‘Om welvaartsziekten te kunnen bestrijden heb je leefstijlverandering nodig. Met medicijnen ben je voornamelijk de symptomen aan het onderdrukken. Het is niet voldoende.

06:59 - 04:11
luistertijd 06:59 - leestijd 04:11

Op LinkedIn stuit ik vorig jaar op posts van Wardell Amerika. Ze gaan over migraine en over leefstijl verandering. Op dat moment ben ik zelf nog volop bezig met een traject voor leefstijlverandering met voeding, ontspanning en beweging. Ik weet inmiddels hoe goed deze programma’s kunnen zijn. Dus elk nieuw initiatief vanuit de medisch georienteerde hoek juich ik toe.

2 miljoen mensen in Nederland hebben migraine

Ik heb geen migraine maar zeker twee miljoen mensen in Nederland wel, en het kan zo heftig zijn dat het je leven beheerst. Wardell is 37 jaar en neuroloog in opleiding. In zijn werk binnen een ziekenhuissetting valt hem steeds vaker op dat de zorg voor patiënten vooral gericht is op medicijnverschaffing. Ook de protocollen zijn daarop ingericht.

Uitbehandeld? Dat betekent alleen dat er geen medicijnen meer zijn, maar complementair zijn er opties

Wardell is zelf een fervent liefhebber van een oergezonde leefstijl en vraagt zich steeds vaker af waarom leefstijlinterventie geen aandacht krijgt in de patiëntbegeleiding. ‘Veel mensen zijn niet gebaat bij alleen medicijnen, of überhaupt bij medicijnen. Laten we ook de bijwerkingen ervan niet vergeten,’ vertelt hij me vol energie aan de telefoon.

‘Ik zie het gebeuren dat patiënten uitbehandeld raken omdat het rijtje medicijnen dat volgens de protocollen verstrekt kan worden, opgebruikt is, en dan wordt er gezegd: ‘ik kan niets meer voor u doen.’ Terwijl er nog een wereld aan behandelingen mogelijk is. Dat zijn dan wel geen farmaceutica, maar leefstijlbehandelingen.’

Reguliere zorg draait vooral op medicijnverstrekking

Wardell vertelt me dat hij vanzelfsprekend geprobeerd heeft om leefstijlinterventie in ziekenhuisbehandelingen geintegreerd te krijgen, maar het is niet te doen. ‘De reguliere medische zorg draait voornamelijk op medicijnen en medische behandelingen. Integrale zorg waarbij regulier en complementair samenkomen, ligt veel te ver af van hoe artsen zijn opgeleid. Bovendien wordt het werk van een arts makkelijker gemaakt door medicijnverstrekking.’

Dapper om op te staan in tegen een rigide systeem

Het is dapper van een arts in opleiding om een nieuwe zienswijze te willen introduceren in een bestaand systeem waarin de machtsverhoudingen duidelijk verdeeld zijn en iedereen zich ernaar voegt. Verandering vraagt om lef en doorzettingsvermogen. Veiligheid speelt daarin ook een belangrijke rol, vertelt Wardell.

Als de arts het niet kent, is het ook niks….

‘Het is wetenschappelijk bewezen dat biofeedback therapie echt zinvol kan zijn voor migrainepatiënten. Helaas vindt deze informatie zijn weg niet naar de reguliere zorg. Onbekend maakt dan onbemind en dat kan ten koste gaan van de zorg voor de patiënt met migraine. 

Pacea, een leestijlplatvorm voor mensen met migraine

Wardell heeft een missie en creëerde een speciaal leefstijlplatform voor migrainepatiënten dat Pacea heet. Hier kunnen mensen met elkaar in contact komen, tips uitwisselen, ze kunnen workshops volgen, leefstijladviezen krijgen en doelgerichte leefstijlinterventies. Ook wil Pacea het in de toekomst mogelijk maken dat mensen met migraine gericht kunnen worden verwezen naar een integraal werkend zorgprofessional (arts, fysiotherapeut, diëtist, psycholoog, etc.) met expertise in leefstijl bij migraine.

