Het helpt als je voorbeelden ziet van borsten waar de borstimplantaten uit zijn gehaald en de borsten opnieuw gevuld zin – met lipofilling, eventueel in combi met een borstlift

09:23 - 05:37
luistertijd 09:23 - leestijd 05:37

Het is natuurlijk in de wereld van plastische chirurgie al meer dan twee jaar het grootste onderwerp en zorg bij vrouwen: je ziek voelen of bang zijn dat je ziek wordt door je borstimplantaten. In Nederland dragen meer dan 200 duizend vrouwen borstimplantaten.

Het grootste deel daarvan doet dat omdat zij haar borsten niet mooi van vorm of te klein vindt. Een kleiner deel draagt ze omdat haar borsten geamputeerd moesten worden vanwege agressieve borstkanker.

frank niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen brengt al ruim acht jaar de problematiek van borstimplantaten onder de aandacht. Vele honderden vrouwen gaf hij een explantatie en verfraaide hun borsten weer met lipofilling.

Hoe komen je borsten eruit te zien, je wilt voorbeelden!

Veel vrouwen vragen zich af hoe hun borsten eruit komen te zien als de borstimplantaten verwijderd worden. Voorbeelden zijn heel erg noodzakelijk, en daarom vroegen wij aan plastisch chirurg Frank Niessen om (met toestemming van de cliënten) voor- en nafoto’s te tonen van vrouwen die ze hebben laten verwijderen en gekozen hebben voor een borstlift en/of een lipofilling met lichaamseigen vet, of besloten om het zo te laten.

In alle gevallen zijn de implantaten verwijderd. Let wel: er zitten hier geen vrouwen bij die na amputatie door borstkanker weer een borstreconstructie kregen.

Bekijk de resultaten van boven naar beneden, van links naar rechts. Meest links is met borstimplantaten, midden is na verwijdering, en toevoegen lipofilling en borstlift. Rechts van boven naar beneden het eindresultaat. copyrights: Frank Niessen/Mittsu Institute

Het is ongelofelijk spannend om, vaak na vele jaren, te besluiten je implantaten te laten verwijderen. In de meeste gevallen voelen vrouwen zich ziek. Ze hebben talloze klachten die ze niet konden duiden en waar ze vaak al langere tijd mee rond liepen.

Een heel scala aan klachten

Als je niet beter weet, denk je dat de vrouwen in de overgang zijn, maar velen zijn daar nog te jong voor. De klachten zoals enorme moeheid, spier- en gewrichtsklachten, huidaandoeningen, auto-imuunklachten, hersen-mist werden gebundeld onder de naam ASIA syndroom.

Inmiddels is die term vervangen door de naam Breast Implant Illness. Mede onder druk van de enorme internationale bekendheid die het fenomeen kreeg. Wetenschapper Henry Dijkman is ervan overtuigd dat alle vrouwen op den duur ziek worden door hun siliconen implantaten.

Mocht je heel tevreden zijn met je implantaten en geen klachten hebben – dan kan natuurlijk ook – laat ze dan in ieder geval welke tien jaar verwisselen.

Drie bovenste foto’s met borstimplantaten. Drie onderste foto’s de borsten na verwijdering implantaten, en besluit verder niets meer te doen. copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Wordt het vergoed of niet?

Je kunt momenteel in Nederland een officiële diagnose krijgen van BII (de afkorting) bij internisten en dat helpt om het verwijderen van de implantaten (deels) vergoed te krijgen. Als die verwijzing er niet is, is het helaas nog altijd zo dat je het zelf moet betalen.

Wat is het nou precies dat de klachten veroorzaakt, en zijn het de borstimplantaten zelf?

Er lopen meerdere onderzoeken wereldwijd naar de problematiek, maar de vinger is er nog niet helemaal op gelegd.

Waar komen de klachten precies vandaan, en wordt je beter als je de implantaten verwijderd? Het is een ruwe schatting dat 70% van de vrouwen opknapt, maar zo n 30% niet.

Van boven naar onder: bovenaan foto’s met implantaten, daaronder zonder implantaten maar met lipofilling en een borstlift. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Er spelen twee problemen een rol. De ene is dat borstimplantaten na verloop van tijd gaan lekken. Het materiaal lost stukje bij beetje op. Hierdoor wordt de wand poreus en lekken microfijne fragmenten van siliconen naar buiten.

Implantaten kunnen ook scheuren (soms zonder dat je daar klachten van hebt) en dan lekt er meer materiaal het lichaam in. Vaak komt het in de lymfeklieren terecht.

