Voorkomt hyperpigmentatie, en dat doe je zo....

02:04 - 01:14
luistertijd 02:04 - leestijd 01:14

Ah, we vergeten het zo makkelijk. Maar geloof me, als je grote littekens hebt op plekken waar je ze liever niet zou willen hebben: blijf ermee uit de zon!

De gelittekende huid is kwetsbaar. Zeker het eerste jaar, maar ook erna blijft de huid kwetsbaar. Het weefsel dat zich over wond gevormd heeft is wat rommelig tot stand gekomen, zo gaat dat nou eenmaal met wonden: ze worden door het lichaam snel gedicht, met collageen en elastine.

Gevoelig voor hyperpigmentatie

Omdat dit geen normale, gesloten huid is waarmee je geboren werd, is deze huid dus ook extra gevoelig voor hyperpigmentatie. Kortom: voor de vorming van pigmentvlekken.

Je kan wel raden wat dit tot gevolg heeft: donkerder strepen, waar je ze liever wittig en huidkleurig wilt hebben. Het is lastige is ook dat die hyperpigmentatie niet meer verdwijnt. Je littekens worden dus ook opzichtiger.

Wat kun je doen? Nu ja dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Blijf ermee uit de zon, en dat betekend in de praktijk dat je de littekens afdekt met kleding, het liefst met UV-werende kleding. Dit kan ook UV-werende badkleding zijn. Shop hier diverse mogelijkheden die er zijn.

Daarnaast is het verstandig de plekken goed in te smeren met anti-zonnebrandcrème in een hoge factor, een 50. Actinica is bijvoorbeeld echt een heel goed UV-beschermende lotion voor de gevoelige huid, ook na huidkanker. Shop hier online.

Superfijn zijn ook speciale littekencrèmes, voor als de littekens nog redelijk vers zijn, met een UV-filter er in. Shop deze speciale producten hier online.

Informeer ook eens bij de huidtherapeute of ze je gepigmenteerde littekens kan behandelen met laser. Vaak kan het litteken door de afvlakking ook mooier worden. Doctors at Soap met 7 vestigingen in Nederland heeft goede opties hiervoor.

Doe je voordeel ermee. Gebruik je verstand, bescherm ze.

Lees ook