De droom: een integraal zorgcentrum waarin reguliere en complementaire zorg samenkomt

Naast de digitale leefstijlgemeenschap Pacea, is Wardell ook bezig om een fysiek integraal zorgcentrum in Zwolle op te zetten. In dit centrum wordt holistische, integrale zorg geleverd; de combinatie van zowel reguliere (medicamenteuze) als complementaire zorg (o.a. leefstijlinterventies). Niet alleen kunnen hier mensen met migraine worden behandeld, maar ook mensen met diabetes type 2, hoge bloeddruk, functionele buikklachten en mensen die hun risico op o.a. een beroerte of hartinfact willen verlagen (cardiovasculair risicomanagement). Het is de ambitie van Wardell en zijn organisatie van vrijwilligers om het centrum in oktober 2023 te openen.

Mind you, Wardell heeft al aardig wat specialisten bereid gevonden om in dit integraal zorgcentrum te stappen. Artsen die ook het nut van een integrale zorg inzien, maar waarvoor het huidige systeem nog niet ingericht is. 

Welvaartsziekten bestrijd je niet (alleen) met medicijnen…..

Wardell schetst een mooi historisch overzicht van hoe de medische zorg in de 19e eeuw werd ingericht rond bestrijding van infectieziekten met medicatie en hoe dit in de twintigste en 21ste eeuw verschoof naar behandeling van welvaartsziekten, waarbij je het helaas met medicijnen alleen niet meer redt.

‘Om welvaartsziekten te kunnen bestrijden heb je leefstijlverandering nodig. Met medicijnen ben je voornamelijk de symptomen aan het onderdrukken. Het is niet voldoende.’

Leefstijl als het kan, medicijnen als het moet

‘Mijn streven is: leefstijl als het kan, medicatie als het moet. Kijk maar eens hoe goed het landelijk leefstijlinterventie programma voor diabetes type II het doet. Het lukt sommige mensen zelfs de ziekte om te keren. In de reguliere geneeskunde moet veel meer samengewerkt gaan worden met het zelfgenezend vermogen van de mens. We moeten in termen van gezondheid gaan denken, in plaats van in ziekte.’

Samenwerken met het zelfgenezend vermogen van de mens

De digitale leefstijlcommunity voor migraine, Pacea, bestaat nu drie jaar. Wardell en zijn team hebben inmiddels ruim 100 mensen kunnen helpen. Online kun je een prachtige staat van testimonials vinden waarin mensen vertellen hoe ze geholpen zijn door Pacea, en de draad van hun leven weer normaal hebben kunnen oppakken. Wardell: ‘Vaak zijn mensen geholpen met een ander voedingspatroon, stress- en traumabeheersing en cognitieve therapie om minder grensoverschrijdend te leven, dichter bij zichzelf te leren blijven.’

Het profiel van de arts van de toekomst

Wardell gaf onlangs nog een lezing aan neurologen binnen zijn beroepsvereniging over zijn inzichten voor integrale zorg. Het werd met aandacht ontvangen, vertelt hij. ‘Fijn is ook dat ik mocht meewerken aan een nieuwe module over leefstijl interventie voor artsen in opleiding en mee te kunnen denken over hoe het vak van de medisch specialist er in de toekomst uit moet zien.

‘Er komt een kentering, maar het heeft tijd nodig. In ben blij dat we met Pacea mensen nu al kunnen begeleiden en daarmee vooruitlopen op wat de reguliere zorg nog niet kan bieden.’

Luister hier ook naar een podcast waarin Wardell Amerika vertelt over zijn leefstijl adviezen voor migraine patienten.

Lees ook:

Monique gaat anders eten: een stabiele bloedsuikerspiegel geeft veel energie

Chrono nutrition minimaliseert laaggradige ontstekingsreacties in het lichaam, hoe werkt dat?

Je dokter woont in je darmen, help je micobioom: dit moet je allemaal weten

Lees ook