Met een beetje puzzelen kun je een mooie skincare routine samenstellen voor jouw huid!

11:44 - 07:02
luistertijd 11:44 - leestijd 07:02

The Inkey list is een jong Brits cosmetica merk, opgericht in 2018. Sinds enkele maanden is het ook in Nederland verkrijgbaar bij Ici Paris XL. Ik kende het merk al via social media. Social media maakt de wereld klein; alles is bereikbaar. 

The Inkey List past in dezelfde categorie als The Ordinary. Het merk heeft veelal single ingrediënt serums die je kunt combineren en stapelen. Op de website vind je een Skin Quiz die je helpt bij het kiezen van de producten.

Nieuwsgierig test ik een aantal van hun bestsellers, plus een aantal producten die ik interessant vind vanwege de bijzondere ingrediënten: Oat Cleansing Balm, Fulvic Acid Cleanser, Vitamin C serum, Collagen Peptide Serum, Caffeine Eye Cream en Symbright® Moisturizer.

De verpakking

Het uiterlijk van de verpakking is eenvoudig en modern, wit met zwarte dop en zwarte tekst. Het ziet er aantrekkelijk uit, het heeft minder een apotheker uitstraling dan bijvoorbeeld The Ordinary. 

In een zwarte balk wordt duidelijk aangegeven waar in je routine je het product gebruikt en of je het ’s ochtends en/of ’s avonds gebruikt. 

De crèmes en reinigers zitten in stevige tubes. Dat lijkt handig maar ik stuit op een probleem. De tubes zijn zo stug dat er steeds product naar binnen gezogen wordt. Zeker bij de vitamine C is dat een probleem omdat vitamine C oxideert als het met zuurstof in aanraking komt. Bij de reinigers, m.n. de Fulvic Acid Cleanser gebeurt hetzelfde.

Een tweede probleem van de stevige tubes is, dat ik er na een tijdje nauwelijks meer iets uit krijg terwijl er nog veel product in de tube zit. Ik wil weten hoe het zit en knip de vitamine c tube open en weeg hoeveel er nog in de tube zit. 15 gram! 

The Inkey List positioneert zich als een duurzaam merk. De verpakkingen zijn recyclebaar. Wellicht dat er minder weekmakers inzitten. Dat is goed voor het milieu, maar niet als je dan product weggooit. Dat is verspilling. Stop crèmes en cleansers in een pompflacon!

Fulvic Acid Cleanser

Ik had nog nooit van fulvic acid (fulvinezuur) gehoord en viel voor de naam 😉 De cleanser bevat 0,5% Nordic Peat dat veel fulvinezuur bevat. Google leert me dat peat turf is. Verder bevat de cleanser kakadu (een pruim) dat rijk is aan vitamine C, en zoethout tegen hyperpigmentatie. De concentratie van deze ingrediënten is laag. Aangezien je ze afspoelt, vraag ik me af of ze echt wat kunnen doen.

De Fulvic Acid cleanser heeft bruine vlokken, die bij navraag de Noorse turf blijken te zijn. 

De cleanser bevat geen sulfaten, wel coco-glucoside en glycerine. Het is een milde reiniger. Je gebruikt wel makkelijk te veel. De bruine vlokken van de nordic peat zijn soms onverwacht groot maar ze lossen op als je de cleanser inmasseert. Het is een aangename reiniger die mijn normaal gecombineerde huid niet uitdroogt. 

Safety

Deze cleanser bevat 3 conserveringsmiddelen die potentieel irriterend kunnen zijn: phenoxyethanol, dehydroacetic acid en benzyl alcohol. Als je hier gevoelig voor bent, laat het product dan staan.

Oat Cleansing Balm

Oat (haver) is een onderbelicht ingrediënt in skin care dat de huid kalmeert. Deze reiniger is een van de bestsellers van The Inkey List. Het is een vettige balm die je op een vochtige huid aanbrengt. De balm wordt melkachtig in contact met water en laat (helaas) een vettig laagje op mijn huid achter. Na een paar weken, van de een op de andere dag, is de cleanser gesepareerd. Hij reinigt nog wel gewoon maar het bevreemdt me wel.

Omdat de cleanser een vettig laagje achterlaat, ben ik benieuwd of hij wel al make up verwijderd. Ik test en breng een goed dekkende foundation aan. Ik reinig met de Oat Cleansing Balm die ik afneem met een vochtig doekje. Vervolgens ga ik met een watje met Bioderma Créaline micellaire reiniger over mijn gezicht. Het watje laat nog een licht spoor van mijn foundation zien. 

Na de Oat Cleansing Balm gebruik ik de Fulvic Acid Cleanser om het vettige laagje te verwijderen. Daarna heb ik een fris en schoon gevoel.

Safety

De Oat Cleansing Balm bevat 2 potentieel irriterende stoffen: phenoxyethanol en benzyl alcohol

Vitamin C serum

Dit serum bevat wel 30% pure L-ascorbic Acid! Een van de hoogste concentraties die ik ken in huidverzorging. Maar is meer ook beter?

Het is een eenvoudige formule van vitamine C gecombineerd met 3 verschillende siliconen. Het serum bevat geen water, dus oxidatie zal minder snel een probleem zijn. Ik zie na een paar maanden nog steeds geen verkleuring optreden.

Door het hoge gehalte aan siliconen vind ik dit niet zo’n prettig serum. Het voelt niet lekker op mijn huid. De hoge concentratie aan vitamine C kan voor irritatie zorgen. De prijs is wel aangenaam, €11. Maar ik betaal liever iets meer voor een mooie formulering. The Inkey List heeft nog een vitamine C serum, 15% Vitamin C + EGF Serum, zonder siliconen. Dat was wellicht een beter keuze geweest.

