'Ik wil graag dat iemand voor mij kiest omdat ik het verschil maak met mijn technische knip- en kleurkennis, en niet omdat ik goedkoop ben.'

06:19 - 03:47
luistertijd 06:19 - leestijd 03:47

De 41-jarige kapper en ondernemer Vanessa van ’t Westeinde heeft twee middelgrote kapperszaken in Zeeland: DREAM. Ze is gepassioneerd over haar vak en het begeleiden van haar teams. Bij Vanessa draait beauty om lekker in je kracht zitten, mooi haar en een gezonde huid. Ze knipt geen dode puntjes af, ze geeft je een beautybeleving met aandacht en vakmanschap.

Blijven dromen en aanpakken

Vanessa noemt zichzelf een beetje een vakidioot – het zijn haar woorden;-) Ze zit al sinds haar zestiende in het kappersvak. Been there, done that. Als jonge vrouw deed ze haar ervaring op bij Cosmo Kappers. Maar ondernemend als ze is, moesten er eigen zaken komen. Ze heeft er nu twee, beiden van bijna 200 m2, in Middelburg en Zoutelande. Niet mis. Ze vindt het prachtig, en droomt zelfs van een derde zaak.

Kappers trainen in kleurtechniek

Vanessa is een echte Wella-adept. Het beroemde kappersmerk maakt 75% van haar assortiment uit. Voor Wella is ze zowel vaktechnisch, maar ook als ondernemer een echte ambassadeur. Tegenwoordig traint ze vooral kappers op haar- en hoofdhuidverzorging met een ander merk vanuit het Wella concern: System Professional. En vanuit dit merk neemt ze ook deel aan een speciale groep voor ondernemers: Dare to Create. Dertig kappers die groots zijn in het vak en elkaar inspireren op allerlei terreinen.

‘Ik wil niet dat iemand voor mij kiest omdat ik goedkoop ben’

De afgelopen 25 jaar heeft ze natuurlijk veel zien veranderen in het vak. ‘Het aantal echte, grote, mooie kapperszaken is drastisch afgenomen. Je ziet steeds meer kleine salons, ook vaker aan huis/garage,’ vertelt ze. ‘Ook het thuisknippen is toegenomen, en daar word ik niet altijd blij zijn. Het is toch een beetje, vaak zwart, bijklussen. Ik ben erg gebrand op het hoog houden van het niveau van ons vak. Wij knippen geen puntjes bij, we geven een totaalbeleving. Ik wil graag dat iemand voor mij kiest omdat ik het verschil maak met mijn technische knip- en kleurkennis, en niet omdat ik goedkoop ben.’

Eens per drie maanden een complete behandeling

Tegenwoordig, zo blijkt uit onderzoek van de beroepsvereniging ANKO, komen mannen eens in de 8 weken en vrouwen eens in de 13 weken. Vanessa vertelt: ‘Ik hoor mensen ook zeggen dat ze eens in de zoveel maanden hun haar echt goed willen laten doen, en tussendoor her en der kleine knipbeurtjes laten uitvoeren.’

Ook facials, pedicure en PMU

In de zaken van Vanessa kun je voor deze totaalbeleving niet alleen een uitgebreid consult (en behandeling) voor kleuring en knippen krijgen, maar ook schoonheidsbehandelingen. Denk aan gezichtsbehandelingen (ze werkt ook met de huidscan apparatuur van Observ), waarvoor ze ook een schoonheidsspecialiste in dienst heeft, maar ook pedicure en aan permanente make-up. Dat laatste is een liefde van Vanessa. ‘Die behandelingen geef ik zelf. En hoewel ik geen facials geef, nu ja, ik geef 1 type ontspanningsmassage, ga ik altijd wel mee naar de trainingen.

Waarom staat een schoonheidsspecialiste hoger op de ranglijst dan een kapper?

De afwisseling met beautybehandelingen geeft Vanessa extra energie, vertelt ze, maar er is ook een economisch aspect. ‘Beautybehandelingen zijn rendabeler. Voor een schoonheidsbehandeling is 75 euro per uur een acceptabele prijs, ook in de provincie Zeeland. Maar voor een haarbehandeling met wassen, knippen en stylen zitten wij met 31 euro al aan de hoge kant hier. Is het niet bijzonder? Ik wil maar aangeven: een schoonheidsspecialiste staat hoger op de ranglijst bij mensen dan een kapper.’

Gave kleurtechnieken

Toch zou ze haar vak voor geen goud willen missen. ‘Het is de afgelopen 25 jaar zo veel interessanter geworden. Er zijn tegenwoordig prachtige vrije kleurtechnieken, waar we ooit alleen met folietjes werkten. Er wordt nu heel intuïtief gekleurd, alsof je een kunstschilder bent. De kleuren zijn ook veel mooier. De producten zijn zachter en gezonder voor je haar.

Blijven bijscholen

‘Maar dit vak vraagt ook wel heel sterk om bijscholing, telkens weer. De trainingen zijn niet goedkoop. Als ondernemer calculeer je dat in. Een kleine zelfstandige heeft daar vaak minder budget voor. Ook daarom zeg ik altijd: wil je echt mooi gekleurd haar, ga dan naar een professionele salon waarvan je weet dat de kappers up to date zijn met de nieuwste technieken.’

Haarkleuring voor alle haartypen

‘Wij werken met merken als Koleston Perfect, Illumina Color, ShineFinity en Color Touch. Allemaal van Wella Professionals. Elk haartype kunnen wij kleuren, en zoals ik al zei: de technologieën zijn zo verfijnd tegenwoordig dat het de haarconditie zeer ten goede komt. Ik kijk natuurlijk goed wat er in de markt beschikbaar is, maar Wella blijft voor mij met kop en schouders boven alle andere merken uitsteken.

‘We letten ook goed op de conditie van de hoofdhuid. Ook daarin valt veel te verbeteren. Binnen de lijn van System Professional is veel verzorging te vinden. Hierdoor kunnen echt maatwerk bieden: kleuring en verzorging.

Wie knipt er nog kort haar?

Als we het nog over trends hebben, verklapt ze me dat jonge kappers haast geen kort haar kniptechnieken meer kennen omdat er nog nauwelijks kort haar modellen zijn om op te oefenen. ‘In onze zaken krijgen we ook nog oudere klanten, ik beheers de technieken nog wel, dus knip ik ze zelf.

‘En wist je trouwens dat jongens graag een permanent nemen? Dat is om die mooie grove golf in de lok te krijgen, die naar voren wordt gekamd.

‘Ontzorgen, dat is wat we doen’

‘Het klinkt misschien niet voor de hand liggen, maar ik wil mijn klanten ontzorgen. Ik wil ze mooi maken, zorgen dat ze goed in hun vel zitten, en dat ze ontspannen en blij de deur uitgaan. Dat is waar en ik mijn team voor staan. Onze zaken heten DREAM, maar we maken dromen ook waar😉’

Lees ook