'Denk als een fitnesstrainer, je moet langzaam opbouwen'

04:36 - 02:45
luistertijd 04:36 - leestijd 02:45

We zien het regelmatig voorbij komen: mensen die bindweefselmassages hebben gehad, en blauwe of rode plekken krijgen. Dat bindweefselen gebeurt dan met de handen, met cuppings of stenen. Is dit een gezonde zaak?

Massage expert Inge Deceuninck is er duidelijk over. ‘Vooropgesteld is dat je die plekken krijgt als gevolg van een te intensieve massagegreep in verzwakt weefsel. De bloedvatwanden zijn te zwak. Je greep is te stevig. 

‘Dit kan zich uiten in blauwe plekjes, maar ook in puntbloedinkjes. Als je dit ziet als masseur bij een cliënt, moet je ook zeker niet doorgaan met de zogenaamde fitnesstraining. Het meest gezond is het om de intensiteit heel langzaam op te bouwen.

Suppletie advies van Inge, voor je huid

‘Daarbij vind ik het ook heel belangrijk om iemand die snel blauwe plekjes krijgt voedingssupplementen te adviseren. Juist om de bloedvatwand te versterken. Er zijn bouwstenen speciaal ontwikkeld voor het verbeteren van de stevigheid van de huid. Ik noem ze hieronder:

Let op medicatiegebruik

‘Je moet ook opletten of een cliënt medicijnen slikt, zoals bloedverdunners. Dit kan blauwe plekken ook in de hand werken. Als wij een intake doen, vragen we ook altijd naar medicijngebruik en het ontwikkelen van blauwe plekjes.

En hoe zit het dan met gesprongen adertjes? ‘Ook hierbij is sprake van een verzwakte bloedvatwand en zal deze versterkt moeten worden. Echter zien wij na bindweefselmassage nauwelijks gesprongen adertjes.

Ook na cupping kunnen mensen er aardig blauw of rood uitzien op de gecupte plekken. Is dat gezond?

‘Cupping is een zeer mooie behandeling, maar ook daar moet heel mild en opbouwend gewerkt worden. Het nadeel is dat je verklevingen niet zo goed aanvoelt met cups, zoals je dat wel met je handen kan voelen. Het zijn juist die verklevingen die gevoelig zijn voor blauwe plekken, puntbloedingen of pijn. Het is belangrijk een heel goede opleiding te krijgen voor cupping, voordat je ermee aan de slag gaat. Ik blijf het zeggen: altijd langzaam opbouwen en kijken hoe het lichaam reageert. Snel resultaat willen, te veel verwachtingen bij de cliënt en teveel beloven is geen goede zaak.

Kan een verstoord lymfesysteem ook blauwe plekken veroorzaken?

‘Ik zou eerder zeggen van niet. Blauwe plekken zijn een gevolg van te zware belasting op de bloedvaten. Het lymfesysteem transporteert vocht door het lichaam, en als dat geraakt wordt, krijg je zwelling. Tenzij we te maken hebben met echt ziek weefsel, maar dit zijn niet de klanten waarop een bindweefselmassage wordt uitgevoerd.

Bezoek de website van de Natural Facelifting Academy voor meer informatie. Heb je een specifieke vraag aan Inge al professional, of als consument over je huid, mail dan via het BeautyJournaal contactformulier. We zorgen altijd dat je persoonlijk antwoord krijgt.

Beluister ook deze podcast met Inge waarom je skincare routine soms niet meer werkt, ze heeft slimme tips (die wij ook niet kenden!)

Lees ook