De beste massages, de beste bewegingstechnieken en voeding waar je weer fit van wordt! Lees het en deel het met andere vrouwen.

07:14 - 04:20
luistertijd 07:14 - leestijd 04:20

Huidtherapeute Lucette Vermeijden heeft in Haarlem in 2012 een integraal centrum voor borstkanker nazorg opgericht. Wat een goed initiatief want nazorg na een borstkanker operatie kan echt naar een hoger plan getrokken worden. Met een modernere, holistischer kijk op zaken. Als je nazorg informatie meekrijgt vanuit het ziekenhuis, is het globaal in de trant van ‘als er iets is, bel ons maar’.

Een operatie in het thorax gebied kan lang klachten geven

Nou, als er iets is, dan is de realiteit eigenlijk: meestal is er iets. Echter denk je dan te vaak ‘ach het hoort erbij, het gaat wel over, het is genezingsproces.’ Bovendien zit je in een rollercoaster want vaak moet je binnen no time een bestralingsprogramma doorstaan. Maar een operatie in het thorax gebied is echt wat anders dan een operatie aan een arm of been, vertelt Lucette die al meer dan 1000 vrouwen in oncologische nazorg heeft begeleid.

Verstoord bindweefsel

‘Long, hart, vitale organen. Er ligt nogal wat belangrijks rond je borsten. Bindweefsel dat in dat hele gebied gaat opspelen na een borstoperatie. Je staat er niet bij stil. Nog afgezien van een ander belangrijk aspect: emotie. Het is een gebied vol emotie daar en het feit dat je kanker had versterkt het nog eens.’

Loop niet te lang door

Vrouwen komen vaak te laat binnen met klachten, vertelt Lucette. ‘Er is dan al een hoop ellende aan vooraf gegaan. Als de littekens al verkleefd zijn, de pijn in de ribben een feit is, de schouderpartij vast zit. Borstimplantaten harde bonken zijn geworden. Vrouwen emotioneel op slot zitten. Met depressies tot gevol. Boem, en het enkeltje ziektewet is een feit.’

Je herstelt sneller als je snel naar een therapeute gaat

Borstkanker nazorg is geen luxe, weet Lucette. ‘Het is pure preventie om vrouwen na de behandeling snel op de been te krijgen en te houden. Het scheelt veel medische ellende nadien. Maar voor het ziekenhuis is het geen prioriteit. En voor de zorgverzekeraar duidelijk ook niet.’

De zorgverzekeringen hebben het maar dom geregeld

De situatie is op dit moment zo dat je de eerste 20 oedeemverminderende behandelingen bijvoorbeeld zelf moet betalen (deels kan dat uit je aanvullende pakket van fysiotherapie, maar als dat al op is, heb je dus pech gehad) en daarna kom je in een zogeheten chronisch traject wat inhoud dat je de rest van je leven gewoon gratis behandeld wordt. Hoe krom is het toch.

Die eerste twintig behandelingen kosten ruim 800 euro, en daarna mag je de verzekerde zorg gratis leegtrekken. Veel slimmer is het om het om te draaien. Elke borstkankerpatiënte een nazorg traject aanbieden van zes tot 12 weken. Het is ook waar huidtherapeute Lucette zich sterk voor maakt.

Lucette heeft een slim programma samengesteld

Lucette ziet in haar Nazorg Borstkanker vrouwen vaak binnen 6 tot 12 weken opknappen. Meer dan duizend vrouwen heeft ze dus inmiddels geholpen. Met een heel compleet en divers programma: van manuele therapieen, met protheses en lingerie, met inzichten, met voeding en bewegingslessen.

Mind you: pilates en yoga zijn waanzinnig goede bewegingsmethoden om het borstgebied weer te openen. Beter te leren ademen weer, de weefsels, waaronder vliezen, te stretchen en te versoepelen, een mooie lichaamshouding weer te krijgen. Want veel vrouwen hebben na een borstingreep de neiging wat voorover te zakken, uit emotionele en fysieke bescherming na borstkankeroperatie. Lucette: ‘in Amerika maakt het gewoon al onderdeel uit van het herstelprogramma. Veel oefeningen zijn gewoon hele mooie vascei-oefeningen.’

Ademhaling, dames!!

‘Die ademhaling, daarmee gaan we heel bewust aan de slag. Diep doorademen om de weefsels in het hele thorax gebied een stretch te geven, zodat je weer ruimte krijgt en leert te ontspannen. Bovendien verbetert de doorbloeding enorm en dat is goed voor het herstel.

Massages worden er ook volop gegeven, van lymfedrainage tot bindweefselmassage. Lucette doet het met haar handen, maar ook met cupping en ze gebruikt de Wellbox van LPG Endermologie. Een kleine machine van de grote zus die in salons gebruikt wordt. Met de kleine zuig- en massagerollers kan er heel gericht op het littekenweefsel van de borsten gewerkt worden.

Het geheim van de Wellbox!

Ik ben blij te horen dat ze deze Wellbox ook inzet. Ik heb er persoonlijk ervaring mee en het heeft mij geholpen om littekens die dreigden te verkleven los te maken en los te houden. Om weefsels die door gebrek aan zuurstof dreigden af te sterven, goed doorbloed te houden . Bovendien was het gewoon een verademing om het operatiegebied waarvoor ik het gebruikte te masseren. Er komt opgekropte energie vrij.

Hoe meer vrouwen weten over borstkanker en alle behandelingen en gevolgen, hoe meer ze zelf goed willen nadenken over het traject dat aangeboden wordt. Regie over je eigen lichaam is belangrijk. Lucette: ‘Daar hoort dus ook een hersteltraject bij. Wij zien de vrouwen het liefst al voordat ze in behandeling gaan, zodat we weten wat er gaat gebeuren en als ze dan terugkomen kunnen we echt met maatwerk aan de slag.’

Ok, niet schrikken. Dit is een extreem voorbeeld zoals het kan voor komen bij een complete amputatie. Meestal kiest een vrouw ervoor om de borst weer te laten vullen met lipofilling of een prothese. Maar soms ook niet. Je ziet hier wel heel goed hoe weefsel mooi herstelt dankzij intensieve massages, zoals Lucette en andere oedeemtherapeuten die kunnen geven! Ook bij een borstsparende operatie is massage meer dan zinvol!

Ja lapt fysiek en mentaal sneller op

Lucette biedt een prachtig preventief herstelprogramma aan, waardoor de kwaliteit van leven voor vrouwen na borstkanker een positieve impuls krijgt. Fysiek, maar ook mentaal. We weten inmiddels hoe belangrijk de mentale gesteldheid is bij het lichamelijk welbevinden. Het een kan niet zonder het ander. In de geneeskunde is die menselijke maat steeds meer naar de achtergrond geraakt.

‘Ben je eenmaal aan borstkanker geholpen, dan kun je langduriger klachten houden,’ besluit Lucette. Ik kan vrouwen heel gericht helpen om beter met de klachten om te leren gaan. Je kunt zelf veel doen, maar je moet wel weten wat je kan doen. Daar is mijn hele zorgprogramma op gebaseerd.

Lucette traint huidtherapeuten in dit programma

Lucette hoopt dat ze haar programma bij meer huidtherapeutische centra in Nederland kan gaan uitrollen. Ze is hiervoor ook een speciaal opleidingstraject gestart om collega-huidtherapeuten bij te scholen in deze oncologische nazorg. Chapeau voor Lucette!

 

Bekijk hier alle actuele artikelen van BeautyJournaal over borstkanker (preventie, genezing, operaties, behandelingen, etc)

Lees ook