Zijn siliconendeeltjes uit je lichaam te verwijderen?

Uiteindelijk lekt het door naar de bloedbaan. Het is nog niet mogelijk om siliconendeeltjes uit het lichaam te verwijderen. Vrouwen proberen met detox methoden dit wel te doen. Lees ook dit artikel over de vraag of siliconendeeltjes verwijderd kunnen worden.

Het andere probleem is gelegen in het immuunsysteem zelf. Doordat er lichaamsvreemd materiaal wordt ingebracht, raakt het immuunsysteem geprikkeld.

Chronische overprikkeling immuunsysteem

Als dit materiaal niet verwijderd wordt maar in het lichaam blijft, kan het immuunsysteem chronisch overprikkeld raken. Dit kan een cascade aan lichamelijke klachten gaan geven. Door het materiaal te verwijderen zou het immuunsysteem weer tot rust moeten kunnen komen. Echter is dit niet altijd het geval. Lees ook dit artikel over genezing na borstimplantaatverwijdering.

Boven naar beneden: bovenste drie foto’s met borstimplantaten, midden ze zijn eruit en gevuld bij lipofilling, onder het uiteindelijke resultaat. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Het is oneerlijk

Het is een ronduit gemene situatie voor vrouwen. Je probeert juist om iets waar je ongelukkig mee bent, mooier te maken. Implantaten zijn een mooie, praktische oplossing hiervoor. Nog meer zelfs bij vrouwen die hun borst verliezen door borstkanker. Het is makkelijk gezegd dat je maar tevreden moet zijn met het lichaam waarmee je geboren bent.

Werken aan je zelfbeeld

Er zijn vrouwen die geen problemen hebben met een kleine borst, of een plat lichaamsdeel door amputatie. Zij gebruiken opvullende beha’s of doen niets. Maar er zijn ook veel vrouwen die hun vrouwelijkheid mede ontlenen aan hun borsten. Het vraagt veel mentale training om je zelfbeeld bij te stellen.

In dit interview met onderzoeker en plastisch chirurg Piatkowski praat ik over de voordelen van lipofilling voor een vollere borst, of een complete borstopbouw. Wie nog borstweefsel heeft, zoals alle vrouwen op deze foto’s kunnen meestal volstaan met 1 lipofilling, soms twee.

Vrouwen bij wie de borst is leeg gehaald, maar bijvoorbeeld de huid is gespaard, hebben drie tot vijf lipofillings nodig. Dat betekent ook vijf liposucties. Het is geen sinecure!

Foto’s boven met implantaten, foto’s onder zonder implantaten, maar met lipofilling. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Hoe word je weer gezond?

Als je hebt besloten dat je de implantaten laat verwijderen in ruil voor lipofilling, wil je er natuurlijk ook alles aan doen om zo snel mogelijk weer op te knappen. Het lichaam heeft een zelfregenerend vermogen en zal jou weer op de been helpen. Echter zijn zeker mogelijkheden om het proces een handje te helpen.

Frank Niessen geeft zijn patienten uitgebreide adviezen mee die bijdragen aan goed herstel, zowel voor als na de operatie. In dit interview met Louise lees je precies hoe dat plan van aanpak eruit ziet.

Foto’s boven met implantaten, foto’s onder zonder implantaten maar met lipofilling. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Bekijk ook de fotogallery uit 2017

Plastisch chirurg Frank Niessen opereert honderden vrouwen per jaar die hun borstimplantaten willen laten verwijderen, in ruil voor lipofilling. In 2017 publiceerden wij met hem ook al een uitgebreide gallery met voor- en nafoto’s. Bekijk die beelden ook nog eens.

Foto’s boven de natuurlijke borst, foto’s onder de borst gevuld met lipofilling. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

De zoektocht naar mooiere littekengenezing

Frank Niessen staat ook bekend als een littekenspecialist. Hij doet ook onderzoek naar hoe je littekens mooier kunt laten genezen. In dit artikel vertelt hij over nieuwe inzichten.

En last but not least willen we je ook het verhaal van Liz Weekers niet onthouden, die uitvoerig verslag doet van haar ziekte en hoe ze na explantatie weer langzaam opkrabbelt. Lees haar verhaal hier.

 

Bekijk hier ook een video van een operatie van buikwandcorrectie gecombineerd met lipofilling borsten:

Lees ook op BeautyJournaal:

Lees ook