Melasma is een hormoongestuurde pigmentaandoening. IPL is niet de eerste keuze, maar wat dan wel?

03:14 - 01:56
luistertijd 03:14 - leestijd 01:56

Een lezeres stuurde ons onlangs de vraag of Intense Pulsed Light behandelingen wel helpen bij melasma. Melasma is een pigmentaandoening die grotere vlekken in het gezicht veroorzaakt. Vaak aangedreven door hormonen. Ze vertelt dat ze het afgelopen jaar 3 keer IPL liet doen. Ze heeft de indruk dat de melasma weer terugkomt en ook donkerder is. Maar opvallend genoeg vindt ze wel dat het helpt tegen ‘flushes’. Ze vraagt zich af of IPL wel een goede keuze was.

Huidexpert en cosmetica ontwikkelaar Mardge Pascaud vertelt:

‘De lichtstraal bij IPL ( Intense Pulsed Light) bestaat uit een bundel van verschillende golflengten. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte en de belangrijkste absorptie gebeurt door pigment (melanine) en bloedvaten (hemoglobine).

‘Hierdoor werk je niet op één bepaald chromofoor maar kunnen meerdere indicaties in één behandeling worden behandeld. Als iemand bijvoorbeeld een combinatie van pigment en couperosevaatjes heeft, kunnen beide huidafwijkingen in één behandeling worden aangepakt.

BeautyJournaal’s Corine heeft al jaren melasma

‘Echter geldt dit niet voor iedereen, en moeten het pigment en de vaatjes hiervoor wel geschikt zijn. De specialist kan de golflengte, pulsduur en intensiteit van het licht aanpassen waardoor wat specifieker het een of het ander behandeld kan worden.

‘Onderzoek heeft aangetoond dat pigmentproblemen, die niet zijn veroorzaakt door de zon, moeilijk reageren op IPL. Soms neemt zelfs de pigmentatie juist toe, bijvoorbeeld bij melasma (zwangerschapsmasker). Daarom is het aan te raden dit type pigmentvlekken niet met IPL te behandelen.

‘Als je tevreden bent over de behandeling van je wangen maar twijfelt over het effect op je voorhoofd kun je altijd vragen het voorhoofd even af te dekken tijdens de behandeling. De specialist zal daar zeker geen moeite mee hebben.

Hoe houdt Mardge haar eigen pigmentvlekken onder controle? Dat lees je in dit artikel, en bekijk hier ook de Synature gezichtsbehandeling die zij ervoor in zet bij zichzelf:

Wie is Mardge Pascaud?

Mardge Pascaud draait al meer dan 30 jaar mee in de beautysector. Ooit begonnen als schoonheidsspecialist wilde zij al snel haar kennis uitbreiden en beet zich vast in de wereld van werkstoffen en formules. Ze volgde studies in de Huidtherapie en Cosmetische Chemie en richtte in 2000 het merk Pascaud op met als doel het ontwikkelen en produceren van de beste cosmeceuticals en voedingssupplementen. Vanaf het begin zette ze haar concept driedimensionaal neer, gevisualiseerd in de beauty driehoek; inner- en outer beauty en wellbeing. Haar laatste innovatie is MY SKINCAUD. Een DNA-test die een jouw persoonlijke huidcode opspoort incluis een verzorgingsadvies met maatserums. 

Lees ook:

Lees ook