Er is absoluut wat aan te doen!

02:43 - 01:38
luistertijd 02:43 - leestijd 01:38

Een verschijnsel dat zich vooral voordoet bij mensen met een gekleurde huid. Er zijn minstens 5 oorzaken te vinden voor ‘donkere oksels’.

Oorzaak #1: Scheren.

Als je scheert dan snij je de haren af bij de huid of net eronder. Als je haar ietsje donkerder is dan je huidskleur dan kan het de indruk wekken dat je huid donkerder is. Je ziet dan de haartjes die net onder de oppervlakte zitten.

Oplossing: Stop met scheren en probeer harsen of epileren. Op deze manier verwijder je de haren die onder de oppervlakte zitten zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

Oorzaak #2: Concentratie van dode huidcellen.

Volgens sommige dermatologen worden donkere plekken in de oksel veroorzaakt door een concentratie aan dode huidcellen. De dode huidcellen zitten vast in microscopische “hills and valleys” van de huid.

Oplossing: Exfoliëren en dan het liefst met producten die melkzuur bevatten.

Oorzaak #3: Deodorant gebruik.

In theorie kunnen sommige ingrediënten (bijvoorbeeld parfum) een reactie geven en de huid verkleuren. In de praktijk lijkt dit onrealistisch maar veel mensen claimen dat door te stoppen met het gebruik van deodorants de verkleuring verdwijnt.

Oplossing: Probeer een merk te vinden zonder parfum en gebruik een deodorant in plaats van een anti-transpirant.

Bekijk hier onze eigen deodorant reviews op BeautyJournaal

Oorzaak #4: Een medische aandoening genaamd acanthosis nigricans.

Deze aandoening veroorzaakt licht bruine tot zwarte markeringen in de nek, oksels en in de lies. Het kan gelinkt worden aan insuline productie of aan een klieraandoening en komt het meeste voor bij mensen met overgewicht.

Oplossing: Let op je dieet om de insulineproductie te controleren. Weet dat ook de ziekte Diabetes van invloed kan zijn op huidverkleuringen. Gebruik retin-A, 20% urea, alpha hydroxyzuur en salicylzuur op recept om je oksels lichter te maken (vraag dit via een huidtherapeute).

Oorzaak #5: Hyper pigmentatie.

Deze aandoening veroorzaakt een overproductie van melanine. Het komt meestal niet voor in de oksels dus het is een minder waarschijnlijke oorzaak.

Oplossing: Gebruik een oplichtende crème om de aanmaak van teveel melanine af te remmen. Raadpleeg hiervoor wel een dermatoloog of huidtherapeute. Ook kun je eens informeren bij een huidtherapeute of er met laser iets gedaan kan worden. Bij waxsalons kun je trouwens veilige, oplichtende producten kopen – ook voor de schaamstreek.

Monique krijgt een Brazilian Wax, hilarisch!

Lees ook:

Lees ook