Het is fascinerend om te weten hoe je dit dode materiaal toch fijne eigenschappen meegeeft

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

Ach, wat is het toch een heerlijke vraag. In de begintijd van BeautyJournaal, zo’n 13 jaar geleden kregen we dit soort leuke vragen wekelijks binnen. Toen was het antwoord nog niet op Internet te vinden. Nu natuurlijk wel. Echter is het te interessant om er gewoon nog eens bij stil te staan.

Het blijft namelijk een fascinerend fenomeen dat bij de een haarverzorgingsproducten te vet zijn voor het haar en bij de ander niet. Waar ligt dat aan, als haar immers geen levend materiaal is? En hoe kan een product volume geven, alsof je haar dikker is?

Oke, het is dood, maar er kan nog van alles mee….

Haar is inderdaad dood, zodra het zichtbaar is, dus uit je hoofdhuid is gekomen. Dat betekent niet, dat er verder niets mee kan gebeuren. De talgklier kan door bepaalde producten bijv. gestimuleerd worden meer talg te gaan produceren. Die extra talg wordt vervolgens verspreid door kammen en borstelen over je hele haar. Daardoor heb je vetter haar en kan verzorging ook al snel te zwaar aanvoelen aan het haar.

Verder is het belangrijk te weten dat haar waarvan de schubben beschadigd zijn, meer negatief geladen is. Hierdoor stoten de haarschubben elkaar ook af. Ze liggen niet meer mooi dakpansgewijs over elkaar heen.

Het geheim van de haarschubben

Niet beschadigd haar met mooi gelaagde schubben, heeft een pH-waarde van ongeveer 5.5. Shampoo moet bijvoorbeeld ook die pH-waarde hebben, want zo blijven die dakpannetjes mooi tegen elkaar aan liggen. Je hebt dan glanzend haar.

Beschadigd haar (wat negatief geladen) kun je repareren met een conditioner (al of niet in de shampoo of als apart product). De werkzame stof in een conditioner is een quat (quaternaire ammoniumverbinding, deze is per definitie positief geladen).

Positief en negatief geladen

De conditioner laat een laagje achter op en in de schubbenlaag, de lading wordt geneutraliseerd en de haren kunnen nu ook gemakkelijker langs elkaar glijden. Een nadeel kan zijn, dat zich na verschillende behandelingen een laagje conditioner opbouwt, dat kan vettig aan kan voelen.

Het is dus inderdaad de kunst het juiste product te vinden en dat past bij de conditie van jouw haar. Het beste advies hiervoor krijg je bij een kapper. Het is echt de moeite waard om daar eens goed advies aan te vragen. Verder kun je natuurlijk met trial & error je eigen haarproducten uitzoeken bij de drogist.

Vooral met stylingproducten kan dit heel lastig zijn en is de kapper toch echt je beste vriend(in);-)

Tot slot: hoe zit het dan met stylingproducten die volume geven? Er zijn drie manieren hiervoor. Je kunt de haren stugger maken waardoor de haardos meer gaat uit staan. Je kunt haarschubben iets openen en contact laten maken met een stof die de haren wat laat opzwellen. Ook zijn er stoffen die zodanig inspelen op de positieve en negatieve lading van haar dat het aanvoelt alsof er meer lucht tussen de haren zit, waardoor het voller en zwieriger aanvoelt.

Ook leuk om te lezen in het kader van haar-chemie:

Lees ook