeling met 40% amandelzuur. Dit product is alleen voor professional. Voor de consument heeft Prescription een active met 20% amandelzuur. Amandelzuur werkt goed tegen pigmentvlekjes.

Na de peeling volgt een massage met retinol en een bindweefsel massage.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt vitamine C in een concentratie voor professionals, ingesluisd met NuFace microcurrent gezichtstool. Van vitamine C weten we ook dat het goed tegen pigment werkt. De behandeling wordt afgesloten met een bijzonder algenmasker.

Als laatste stap brengt Ashley de Edelweiss cream aan gemend met vitamine C en daarover de Shield cream. Mijn huid voelt heerlijk en heeft een mooie glow. Mijn haar zit natuurlijk nergens naar, maar de glow is er zeker!

Aangepast recept

Ashley past mijn recept iets aan. Vitamine C en amandelzuur worden toegevoegd. Ik meng 2-3 per week amandelzuur met de reiniger en één keer per week de glycolzuur. ’s Ochtends meng ik vitamine C door de moisturizer. Retinyl palmitate wordt opgeschaald naar elke avond. Niacinamide laat ik even staan.

Het eindresultaat

Het concept van Prescription vind ik heel boeiend. Als je ziet hoeveel producten ik allemaal op mijn toilettafel heb staan, zou je kunnen denken dat het ingewikkeld is, maar mijn routine is kort, 2-3 stappen. Dat is een verademing na al die ingewikkelde huidverzorgingsrituelen van 7-10 stappen. Simpel en snel. Ik moet er alleen op letten dat ik niet elke avond een zuur door mijn reiniger meng.

Een verademing, zo compact

De gebruikte ingrediënten zijn goed. Ik ben fan van niacinamide, vitamine C en retinol. Prescription Niacinamide serum heeft de derde plaats gewonnen van de Dutch Beauty Award 2023 in de categorie cosmeceuticals. Deze booster heeft mijn voorkeur boven het niacinamide poeder van The Ordinary, en mengt veel makkelijker met mijn moisturizer.

De vitamine C variant die Prescription gebruikt, sodium ascorbate, geeft vergelijkbare resultaten als ascorbinezuur en dringt goed in de huid door. Maar heeft tegelijkertijd hetzelfde nadeel dat het relatief snel oxideert.

Retinyl palmitate is mild en zal niet snel irritatie veroorzaken. Houd er wel rekening mee dat het langer duurt voor je resultaten ziet. Gebruik deze active niet rechtstreeks op je huid. Uiteraard heb ik dit voor mijn test geprobeerd, maar de retinyl palmitate trekt zo snel in dat je veel te veel nodig hebt en dus snel een te grote dosis gebruikt. Dan loop je zeker het risico van irritatie. Ondanks dat retinyl palmitate mild is, adviseer ik om op te bouwen en langzaam te beginnen, 2-3 keer per week.

De Shield Cream spf30 beschermt goed tegen de zon, maar ik vond hem wat lastiger in gebruik vanwege het kleurtje. Omdat ik geen vlekken op mijn kleren wil, gebruikte ik op mijn hals een andere spf. Ook is de crème vrij stug. Je moet hem snel en goed inmasseren. Goed nieuws dus dat de SPF50 Drops er nu zijn!

Ben je nieuwsgierig naar de producten, doe dan de online skin quiz!

Lees ook