Gepersonaliseerde voeding kan diabetes 2 en hart- en vaatziekten voorkomen

04:01 - 02:24
luistertijd 04:01 - leestijd 02:24

Interessant nieuws: uit een groot, langdurig onderzoek van onder meer Maastricht UMC en Wageningen University & Research, onder leiding van hoogleraar humane biologie Ellen Blaak is gebleken dat gepersonaliseerde voeding, gebaseerd op je stofwisselingstype, je gezondheid verbetert en chronische ziekten kan voorkomen.

Diabetes 2, hart- en vaatziekten

De algemene, gezonde voedingsadviezen, we kennen ze allemaal wel zo’n beetje: dagelijks veel groente en fruit, voldoende vezels en eiwitten eten en voorzichtig zijn met suiker, alcohol en verzadigd vet. We kennen ze en we doen in meer of mindere mate ons best ze zoveel mogelijk te volgen.

Desalniettemin hebben aardig wat mensen last van overgewicht en een verstoorde stofwisseling. Dat kan dan weer leiden tot gezondheidsproblemen, kwaaltjes, minder energie en zelfs chronische ziekten als diabetes 2 en hart- en vaatziekten – met alle nare gevolgen van dien.

Je stofwisseling in balans

Uit dit nieuwe wetenschappelijke onderzoek blijkt dat met name voor mensen met overgewicht en een verstoorde stofwisseling een persoonlijk voedingsadvies, afgestemd op de eigen stofwisseling, bijzonder effectief is in het verbeteren van de gezondheid en kan het risico op chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten zeer verminderen.

Insuline

Voor de studie volgden een kleine 250 mensen drie maanden een voedingsprogramma dat was aangepast aan hun stofwisselingsprofiel en daarnaast uiteraard voldeed aan de algemene richtlijnen.

Alle deelnemers hadden overgewicht maar leden niet aan chronische ziekten als diabetes of hart- en vaatziekten. Ook hadden ze allen last van verstoringen in de stofwisseling.

Geen vermageringsdieet

Aan het begin en het eind van de periode werden verschillende metingen gedaan, zoals de glucosestofwisseling, de vetstofwisseling en gevoeligheid voor insuline, een hormoon dat een cruciale rol speelt in de suikerstofwisseling. Deze metingen tonen hoe groot het risico op diabetes en hart- en vaatziekten is.

Gewichtsverlies was niet het doel van het onderzoek en het voedingsprogramma was daar dan ook niet op afgesteld. Het was dus geen vermageringsdieet.

Noten, zuivel en vezels

Er werd vooral gekeken naar hoe goed insuline zijn werk doet in de spieren en de lever. Als insuline zijn werk niet goed doet en het suikergehalte in het bloed niet goed onder controle krijgt dan is de kans op het ontwikkelen van diabetes 2 en hart- en vaatziekten groter.

Mensen die een stofwisselingsprofiel hebben waarbij insuline zijn werk minder goed doet in de spieren hadden baat bij eiwitrijke voeding, met veel noten en zuivel, en veel voedingsvezels uit groente en volkorenproducten. Mensen bij wie insuline in de lever minder effectief werkte hadden meer aan voeding met meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie en noten.

Na slechts drie maanden bleek uit de metingen dat de gezondheid van de deelnemers al opmerkelijk was verbeterd.

Mensen met overgewicht en verstoringen in de stofwisseling hebben meer kans op diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Diabetes komt veel voor en kan ernstige gevolgen hebben. Preventief ingrijpen door middel van voeding die is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling kan de gezondheid dramatisch verbeteren en een hoop ellende voorkomen.

Verder onderzoek naar persoonlijk stofwisselingsprofiel

Bepalen wat je stofwisselingstype is, is nu al eenvoudig te doen met een suikertest. Blaak en haar team willen in verder onderzoek meerdere stofwisselingstypes gaan bepalen en het testen eenvoudiger gaan maken. Daardoor kunnen mensen snel en gemakkelijk inzicht krijgen en wat hun eigen stofwisselingstype is en er zo achter kunnen komen welke voeding voor hen het meest gezond is.

Ook begeleiding door bijvoorbeeld diëtisten wordt zo eenvoudiger en doeltreffender. En zo is er een belangrijke stap gezet in het voorkomen van diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Blaak en haar team gaan door met vervolgonderzoek.

Lees ook:

Al onze nieuwe artikelen over voeding, medische inzichten, eten voor energie, veel eten en toch afvallen….

Lees ook