Huidbeschadigingen kunnen uitmonden in huidkanker. Je kunt ze maar beter vroegtijdig weghalen.

03:36 - 02:10
luistertijd 03:36 - leestijd 02:10

Veelvoorkomende typen huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinoom, ontstaan veelal door de ultraviolette straling van de zon. Het aantal mensen dat plaveiselcelcarcinoom en andere vormen van door Uv-straling veroorzaakte huidkanker ontwikkelt stijgt snel, vooral bij mensen met een lichte huid en mensen met een slechtwerkend immuunsysteem.

Preklinisch onderzoek

Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom en andere veelvoorkomende vormen van huidkanker te voorkomen, zoals goede zonbescherming en verstandige leefregels. Daar kan er een zijn bijgekomen: recent onderzoek suggereert dat ablatieve fractional laser (AFL) huidbeschadiging door de zon kan verhelpen en zo het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom kan voorkomen.

“In dit preklinisch onderzoek hebben we vastgesteld dat ablatieve fractional laser huidbeschadiging door Uv-straling kan voorkomen en zo het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom kan vertragen”, zegt Uffe Høgh Olesen, de wetenschapper die het onderzoek leidde. “AFL zou zo preventief kunnen werken voor bevolkingsgroepen die een grotere kans hebben op het ontwikkelen van huidkanker.”

Olesen is een dermatoloog in het universitair ziekenhuis in Kopenhagen. Hij doet al jaren onderzoek naar het gebruik van onder meer laser tegen non-melanoma huidkankers zoals plaveiselcelcarcinoom.

Significant minder schade

Een groep van 50 haarloze muizen, wier huid qua pigmentatie vergelijkbaar is met een menselijke huid, werd gedurende 20 weken regelmatig blootgesteld aan Uv-straling. Vervolgens kreeg een deel gedurende 16 weken in totaal 9 behandelingen met AFL, een ander deel kreeg geen behandeling. Vervolgens werd gekeken naar hoe groot de huidschade door Uv-straling was en hoeveel muizen plaveiselcelcarcinoom hadden ontwikkeld.

De muizen die een behandeling met AFL hadden gekregen hadden significant minder schade en minder plaveiselcelcarcinomen. Daarnaast was de huid van de muizen die AFL hadden ondergaan gezonder, steviger en dikker. Dit alles suggereert dat AFL een doeltreffende methode is om huidbeschadiging en het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom kan vertragen.

Veilig

Behandelingen met AFL zijn veilig, maar niet geheel vrij van bijwerkingen. Soms kunnen door het behandelen van een door Uv-straling beschadigde huid met AFL keratoacanthomen ontstaan, goedaardige tumoren die uiterlijk erg veel op plaveiselcelcarcinoom lijken. Geen van de muizen in het onderzoek ontwikkelde echter keratoacanthomen.

Laser wordt al jaren succesvol gebruikt om huidschade door Uv-straling te behandelen. Uit dit onderzoek lijkt er echter voor het eerst op te wijzen dat AFL ook kan helpen om het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom significant te vertragen. Het is vooralsnog niet bewezen dat AFL plaveiselcelcarcinoom geheel kan voorkomen – alle 50 muizen uit het onderzoek ontwikkelden uiteindelijk tumoren, al kregen de muizen die niet waren behandeld veel eerder en ook wat grotere tumoren.

Meer onderzoek

Eerder onderzoek in Duitsland naar het effect van AFL op het vertragen van het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom doet vermoeden dat de laserbehandelingen het immuunsysteem aanjagen, waardoor de huid zichzelf langdurig beschermd tegen het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom. Er is echter veel meer onderzoek nodig om daadwerkelijk sluitende conclusies te trekken. Maar deze eerste resultaten zijn bemoedigend.

Beschermen

Overigens: in het onderzoek was ook een rol voor 5 haarloze muizen die niet werden blootgesteld aan Uv-straling. De huid van deze muizen bleef in alle opzichten gezonder. De huid beschermen tegen Uv-straling lijkt dus vooralsnog de meest effectieve manier om huidbeschadiging en de vorming van plaveiselcelcarcinoom te voorkomen.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook