Er ligt bewijs, maar nu nog onomstotelijk bewezen krijgen welke tekorten aan voedingsstoffen er dan zijn….

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

Het wordt de laatste jaren wel vaker geroepen: als je alleen plantaardig eet, zul je moeten bij suppleren. Maar hoe zit het met hen die (alleen) geen vlees en vis eten? Uit data van 27000 Engelse vrouwen die  20 jaar zijn gevolgd, blijkt dat hun botten brozer zijn en hun spieren minder krachtig. Ze lopen 33% meer kans op bijvoorbeeld heupfractuur. Je zou bijna willen zeggen: laat regelmatig een dexa-scan maken om de botdichtheid te meten.

In eerdere studies werd gezien dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben dan mensen die wel vlees en vis eten. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of vegetariërs een groter risico lopen op bepaalde fracturen. 

UK Women’s Cohort Study

Om het effect op heupbreuken te meten, maakten wetenschappers van de Universiteit van Leeds een grootschalige analyse van gegevens van 27.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 69 jaar. Deze vrouwen zijn 20 jaar gevolgd als onderdeel van de UK Women’s Cohort Study. De vrouwen hebben tussen 1995 en 1998 een vragenlijst ingevuld over hun eetpatroon en leefstijl. Deze gegevens werden gekoppeld aan de medische gegevens van de deelnemers over ongeveer 20 jaar, om vast te stellen wie een heupfractuur opliep in die periode.

Indeling naar type eter

Vervolgens werden de vrouwen gegroepeerd als reguliere vleeseters (meer dan 5 keer per week vlees),  flexitatiërs (minder dan 5 keer per week vlees), pescotariërs (wel vis maar geen vlees) of vegetariërs (geen vlees of vis). Veganisten werden opgenomen in de vegetarische groep, omdat er niet genoeg veganisten waren om ze afzonderlijk te bestuderen. De analyse hield ook rekening met factoren als leeftijd, alcoholgebruik, roken, bewegingsgewoonten, menopauzestatus en sociaaleconomische status.

krachttraining is heel belangrijk als je ouder wordt

Botgezondheid en ondergewicht

Ongeveer 3% van de vrouwen kreeg een heupbreuk tijdens het langlopende onderzoek, de gemiddelde leeftijd was 83 jaar. Als ze dan vergeleken werden met de vlees- en viseters, hadden de vegetarische vrouwen 33% procent meer kans op botbreuk.

Het is nog onduidelijk waar het precies aan ligt. Men denkt aan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen om spieren en botten goed te houden. Ook hebben mensen die vegetarisch zijn vaak een lichter lichaamsgewicht: minder vet op de botten dat kan helpen als stootkussen bij het vallen. Tsja….

Lees ook