Met fijne shoptips om acne of puistjes direct mee aan te pakken!

10:46 - 06:27
luistertijd 10:46 - leestijd 06:27

Puistjes zijn bloedirritant en steken altijd op het meest ongelegen moment de kop op. Je wil er snel vanaf maar uitknijpen werkt niet en kan zelfs leiden tot ontstekingen, littekens en andere ellende. Maar wat kun je wel doen? BeautyJournaal geeft tien tips die het meest gangbaar zijn om snel en eenvoudig van een puistje af te komen.

Irritant en ontsierend

Vrijwel iedereen weet wel wat een puistje is, maar voor de zekerheid toch nog even dit: een puistje is een vergroot haarzakje dat is verstopt met talg, huidcellen en bacteriën. Puistjes komen het meest voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Puistjes zijn vooral irritant en ontsierend en iedereen kan er op elke leeftijd last van hebben. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om puistjes aan te pakken. Ze zijn niet duur en je kunt het gewoon zelf doen. Een extra tip: ben je aan een puistje ‘aan het werken’, draag dan een zonnebescherming van minimaal SPF 15. Je huid is door een behandeling altijd wat gevoeliger voor zonlicht.

Wist je dat: meisjes vaak pas later puistjes krijgen dan jongens. Meisjes krijgen ze vaak vanaf hun 17e pas. Opmerkelijk he.

10 tips tegen puistjes

Hieronder lees je 10 tips die je kunt uitproberen om je puistjes te verminderen of zelfs compleet tegen te gaan.

Tip 1: Stomen

Stoom zorgt ervoor dat verstopte poriën zich openen en het vuil en de bacteriën naar buiten duwen. Stomen is simpel: doe wat kokend water in een kom en hou je gezicht er een tijdje boven, eventueel me een grote handdoek om je hoofd zodat er een soort tentje ontstaat. Pas wel op dat je niet verbrand! Vind je dit te simpel dat kun je natuurlijk een ook een stoomapparaat aanschaffen.

Let op: we hebben onlangs geleerd dat stomen niet echt goed is voor het microbioom van je huid. Goede, gezonde bacteriën kunnen erdoor kapot gemaakt worden. Een microbioom dat in balans is, geeft de minste kans op puistjes. Dus doe het niet te vaak.

Tip 2: Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het verminderd de hoeveelheid bacteriën op de huid en kan zo puistjes verminderen. Doe wat appelciderazijn op een watje en wrijf er twee maal daags zachtjes mee over het puistje. Let wel: appelciderazijn heeft een tamelijk nadrukkelijke geur die niet iedereen aangenaam is. Het is te koop bij de meeste supermarkten.

Ook hier geldt: doe het met mate.

Tip 3: Citroensap

Het zure en adstringerende citroensap gaat een teveel aan vet op de huid te lijf en kan zo de vorming van puistjes voorkomen en bestaande puistjes verminderen. Je kunt het puur of verdund gebruiken. Breng het met een watje aan op de huid en spoel het na twintig minuten weg met schoon water.

Dat wegspoelen is belangrijk, aangezien citroensap op de huid in combinatie met zonlicht fytofotodermatitis kan veroorzaken, een bijzonder nare huidziekte die qua symptomen op heftige zonnebrand lijkt. Heb je een gevoelige huid en snel last van puistjes dan is het wellicht handig om eerst een dermatoloog te raadplegen voor je met citroensap aan de slag gaat.

Tip 4: Theeboomolie

Theeboomolie, ook bekend als tea tree oil, heeft antiseptische eigenschappen en kan de bacteriën die acne veroorzaken verminderen. Veel gezichtsreinigers bevatten dan ook theeboomolie. De meeste drogisterijen verkopen het in pure vorm. Breng het met een watje aan op de plek(ken) waar de puistjes de kop opsteken.

Shoptip! Ga voor de Bye Bye Blemish Tea Tree Drying Lotion. Deze 2-in-1 formule droogt actieve onzuiverheden uit en verwijdert overtollig vuil. Gebruik het spaarzaam, en alleen op het puistje zelf en geen lange tijd achter elkaar.

Tip 5: Honing

Er is nooit veel onderzoek gedaan naar honing als middel tegen puistjes maar we weten wel dat honing antibacteriële eigenschappen heeft, wat is toe te schrijven aan de milde aciditeit en de waterstofperoxide die het van nature bevat. Omdat het dik vloeibaar is, kan het een beschermend laagje op de huid vormen en zo wellicht infectie tegengaan. Wil je testen of het werkt, breng dan een druppeltje aan op een puistje. Je kunt het ook mengen met wat citroensap en gebruiken als masker. Spoel het wel na een kwartier weer af.

