Welke stoffen ziet Monique liever niet meer in cosmetica, en waar vindt ze clean beauty?

04:59 - 02:59
luistertijd 04:59 - leestijd 02:59

Het zal je al vast wel opgevallen zijn: ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu. Daar heeft de wereld waarin we leven, en hoe we met de ecosystemen van alles dat leeft, omgaan, alles mee te maken. Elke producent heeft wat mij betreft de plicht om veilige producten te ontwikkelen. Of het nou om cosmetica, voeding, gebruiksvoorwerpen gaat.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Echter, het kan altijd beter. Ook als er een potentieel risico is voor een aantasting van systemen (ons microbioom, onze hormoonhuishouding, etc.), vind ik dat we daar alert op moeten zijn. Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Ik wil bijdragen aan bewustwording. Wat eet je, wat je smeer je? Hoe gezond ben je en kun je blijven? Hier wat tips over producten die erg clean zijn (voor nu)! Met name ook op het gebied van het achterwege blijven van potentieel hormoonverstorende stoffen en potentiële allergenen.

Wat vind ik clean?

Geen siliconen, vooral geen hormoonverstorende stoffen (waaronder zonnefilters), geen stoffen die de huidbarrière onnodig compromitteren, geen parfumstoffen die allergene componenten hebben, geen irriterende wasactieve stoffen….

ZO SKIN HEALTH by Zein Obagi – Balancing Cleansing Emulsion for normal to sensitized skin

Ik vind het fijn om weer eens iets van ZO Skin Health te kunnen bekijken. In het verleden hebben we er veel over geschreven. Onze redacteur Corine was groot fan van het merk en het betekende veel in de strijd tegen pigmentvlekken voor haar.

Deze bijzondere cleanser is helemaal afgestemd op een zeer gevoelige huid, bijvoorbeeld na medisch-cosmetische behandelingen. Van peeling tot dermabrasie, needling, enzovoort. Het is een gel die je op de droge huid aanbrengt. Bij aanraking met water verandert het in een milk. Je kunt je huid er perfect mee reinigen, ook make-up, zonder de huidbalans te verstoren.

Een dikke pluim! Je shopt het hier online!

Paula’s Choice Pro-Collagen Multi-Peptide Booster

De claim op de verpakking is heerlijk: het geeft een multi-layer werking, zichtbaar verstevigend effect op de huid, met een plumping look, en zichtbare afvlakking van fijne lijntjes. Joeheeee, wie wil dat niet. Er zit een peptide complex in dat 6x sterker is, zo lees ik.

Ik citeer: ‘De formule dringt door tot in de onderste huidlagen. Het gaat verder dan het huidoppervlak: het werkt tot in de diepere epidermale verbindingen, om deze opnieuw op te bouwen en te verstevigen.’ Dit klinkt wel heel spannend!

Hyaluronzuur is toegevoegd voor een extra vullend, hydraterend effect. Dit werkt zo sterk dat je binnen 15 minuten al een gladstrijkend effect moet kunnen zien.

Anyway, het past perfect in de collageenverstevigende skincaretrends, en het mooiste vind ik nog dat als ik de INCI-lijst door mijn app trek, ik geen irriterende stoffen tegen kom. Kortom: clean!

Shop Paula’s Choice hier online

Garnier Ultra Doux conditioner zonder uitspoelen, voor broos haar

Ik was onlangs te gast op het duurzaamheids congresje voor de pers van L ‘Oreal in Nederland. Corporate communications manager Erik Troost vertelde ons uitgebreid over alle doelstellingen van de multinational om bijvoorbeeld water uit te sparen. Zij doen daar zelf veel aan tijdens productieprocessen, maar ze ontwikkelen ook producten waarmee wij als consumenten water kunnen besparen.

Interessant vind ik de conditioner die je niet hoeft uit te spoelen. Leave-in dus! En hij komt ook nog eens in een speciale verpakking waarbij een mix van kunststof en karton gebruikt is, recyclebaar.

Last but not least heb ik de conditioner voor broos haar door de Clean Beauty app gehaald, en het product bevat opvallend weinig irriterende stoffen, en ook geen siliconen. Kortom: ik geef het een go! Het is superhandig en lekker snel, dat het niet uit hoeft te wassen, bovendien werkt het goed, heb ik al getest.

Shop Garnier Ultra Doux conditioner hier online

Lees ook:

Lees ook