Wat een fascinerende ontdekking: slapende cellen die het onvermogen hadden zichzelf te doden, en nu toxische stofjes afgeven. Hoe kan dat opgeruimd worden?

08:47 - 05:16
luistertijd 08:47 - leestijd 05:16

Het was op 1 november 2022 dat ik op een prachtige locatie aan de Amsterdamse grachten, onder het genot van een sublieme lunch verzorgd door restaurant Bougainville (Michel-ster), kennismaakte met een heel gedistingeerde man: arts en wetenschapper Jacques Proust uit Zwitserland. Tevens de founding father van Nescens.

In gesprek met Jacques Proust, de oprichter van Nescens

Eind jaren’70 begon de zoektoch van Proust

Jacques is zijn hele werkende leven al gefascineerd door veroudering: hoe verouderen we precies, kunnen we dat ook vertragen, kunnen we de schade ervan afremmen? Jacques: ‘Eind jaren’70 begon ik mij erin te verdiepen, er was nauwelijks kennis van. Wel van ziekten die door veroudering ontstonden, maar het intrinsieke verouderingsproces? Het was niet interessant nog. Ik ben in de Verenigde Staten onderzoek gaan doen, aan het National Institute on Aging dat opgericht was door Priscilla Johnson.

Professor in de ‘veroudering’

‘Later ben ik nog verder gaan studeren aan het John Hopkins Institute in Amerika binnen de moleculaire biologie. Daarna ben ik als professor gevraagd om aan de Universiteit van Genève een vakgroep op te richten met de focus op veroudering.

De Nescens skincare lijn

‘Twaalf jaar geleden heb ik Nescens gecreëerd. We richten zowel op de medische als de cosmetische kant, op de gezondheid als op het behouden van onze jeugdige uitstraling.

‘We kennen inmiddels de basisprincipes van veroudering. welke genen erbij betrokken zijn, welke pathways in het lichaam bewandeld worden door genexpressies. In onze Nescens huidverzorgingsproducten zitten bioactieve moleculen die in staat zijn om sommige mechanismen die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering te beïnvloeden.

 

Het nieuwste product dat de bijzondere naam Zombie Cell Clearing Serum draagt is direct herleidbaar naar een ontdekking die pas recent werd gedaan. Namelijk: als we verouderen weet het lichaam daar op twee manieren mee om te gaan: er vind celdood plaats, de verouderde cellen worden opgeruimd, of die slechte, verouderde cellen worden niet opgeruimd maar gaan in een slaapmodus. Ze blijven aanwezig in het lichaam en blijken dus toxische stofjes af te scheiden.

Shop Nescens hier online

 

Ons lichaam bestaat uit zo’n 37 biljoen cellen en ongeveer 1% daarvan wordt elke dag ververst. Voor elke nieuwe cel die ‘geboren’ wordt, moet er ook 1 het veld ruimen. Dat wordt apoptosis genoemd, geprogrammeerde celdood. De cel vernietigt zichzelf zonder een spoor (ontstekingsreactie) na te laten.

Eigenlijk moeten cellen zichzelf doden als ze ‘op’ zijn, maar dat doen ze dus niet altijd

Helaas neemt ook het vermogen om nieuwe cellen aan te maken af, naarmate je ouder wordt. En hier kan het gaan ontsporen. Want cellen die niet meer in staat zijn zichzelf op te ruimen, gaan eigenlijk ook niet helemaal dood. Ze blijven in het lichaam aanwezig, en deze cellen worden zombiecellen genoemd. Zoals gezegd gaan ze ontstekingsreacties veroorzaken, en dit leidt tot versnelde veroudering van de omliggende gezonde cellen.

Als je die zombiecellen verwijdert, krijgt het omliggende weefsel weer de kans zichzelf gezond te houden. Dit is wetenschappelijk aangetoond in menselijke celculturen in het lab en in dierproeven.

15% zombiecellen in je lijf als je 60 bent

Als je jong bent, heb je misschien 1% zombiecellen in je lijf, en dat loopt op naar 15% als je bijvoorbeeld zestig bent. Ze worden met name veel in de huid gevonden.

