Het is juist goed om aandacht te besteden aan de verschillende huidkleuren van mensen. Etniciteit speelt een rol bij de juiste behandeling van problemen.

02:45 - 01:39
luistertijd 02:45 - leestijd 01:39

Nu er überhaupt eindelijk meer aandacht komt voor huiden van kleur, is het ook interessant om een lichtje te schijnen op de Aziatische huid. Lange tijd hebben wij dermatoloog Francis Wu in ons team gehad, hij is zelf van Aziatische oorsprong. Onlangs gaf hij op social media wat leuke beknopte inzichten over de biologische verschillen van de Aziatische huiden. Hier komt het!

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu

Het huidtype volgens Fitzpatrick

Er is niet een type Aziatische huid, het is een vrij breed. De Aziatische huid varieert van huidtype (Fitzpatrick) III tot IV bij Chinezen, type III-V bij Japanners en huidtype VI bij Indiërs en Pakistanen. Er is dus veel variatie.

Grootste hang-up: pigmentvlekken

De grootste uitdaging van de Aziatische huiden zijn pigmentvlekken. Vanaf huidtype 3 worden de pigmentcellen ook door blauw daglicht geactiveerd, dus niet alleen door UVA en UVB-stralen.

Dat komt door een eiwit genaamd (OPSIN-3) in de melanocyten, en dit reageert op blauw daglicht. Daardoor kunnen deze huiden donkere vlekken ontwikkelen ondanks het gebruik van een zonbescherming SPF 30.

Gevoeliger voor nadelige inwerking blauw licht

Het is een beter  advies om minerale zonnebescherming plus antioxidanten (titaniumdioxide EN zinkoxide) te gebruiken. Dit dekt breder en beter. Het is overigens niet bewezen dat blauw licht van mobiele devices, zoals tablets, telefoons en laptops pigmentstimulatie veroorzaken.

Meer collageen

De Aziatische huid bevat van nature meer collageen, waardoor huidveroudering minder snel gaat. Echter zijn littekens wel vaker hypertrofisch in vergelijking met de lichte huid. Je ziet ook meer verdikte littekens na een verwonding.

Gevoeligere huidDe Aziatische huid is eerder gevoelig. Mogelijk komt dat doordat er relatief meer water in de opperhuid zit waardoor wateroplosbare stoffen in bijvoorbeeld zeep en shampoo dieper de huid binnendringen en daar huidirritatie veroorzaken.Bij Aziaten zie je ook vaker een droge huid of juist veel acne problemen als gevolg van meer talg.

beautyjournaal shop

Lees ook