Het eten van fyto-oestrogenen verlaagd mogelijk zelfs het risico. Maar neem GEEN supplementen!

04:08 - 02:28
luistertijd 04:08 - leestijd 02:28

Waarom denkt men dat er een positieve danwel negatieve relatie is tussen peulvruchten (o.a. soja), en borstkanker?

Hormoongevoelige borstkanker

Bij sommige varianten van borstkanker speelt het hormoon oestrogeen dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt een negatieve rol, doordat het de tumorgroei verder kan versterken. Er wordt dan gesproken van hormoongevoelige borstkanker.

Plantaardige oestrogenen werken anders

Peulvruchten, bijvoorbeeld kikkererwten, linzen of sojabonen, bevatten stoffen die op dat lichaamseigen oestrogeen lijken, die noemen we fyto-oestrogenen (fyto betekent ‘van plantaardige oorsprong’). Hierdoor dachten onderzoekers dat voedsel dat deze plantaardige oestrogenen bevat wellicht ook vermeden moet worden om ervoor te zorgen dat de tumorgroei niet verder wordt versterkt.

Maar het plantaardige oestrogeen, zoals het in (gefermenteerde) soja, maar ook tempeh en lijnzaad voorkomt, werkt anders dan het lichaamseigen oestrogeen.

Het vermindert de lichaamseigen hoeveelheid oestrogeen

Plantaardig oestrogeen kan de werking en het effect van het lichaamseigen oestrogeen mogelijk juist verminderen, doordat het de celdeuren (receptoren) bezet houdt waardoor het lichaamseigen oestrogeen niet meer kan binden aan de cellen en een effect kan veroorzaken. Daardoor kan het mogelijk juist een positief effect hebben.

Er is dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van natuurlijk eten dat plantaardige oestrogenen bevat zoals bijvoorbeeld sojaboontjes, tempeh of lijnzaad het risico op het krijgen van borstkanker vergroot dan wel tumorgroei versterkt.

Mogelijk verlaging van risico op borstkanker

Onderzoeken laten zelfs zien dat een verhoogde inname van peulvruchten de kans op het krijgen van borstkanker mogelijk verlagen. Het eten van een paar porties soja-producten per dag zoals edamame boontjes of tempeh (gefermenteerde tofu) past dus prima in dit eetpatroon.

Ditzelfde advies kan echter niet gegeven worden voor supplementen dat fyto-oestrogenen bevat. Het gaat dus echt over zo onbewerkt en natuurlijk mogelijk eten dat van nature rijk is aan fyto-oestrogenen, dat is helemaal prima.

Wat mag er als je anti-hormoontherapie hebt?

Ook als je anti-hormoontherapie zoals Tamoxifen of Letrozole slikt, kun je fyto-oestrogeen uit voeding eten. Gebruik GEEN supplementen waarin deze plantaardige hormonen zitten. Bij het slikken van Tamoxifen wordt ook kurkuma afgeraden (geelwortel) omdat het de werking van de medicatie zou verminderen. Bij Letrozole wordt dit niet specifiek aanbevolen.

Adviseert jouw arts echter iets anders? Bespreek dit met je arts en volg altijd het advies van je behandelend arts.

Referenties 

Cappelletti, V., Saturno, G., Miodini, P., Körner, W., & Daidone, M. G. (2003). Selective modulation of ER-beta by estradiol and xenoestrogens in human breast cancer cell lines. Cellular and molecular life sciences : CMLS, 60(3), 567–576. https://doi.org/10.1007/s000180300048

Farvid, M. S., Spence, N. D., Holmes, M. D., & Barnett, J. B. (2020). Fiber consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta‐analysis of prospective studies. Cancer, 126(13), 3061-3075.

Nechuta, S. J., Caan, B. J., Chen, W. Y., Lu, W., Chen, Z., Kwan, M. L., Flatt, S. W., Zheng, Y., Zheng, W., Pierce, J. P., & Shu, X. O. (2012). Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women. The American journal of clinical nutrition, 96(1), 123–132. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.035972

Sharif, Y., Sadeghi, O., Benisi-Kohansal, S., Azadbakht, L., & Esmaillzadeh, A. (2021). Legume and Nuts Consumption in Relation to Odds of Breast Cancer: A Case-Control Study. Nutrition and cancer, 73(5), 750–759. https://doi.org/10.1080/01635581.2020.1773874

https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a6069.pdf

https://www.aicr.org/resources/blog/soy-and-cancer-myths-and-misconceptions/

 

Lees ook:

Lees ook