Collagen Peptide Serum

Dit serum bevat twee peptide combinaties (trademarks) : 

Beide peptide combinaties stimuleren collageen aanmaak en zorgen ervoor dat de huid er steviger uitziet. 

Het is een dun, beetje waterig serum waarvan je maar weinig nodig hebt, het verdeelt makkelijk. Voor de ouder wordende huid zijn peptiden een goede aanvulling. Matrixyl 3000™ is een van de meest bekende peptides. Onderzoek (weliswaar van de fabrikant) laat goede resultaten zien. 

Wat zie ik zelf? Ik heb niet zo veel rimpels. Dan is het moeilijk om met het blote oog een zichtbaar resultaat te zien. Toch is dit serum zeker de moeite waard om te proberen. Zoals met alle skincare, verwacht geen wonderen. Consistent gebruik over langere tijd is nodig om verbetering te zien. De fabrikant testte 2 maanden, 2 x per dag gebruik, in een concentratie van 3% Matrixyl 3000™. 

Dat brengt me op een ander punt. The Inkey List vermeldt geen concentratie. Eén van hun waardes is transparantie. Dan mag je verwachten dat ze duidelijk zijn over gebruikte concentraties.

Safety

Het Collagen peptide Serum bevat phenoxyethanol als conserveringsmiddel dat potentieel irriterend is.

Symbright® Moisturizer

Belangrijkste ingrediënten:

De crème zou de huidtint verbeteren. Ook hydrateert en kalmeert de crème de huid. Hij wordt aanbevolen voor een dof uitziende huid.

Of deze crème wel of niet verhelderend werkt, kan ik niet beoordelen, maar ik vind het wel een prettige crème. Hij voelt niet vet, hydrateert goed en trekt snel in. Ik zou er de voorkeur aan geven als de crème in een pompflacon zat. De tube is vergelijkbaar met die van het Vitamin C Serum.  Het wordt snel lastig er iets uit te krijgen. Bij een moisturizer ga ik daar iets makkelijker mee om. Ik knip het uiteinde eraf en gebruik dat als dekseltje. Bij vitamine C zal ik dat nooit doen omdat ik vitamine C zo min mogelijk met lucht in aanraking wil laten komen. 

Safety

Deze moisturizer bevat 3 conserveringsmiddelen die potentieel irriterend kunnen zijn: phenoxyethanol, dehydroacetic acid en benzyl alcohol. Ook zit er titanium dioxide in dat verdacht (= niet bewezen) kankerverwekkend zou kunnen zijn bij inslikken of inademen, maar deze moisturizer spray je niet. De waarschuwing is vooral een topic in productiebedrijven van cosmetica.

Caffeine Eye Cream

Deze oogcrème behoort tot een van de bestsellers van The Inkey List. Cafeïne in oogcrèmes zie je steeds vaker. Cafeïne trekt bloedvaten samen en daardoor kunnen kringen minder lijken. Het is een tijdelijk effect en werkt alleen tegen kringen die veroorzaakt worden door dunne huid waardoor onderliggende vaatjes zichtbaar worden. Cafeïne werkt niet tegen kringen die genetisch zijn.

Behalve cafeïne bevat de crème Albizia Julibrissin Bark Extract, dat zou tekenen van vermoeidheid moeten reduceren, en Matrixyl 3000™ dat je ook in het Collagen Peptide Serum aantreft. Verder zitten er verschillende hydraterende ingrediënten in, zoals glycerine, sojaolie en jojoba esters.

De oogcrème is cruelty free maar niet vegan. Er zit een ester van bijenwas in (Polyglyceryl-3 Beeswax).

Dit is een vloeibare emulsie die makkelijk aanbrengt. De tube heeft een mooi klein tuitje waardoor hij goed doseert. Ik vind het een prettige oogcrème. Hij hydrateert goed. Fijne lijntjes zijn minder zichtbaar omdat rimpeltjes wat opgevuld worden. Ze verdwijnen niet permanent. Of de crème kringen laat verdwijnen, vond ik moeilijk om te zien. Als ik moe en gestrest ben, helpt geen enkele oogcrème, dan helpt alleen concealer of vakantie 😉.

Safety

Als conserveringsmiddel is phenoxyethanol gebruikt. Dit kan irritatie veroorzaken.

Conclusie

Over de meeste producten van de Inkey List ben ik goed te spreken. De Oat Cleansing Balm laat voor mij een iets te vet laagje achter. Het Vitamin C Serum vind ik minder prettig op de huid. De andere producten zijn allemaal goed.

De informatie over de werking en de ingrediënten is helder. Van alle producten staat de inci op de website. Heel transparant. Ik kan ook waarderen  dat The Inkey List nieuwe innovatieve ingrediënten gebruikt. Het merk blijft ontwikkelen.  

De verpakking is eenvoudig, helder en modern. Nu alleen nog de tubes vervangen door een pompflacon. 

Het aanbod is uitgebreid met veelal single ingrediënt producten. Dat zal voor sommigen een nadeel zijn. Hoe bouw je hieruit een goede routine. Op zich is dat voor mij geen probleem, ik weet wat de meeste ingrediënten doen en hoe je ze kunt combineren, maar ik word steeds meer voorstander van goede formuleringen waarin ingrediënten gecombineerd worden die samen een probleem aanpakken. Helaas maakt dat producten vaak duur. The Inkey List is goedkoop. De website biedt een recipe builder en de chat is 24/7 beschikbaar. Ik had een vraag over Nordic Peat en werd binnen een minuut geholpen. 

Kortom, The Inkey List is een toegankelijk merk als je het niet erg vindt om een beetje te puzzelen.

Lees ook:

Lees ook