Senolytische moleculen helpen zombiecellen op te ruimen

Het serum bevat zogeheten senolytische moleculen, vertelt Proust. ‘Ze helpen de zombiecellen op te ruimen. Jacques Proust verwacht dat we over tien tot vijftien jaar een cocktail kunnen krijgen met senolytische moleculen om overal in het lichaam zombiecellen op te ruimen. Hier wordt wereldwijd onderzoek naar gedaan.’

Dit zou super interessant zijn, want we leven tegenwoordig wel langer dan pakweg 60 jaar geleden, echter leven we ook langer met  chronische ziekten als gevolg van veroudering (en de ongezonde kant van onze welvaart). Hoe langer je gezond blijft, hoe leuker het ouder worden natuurlijk zal zijn, in plaats van de resterende tijd van je leven met regelmaat in de dokterskamer te moeten doorbrengen.

Proust is van mening dat we veroudering als een ziekte moeten gaan beschouwen en als zodanig moeten gaan behandelen. Er zijn nu 12 mechanismen van veroudering ontdekt, en die zombiecellen en de senolytische moleculen zijn er een van. Maar er is veel meer werk te doen.

Kun je cellen ook herprogrammeren?

Proust vertelt dat het ook heel interessant is om naar de epigenetica te kijken. We worden geboren met een DNA profiel met een vaste set van 20 duizend genen. Door leefomstandigheden kunnen genen uit en aangezet worden. Dit kan leiden tot allerlei aandoeningen, als de verkeerde worden aangezet. Het is zelfs zo, dat je die aangezette, verkeerde genen kan overerven van je voorouders. Dat heet epigenetica.

Het lijkt hem geweldig als het mogelijk wordt om cellen die worden aangestuurd door de genen zodanig te prikkelen dat ze teruggaan naar een gezonde blauwdruk. Om verloren gegane informatie terug te geven aan de cellen, ze als het ware te herprogrammeren zodat ze weer gezond functioneren, of zelfs nieuwe functies kunnen krijgen! De Japanse wetenschapper Yamanaka won hier samen met de Brit John Gurdon een Nobelprijs voor in 2012.

Veroudering is ook spier- en botmassa verlies

Natuurlijk zijn er meer oorzaken van huidveroudering, huidverslapping. Zo neemt de bot- en spiermassa af, waardoor je ruimer in je vel komt te zitten. Hiervoor zijn natuurlijk ook oplossingen: een chirurgische facelift, of, als het nog niet zo erg is, een facelift met strategisch geplaatste injectables in het gezicht voor een subtiele lift.

Maar nu het Zombie Cell Serum! Wat zit erin? Vooropgesteld, het gaat om actives die de slapende zombiecellen om zeep helpen, of bescherming biedt ter voorkoming;-) Lees maar:

Uit klinische tests blijkt na 4 weken dat de huid minder rood wordt (31%), de elasticiteit verbetert (12%) en de dichtheid van de huid verbetert (6%). Uit een 4 weken durende zelfevaluatietest van proefpersonen blijkt dat ze een frisser uitziende huid ervaren, en een gladdere en zachtere huid. De huid oogt weer veerkrachtiger.

Zoals je al kunt vermoeden, is het een kostbaar product.  Kijkend naar alleen de werkzame stoffen, zou je dit wellicht niet zeggen, maar het gaat natuurlijk om de complete chemie van het recept. Dat het doet, wat het moet doen.

Een Nescens facial

Blijf verder vooral ook gezond leven, want huidveroudering wordt voor 70% veroorzaakt door externe invloeden. Ben je benieuwd naar een totale Nescens Experience? Bij ICI Paris XL in Amsterdam (Gelderlandplein en Cornelis Schuytstraat), in Den Haag (Fred. Hendriklaan) en in Laren kun je een 90 minuten durende anti-age cosmeceutical treatment krijgen!

Shop Nescens hier online

 

Lees ook:

Lees ook