Tip 6: Toverhazelaar

Toverhazelaar, ook bekend als witch hazel, wordt veel gebruikt om een vette huid met grote poriën te verbeteren. Of het ook effectief is tegen puistjes is echter nog steeds niet helemaal bewezen. Toverhazelaar wordt veel gebruikt in gezichtsreinigers en is ook puur te koop. Pure toverhazelaar kan de huid irriteren, dus gebruik het spaarzaam – maximaal één keer per dag. Mocht je willen testen of het helpt tegen je puistjes, breng het dan voorzichtig op de puistjes aan met een schoon wattenschijfje.

Shoptip! De Witch Hazel + Tea Tree Skin Toner van Bye Bye Blemish is een huidbalancerende toner die helpt bij het beheersen van talg en het evenwicht in de huid terug te brengen.

Tip 7: Salicylzuur

Salicylzuur verwijdert dode huidcellen en heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het helpt tegen puistjes omdat het het ‘plaksel’ dat de huidcellen in een verstopte porie oplost, waardoor de porie de huidcellen makkelijker kan uitscheiden. Ook vermindert het de productie van talg waardoor de huid minder vet wordt en puistjes minder snel ontstaan. Salicylzuur wordt vaak verwerkt in reinigingsproducten. Pas er wel mee op, teveel salicylzuur kan de huid irriteren.

Shoptip! Het La Roche-Posay Effaclar Serum is een ultra-geconcentreerd serum en dagelijkse peeling tegen onzuiverheden. Met salicylzuur!

Tip 8: Benzoylperoxide

Benzoylperoxide heeft antibacteriële eigenschappen en kan de aanmaak van talg verminderen. Het is door de Amerikaanse FDA goedgekeurd als behandeling tegen acne en wordt dan ook veel gebruikt als ingrediënt in cosmeticaproducten die zijn bedoeld voor een huid die snel last heeft van acne. Kijk wel goed op het etiket: de hoeveelheid benzoylperoxide in een product kan variëren van 2,5% tot wel 10%. Een hoge concentratie kan zorgen voor een droge huid en zelfs uitslag, dus begin altijd met een laag percentage. Benzoylperoxide kan ook haren en stoffen bleken, dus zorg dat er geen product op je haar, je kleding of je kussen komt!

Vanwege de erg uitdrogende effecten raden huidexperts in Nederland het eigenlijk niet aan.

TIP, en gamechanger!

Helaas geniet dit middel niet onze voorkeur omdat het de huid zo kan uitdrogen. Er zijn ook mensen die puistjes hebben en een gevoelige, drogere huid, en dat wil je niet erger maken. Verdiep je daarom ook eens in de nieuwe acne-lijn van Esse Skincare, waarbij met behulp van probiotica een hele mooie rustige huid verkregen kan worden!

Tip 9: Retinoïden

Retinoïde is een synthetische vorm van vitamine A en is een probaat middel tegen puistjes en acne. Crèmes met een laag percentage zijn gewoon te koop, voor crèmes met een hoog percentage is een recept nodig. Helaas zijn producten met retinoïden niet geschikt voor mensen met een droge huid of bepaalde allergieën. Heb je een donkere huid, wees dan extra voorzichtig en begin met een de meest milde versie die je kunt vinden, aangezien retinoïden soms tot hyperpigmentatie kan leiden.

Ga dus voor je met retinoïden begint altijd eerst even naar de huisarts of dermatoloog, vooral ook als je al littekenweefsel door acne hebt. Krijg je last van huidirritatie, stop dan meteen met het gebruik. Retinoïden maken je huid gevoeliger voor de zon dus gebruik altijd een zonneproduct met minstens factor 30.

Shoptip! Het The Ordinary Retinoids Retinol 0.2% in Squalane serum richt zich op het aanpakken van een ongelijkmatige huidstructuur.

Tip 10: Alpha hydroxyzuren

Alpha hydroxyzuren (AHA) zorgen ervoor dat dode huidcellen loslaten waardoor de kans kleiner wordt dat ze poriën verstoppen. Ze bevorderen eveneens de aanmaak van nieuwe huidcellen. AHA’s worden dan ook veel verwerkt in huidverzorgingsproducten.

Shoptip! De Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant is een fijne exfoliant waarmee dode huidcellen worden verwijderd voor een schoon en glad huidoppervlak.

Wat ook helpt

Blijf je veel last houden van puistjes en acne, blijf dan niet zelf prutsen. Ga naar een schoonheidsspecialiste met een speciale acne-specialisatie. Zij kan je niet alleen alles leren over het mild maar effectief schoonhouden van je huid, maar je huid ook helpen te onderhouden met de juiste behandelingen en producten.

Nog meer shoppen?

Check deze twee producten die speciaal tegen puistjes werken:

Bron

Bekijk ook hoe schoonheidsspecialiste Cherish de acne-huid van Janissa onder controle gaat krijgen met speciale verzorging en lifestyle tips! En lees hier wat het eindresultaat van de behandelingen is.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook