Hormoontherapie tegen borstkanker kan veilig twee jaar onderbroken worden, aldus een nieuwe wetenschappelijke studie

04:57 - 02:58
luistertijd 04:57 - leestijd 02:58

Ongeveer 20% van alle vrouwen met borstkanker krijgen deze diagnose tijdens hun vruchtbare jaren. Vruchtbaarheid en een zwangerschapswens kunnen bij deze jonge vrouwen een belangrijke zorg zijn. De resultaten van de POSITIVE studie, ook wel de ‘BIG Time for Baby’ studie genoemd, zijn gepresenteerd tijdens het 2022 San Antonio Breast Cancer Symposium op 9 december.

Deze tonen aan dat jonge vrouwen met borstkanker die hun hormonentherapie onderbraken om zwanger te proberen worden, dit konden doen zonder dat het risico op herval werd verhoogd. Het percentage van vrouwen waarbij de borstkanker terugkwam was vergelijkbaar met het percentage bij vrouwen die hun behandeling niet onderbraken. De meeste vrouwen konden ook zwanger worden en gezonde baby’s ter wereld brengen.

Borstkanker bij jonge vrouwen

De meeste jonge vrouwen met beginnende borstkanker hebben een hormoongevoelige, zogenaamde oestrogeenreceptor-positieve (ER+) kanker, wat betekent dat de kankercellen door hun eigen hormonen worden gevoed. Deze vrouwen krijgen daarom een hormonale behandeling om de natuurlijke productie van hormonen te blokkeren en zo het risico op terugkeer van de kanker te verkleinen. Hormoontherapie kan gedurende 5 tot 10 jaar worden voorgeschreven en heeft een invloed op de eierstokken, waardoor conceptie tijdens de behandeling wordt voorkomen.

POSITIVE, een wereldwijde academische studie

Van december 2014 tot december 2019 registreerden 518 vrouwen van 42 jaar of jonger die zwanger wilden worden zich voor de studie. Hiervoor gingen ze akkoord om de hormoontherapie ongeveer twee jaar te pauzeren om zwanger te proberen worden. Voordat zij hun behandeling pauzeerden, hadden de vrouwen al tussen 18 en 30 maanden adjuvante endocriene therapie achter de rug. Aan deze studie namen patiënten deel uit 116 ziekenhuizen, uit 20 verschillende landen (ook Nederland) en gespreid over 4 continenten.

De studie wordt gesponsord en uitgevoerd door de International Breast Cancer Study Group (IBCSG), een afdeling van de ETOP-IBCSG Partners Foundation, en door de Alliance for Clinical Trials in Oncology in Noord-Amerika, in samenwerking met de Breast International Group (BIG). Het studieconcept werd geïnitieerd binnen de BIG-NCTN (National Clinical Trials Network) Endocrine Working Group en vervolgens wereldwijd ontwikkeld en gecoördineerd door de IBCSG om deze belangrijke, patiëntgerichte en onvervulde medische behoefte aan te pakken.

Professor David Cameron, voorzitter van Breast International Group (BIG): “BIG groeide uit de overtuiging dat internationale samenwerking cruciaal is voor het vinden van antwoorden op prangende vragen in borstkankeronderzoek. Studies zoals POSITIVE zijn alleen mogelijk dankzij de inspanning van velen, want door samenwerking en het delen van ideeën en middelen kan er pas echt een verschil gemaakt worden in het leven van patiënten met borstkanker.”

Bemoedigende eerste resultaten

Tot dusver hebben de onderzoekers van de studie vastgesteld dat het percentage vrouwen bij wie de borstkanker terugkwam (8,9%) vergelijkbaar was met de cijfers bij patiënten die aan andere studies deelnamen (9,2%). Bovendien, met een totaal van 365 geboortes bij vrouwen uit de studie, waren de percentages van conceptie en bevalling vergelijkbaar met of hoger dan de percentages in de gehele bevolking . De studie is daarom hoopvol nieuws voor jongere vrouwen met borstkanker die hopen kinderen te krijgen. Maar de beslissing om de therapie te onderbreken moet in nauw overleg met gezondheidswerkers worden genomen, aangezien de situatie van elke vrouw uniek is. De onderzoekers zullen de vrouwen die aan de studie deelnemen blijven opvolgen om het risico op herval van borstkanker op langere termijn te bekijken en ervoor te zorgen dat de vrouwen hun hormoontherapie na de geplande pauze afmaken. Hoewel de huidige resultaten zeer bemoedigend zijn, kan ER+ borstkanker vele jaren na de eerste diagnose terugkomen, waardoor een opvolging op lange termijn essentieel is.

Professor Olivia Pagani, internationaal studievoorzitter van IBCSG POSITIVE: “De primaire resultaten van de POSITIVE studie bevestigen dat zwangerschap een realistische doelstelling kan zijn voor vrouwen die een oestrogeenafhankelijke borstkanker hebben gehad en doorbreken definitief het taboe dat het krijgen van een baby het risico kan verhogen dat de kanker terugkomt. Gezinsplanning, die abrupt werd onderbroken door de ziekte, kan opnieuw veilig worden verder gezet.”

Professor Richard Gelber, IBCSG POSITIVE Trial Senior Statisticus: “Een wereldwijde samenwerking was nodig om deze belangrijke vraag te beantwoorden. Door borstkanker getroffen jonge vrouwen wereldwijd, kozen ervoor om hun hormonale behandeling tegen kanker te onderbreken om hun kinderwens te voltooien, zonder bewijs dat deze keuze hun risico op een terugkeer van borstkanker niet zou verhogen. De resultaten van de POSITIVE studie kunnen deze vrouwen nu geruststellen en levert het bewijs dat hen in staat stelt weloverwogen beslissingen te nemen over het krijgen van een kind.”

Bron: Bigagainstbc.com

Lees ook