Terwijl ze helemaal geen dieettype is…

07:44 - 04:38
luistertijd 07:44 - leestijd 04:38

Ik ben nog nooit in retraite gegaan, snap niet dat mensen een week op sapjes kunnen leven en aan een dieet moet ik al helemaal niet denken. Toch wordt het steeds moeilijker om dat extra pondje dat door de mond is gegaan, eraf te krijgen. Toen ik jonger was at ik een dag wat gezonder of sportte ik wat intensiever, maar tegenwoordig blijf ik op een gewicht, die standaard te hoog is. Dus wanneer ik de kans krijg om aan de 10 Day Detox van The Organic Pharmacy mee te doen, grijp ik in.

10 Day Detox

De 10 Day Detox is een kit van The Organic Pharmacy (€ 110,-), een Brits cosmeticamerk dat is ontstaan vanuit de behoefte aan better beauty. De missie van oprichtster Margo Marrone is om 100% effectieve, niet-toxische formules te creëren. Met de focus op gezondheid en innerlijke balans, want echte schoonheid komt volgens Marrone van binnenuit. De detoxkit met plantaardige supplementen die je helpen om je lichaam geleidelijk te reinigen, is dan ook een logische nieuwe aanvulling op het bestaande assortiment. Behalve de supplementen bevat de kit een gedetailleerde gids met instructies, tips en een maaltijdplan voor alle tien de dagen.

Starten in het weekend

De eerste drie dagen van het programma zijn het zwaarst, dus Margo raadt aan om op vrijdag te beginnen, zodat je misschien niet hoeft te werken, rustiger bent en je je beter kunt focussen op de detox. Bovendien is de markt op zaterdag een mooie gelegenheid om verse groenten en fruit in te slaan, zodat je gezonde voeding in huis hebt. Ik voelde me al goed bij het aanzicht van de rode paprika’s, groene groenten en glanzende sinaasappels in de volle groente – en fruitschaal op het aanrecht, dus dat gaf goede moed.

Twaalf supplementen per dag

Je begint de dag met een glas warm water met een halve (uitgeknepen) citroen, inclusief drie detoxsupplementen, so far so good. Ik ben geen vroege ontbijter, maar heb wel één max twee kopjes koffie nodig. Dat mag gewoon, mits het er niet meer zijn. Bij het ontbijt, die voor mij pas rond 11.00 uur is, slik je zes supplementen. Het zijn drie verschillende en ze zijn bedoeld om de spijsvertering op gang te brengen, de verbranding van koolhydraten en vetten te stimuleren en de lever een handje te helpen bij het afvoeren van gifstoffen. ’s Avonds, voordat je naar bed gaat, slik je nog drie detoxsupplementen. 

Hoofdpijn

Terwijl ik dagelijks twaalf supplementen probeer weg te werken, merk ik dat ik veel meer water binnen krijg dan normaal en moet dan ook vaak plassen. Daarnaast probeer ik de lichte ontbijt-, lunch- en dinerrecepten te volgen, die in het programmaboekje staan. Tijdens de eerste dag voel ik al hoofdpijn opkomen, maar terwijl ik overdag nog twijfel of het door het detoxen komt, weet ik s’ avonds zeker dat het door het vele vocht, de supplementen of de gezonde voeding komt. Raakt mijn lichaam na één dag gezond leven al van slag?

Restless legs

Ook op dag twee struggle ik met de supplementen en het aantal glazen water dat daarbij hoort. Ik hou me nog redelijk aan de gezonde maaltijden, maar merk wel dat het lastig is om met twee kinderen en een man om mij heen. Om 17.00 uur krijg ik namelijk standaard de vraag wat we eten en hoe laat. Deze dag is het een pompoensoep en laat ik daar nou heel goed in zijn. Als ik ’s avonds in bed lig val ik moeilijk in slaap. Mijn benen zijn namelijk rusteloos.

Dry brushing-routine

De derde dag begin ik niet lekker. Ik sta op met een stevige pijn tussen mijn schouderbladen en in mijn nek. Omdat ik tijdens het detoxen ook aan dry brushing doe, pak ik deze routine wat intensiever op. Het droog borstelen doe ik na mijn dagelijkse douche, wanneer de poriën van de huid nog open staan en deze nog zacht is. Ik smeer me als eerste in met de Detox Body Oil (€ 49,95) en borstel vervolgens met de Body Skin Brush (€ 25,-) omhoog, in de richting van mijn liezen en oksels, daar waar de lymfeklieren zitten. Niet alleen wordt de huid van de benen, billen en buik zo steviger, het helpt ook om gifstoffen sneller af te voeren. De borstel van The Organic Pharmacy kun je aan een langer handvat plaatsen, waarmee ik mooi mijn pijnlijke nek kan masseren.

Ampullenkuur

De rest van de dagen blijf ik last van mijn nek houden, maar de hoofdpijn en rusteloze benen verdwijnen snel. Vanaf dag vier vul ik het programma aan met de 7-daagse ampullenkuur van The Organic Pharmacy. De Advanced Firming HCC7 Ampoules (€ 89,-) bevatten een hoge concentratie aan hyaluronzuur, collageen en gestabiliseerde vitamine C, die de hydratatie, elasticiteit en stevigheid van de huid verbeteren geven je huid tijdens deze detox een extra boost.

Je klopt het serum ’s ochtends in de huid van hals en gezicht. Dit, inclusief het droog borstelen en het gezond bezig zijn, geeft een heel goed gevoel. Ik voel me lichtvoetig en heb het idee dat de aandacht voor mijn huid en gezondheid nog maar het begin is. 

Startsignaal van een ommekeer

Als ik na een week op de weegschaal ga staan blijkt dat ik een kleine twee kilo kwijt ben. Ondanks dat ik het programma met gezonde recepten niet helemaal vol heb kunnen houden, omdat mijn week gewoonweg toch te druk was, voel ik me licht en energiek. De supplementen geven zo’n verzadigd gevoel dat je echt niet de behoefte hebt om te snoepen of te snaaien. Ik heb gedurende de tien dagen circa vier rode wijntjes gedronken en hier en daar een handje zoutjes gegeten, maar hele gekke uitspattingen heb ik niet gehad.

De 10 Day Detox is écht een eenvoudige methode om lichaam en geest op te frissen. En heel goed vol te houden als je niet ál te druk bent. Ik was van plan een rustige leefstijl te creëren, waarin ik meer aan beweging in de natuur zou doen en zie de detox dan ook als het startsignaal van een ommekeer. Ik voel me energiek, fris en vooral gemotiveerd om een nieuwe leefstijl aan te gaan. Ten slotte zijn we op weg naar een nieuw seizoen, de lente!

De kuur is vegan, gluten- en lactosevrij. Daarnaast kun je de detoxkuur aanvullen met huidsupplementen, een dry brush-routine én Detox Immune Recovery Facial van The Organic Pharmacy. Terwijl je tijdens de detox het lichaam reinigt en aanvult met essentiële voedingsstoffen kun je met de Detox Immune Recovery Facial tevens de afvoer van gifstoffen in de gezichtshuid stimuleren en ook hiermee het immuunsysteem een flinke boost geven. 

Lees ook:

Lees ook