Van vet necrose, onregelmatige huidstructuur tot volumeverlies

06:56 - 04:09
luistertijd 06:56 - leestijd 04:09

Het is een nogal omstreden plastisch chirurgische behandeling: de Brazilian butt lift. Aan de ene kant een erg populaire behandeling in bepaalde werelddelen en onder bepaalde typen vrouwen, aan de andere kant een behandeling waarover in de media keer op keer regelrechte horrorverhalen opduiken, vol misvormingen, reusachtige littekens, gruwelijke pijn en zelfs de dood. Maar hoe zit het nou echt? Zijn er echt zoveel risico’s aan verbonden? En wat zijn dan die risico’s?

Het grote probleem met de Brazilian butt lift is dat deze behandeling – zoals vele andere plastisch chirurgische operaties – nog wel eens wordt uitgevoerd door mensen die daar helemaal niet bevoegd toe zijn. En dat is inderdaad levensgevaarlijk, met een zeer grote kans op (fatale) complicaties. Wordt een Brazilian butt lift echter uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg in een bevoegde kliniek, dan is de procedure op zich niet riskanter dan een andere plastisch chirurgische operatie.

Naast de risico’s die er zijn bij iedere operatie, zoals nabloedingen en allergieën voor medicatie of verdoving, zijn er de Brazilian butt lift enkele unieke risico’s. Mocht je een Brazilian butt lift overwegen, dan is het goed om op de hoogte te zijn van deze risico’s.

Brazilian butt lift complicatie 1: Vetembolie

Een vetembolie is de gevaarlijkste van alle complicaties bij een Brazilian butt lift. Een vetembolie vindt plaats als er vet wordt geïnjecteerd in een bloedvat en zo de bloedstroom blokkeert. Het vet kan naar het hart of de longen gaan, waardoor die acuut stilvallen en de patiënt sterft. Dit gebeurt het vaakst als het geoogste lichaamsvet diep in de bilspieren wordt geïnjecteerd, waar zich veel grote, belangrijke bloedvaten bevinden.

Vroeger was deze procedure standaard, met veel doden tot gevolg en het is vooral hieraan dat de Brazilian butt lift zijn slechte naam dankt. Tegenwoordig wordt er nauwelijks nog in de bilspier geïnjecteerd maar voornamelijk oppervlakkig, direct onder de huid, op de bilspier. Dit heeft geleid tot een grote afname van het aantal dodelijke slachtoffers maar het resultaat is minder dramatisch, waardoor sommige mensen er toch nog naar vragen.

Wil je echt veel grotere billen, kies dan in plaats van een Brazilian butt lift voor implantaten die in de bilspieren worden geplaatst. Ze liften je derrière, geven veel volume en een mooie vorm.

Brazilian butt lift complicatie 2: infectie

Infecties kunnen optreden bij iedere operatie maar bij een Brazilian butt lift is het risico net wat groter. Het geoogste vet is nu eenmaal een tijdje buiten je lichaam, afgesloten van de bloedsomloop, waardoor bacteriën hun kans zien en infectie snel optreedt.

Een steriele operatiekamer en een kundige, gecertificeerde arts is uiteraard een basisvoorwaarde om infectie te voorkomen maar ook antibiotica vóór de operatie is belangrijk. Mocht je toch een infectie krijgen, neem dan direct contact op met je arts. Je hebt namelijk twee operaties achter de rug: een liposuctie om vet te oogsten én een operatie aan je billen, waar het vet is geïnjecteerd. Een onbehandelde infectie kan er voor zorgen dat weefsel, zoals vet-, spier- en huidweefsel, afsterft.

Gelukkig is een infectie makkelijk te herkennen. De plek wordt rood, warm, hard en pijnlijk. Merk je dit, ga dan dus meteen terug naar de arts. Zij of hij weet wat te doen.

Brazilian butt lift complicatie 3: de huid voelt dof of overgevoelig aan

Tijdens het oogsten van vet kunnen zenuwuiteinden in de vetlaag beschadigd raken. Daardoor voelt de huid anders aan; dof, ongevoelig, dan weer prikkelend, jeukend, overgevoelig. Er is weinig tot niets aan te doen en het kan tot een jaar duren voordat de huid weer normaal aanvoelt.

Brazilian butt lift complicatie 4: onregelmatige contouren

Bij iedere liposuctie bestaat de kans op onregelmatige contouren, putjes en bultjes in het behandelde oppervlak. Het kan ook voorkomen als het vet wordt teruggeplaatst, zoals bij een Brazilian butt lift. Kleine druppels vet worden met een canule in een geheel nieuwe ‘omgeving’ geplaatst. Een heel precieze handeling die heel nauw luistert. Als er maar een paar druppels meer of minder in een deel dan in een aangrenzend deel terechtkomen heb je al een bultje of putje.

Het kan worden gecorrigeerd, door de chirurg, een half jaar tot een jaar na de operatie. In feite is het een nieuwe operatie, bedoeld om eventuele putjes op te vullen en zo een gladdere contour te creëren.

Zijn de onregelmatige contouren het gevolg van lipo -fibrose dan zijn de putjes en bultjes ontstaan door verhard littekenweefsel. Dan zijn lymfedrainage-massages nodig om het littekenweefsel te breken. Eventueel kan ook een nieuwe operatie nodig zijn om restjes littekenweefsel te verwijderen.

Brazilian butt lift complicatie 5: volumeverlies

Het geïnjecteerde vet verdwijnt uiteindelijk weer, het is alleen de vraag hoe snel dat gebeurt. Dat is deels geluk hebben maar hoe de chirurg het geoogste vet behandelt speelt ook een rol. Mensen bestaan voor 60% uit water, het geoogste lichaamsvet bestaat daardoor voor hooguit 50% uit echt vet. Als de chirurg de geoogste vetcellen scheidt van het meegekomen vocht dan heb je veel langer plezier van je behandeling.

Wordt al dat vocht mee ingespoten, dan heb je in eerste instantie een mooi resultaat. Echter, het vocht wordt door het lichaam razendsnel weer opgenomen en afgevoerd waardoor je het nieuwe volume in je achterwerk weer snel kwijt bent.

Worden vetcellen en vocht wel gescheiden, dan kan het omgekeerde gebeuren. Door de procedure krimpen de geoogste vetcellen tijdelijk. In het jaar na de ingreep komen ze tot rust, krijgen hun oude omvang weer en kunnen zelfs groeien. Daardoor heb je niet alleen langer plezier van je ingreep maar kan het volume van de billen zelfs nog wat toenemen.

Wil je zo lang mogelijk resultaat van je ingreep, probeer dan je gewicht stabiel te houden en train regelmatig je bilspieren. Dit is overigens ook goed voor je derrière als er geen sprake is van een Brazilian butt lift.

Lees ook:

Wil jij meer weten over een bil lift? Neem dan contact op met de plastisch chirurg uit ons expertteam, Frank Niessen.  Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook