Een probate oplossing voor ‘hangende’ mondhoeken!

05:48 - 03:28
luistertijd 05:48 - leestijd 03:28

Tien jaar geleden had nog niemand er van gehoord en was het hooguit onderdeel van een volledige facelift. Maar nu is er steeds meer vraag naar de mondhoeklift, een probate oplossing voor ‘hangende’ mondhoeken. Op BeautyJournaal heb je al eerder kunnen lezen over de mondhoeklift. We hebben er zelfs met Frank Niessen een film over gemaakt! Bekijk de video hieronder nogmaals.

Hoe werkt het?

Iedere chirurg voert een mondhoeklift weer net even anders uit maar het komt min of meer op hetzelfde neer: er wordt een incisie gemaakt in de bovenlip op de plek waar boven- en onderlip samenkomen, de mondhoek, en de bovenlip wordt zodanig opgetrokken dat er wat meer rood te zien is en de plooien rond de mondhoek verminderen of zelfs verdwijnen. Na een geslaagde mondhoeklift heeft het gezicht een wat minder droeve, blijere uitdrukking.

Waarom?

De mondhoeken verouderen sneller dan de rest van de mond. Dat komt omdat in de mondhoek twee soorten spieren zitten: spieren die de mondhoek naar boven trekken en spieren die de mondhoek naar beneden trekken. Die laatste zijn sterker waardoor de mondhoekengaan ‘hangen’ en het gezicht een wat chagrijnige, zuinige uitdrukking krijgt. Iedereen krijgt daar vroeg of laat mee te maken maar door genetische kwesties gebeurt dit bij sommige mensen al op vrij jonge leeftijd.

Bekijk hier nog eens de 1 minute video met Frank Niessen waarin hij de techniek uitlegt:

 

Fillers helpen niet voldoende

Fillers helpen niet of nauwelijks. Alhoewel fillers een uitkomst kunnen zijn bij een te dunne, smalle bovenlip, is nou net het stukje bovenlip bij de mondhoek lastig te behandelen met een filler. Er is op die plek niet genoeg ‘steun’, waardoor het resultaat altijd tegenvalt. De lip wordt wel voller, maar blijft ‘hangen’ en de gezichtsuitdrukking blijft zoals hij was.

Combinatie lift en Botox

Een combinatie van een mondhoeklift, fillers en wat Botox is wel zinnig. Fillers gaan volumeverlies tegen, Botox helpt de spieren die de mondhoek naar beneden trekken te verzwakken, zodat je mond na de operatie mooier heelt en je veel langer plezier hebt van de lift.

Overigens is bij ‘hangende’ mondhoeken een mondhoeklift niet altijd nodig. Een meer traditionele bovenliplift, waarbij de afstand tussen de bovenlip en de onderkant van de neus iets wordt verkleind geeft vaak ook een goed resultaat.

Houd je er een litteken aan over?

Ja, maar hoe groot en hoe zichtbaar dat litteken is ligt aan de techniek die de chirurg gebruikt. Bij de meest gebruikte techniek wordt bij de mondhoek een driehoekig stukje huid boven de bovenlip weggehaald. Dit resulteert in een klein, kort littekentje bij de liplijn.

Is er sprake van serieus ‘hangende’ mondhoeken dan is een andere techniek nodig, waarbij de incisie soms doorloopt in de wang. Een wat grotere incisie maar met een kleiner, minder zichtbaar litteken tot gevolg, vaak verstopt achter de onderlip of hooguit te zien als een klein rimpeltje aan de zijkant van de mond, wat vooral in een wat ouder gezicht niet opvalt.

Wat is de beste techniek?

Dat is lastig, ieder mens is anders, iedere mond is anders. Het is aan de chirurg om te bepalen welke techniek het meest effectief is maar de voor de hand liggende vuistregel is: hoe meer je mondhoeken ‘hangen’, hoe ingrijpender de juiste techniek is. Wel een waarschuwing: een mondhoeklift kan er toe leiden dat de mond breder wordt, met de gevreesde Joker-glimlach tot gevolg. Om die reden kan een chirurg de ingreep in sommige gevallen afraden of adviseren het ‘hangen’ te verminderen maar niet geheel te doen verdwijnen.

Frank Niessen verwijderd een klein hoekje huid en hecht dit daarna dicht. Dit zal volledig wegvallen binnen de liplijn uiteindelijk.

Wat zijn de risico’s?

Zoals bij iedere operatie zijn er risico’s als bloedingen en infecties. In het geval van een mondhoeklift loop je een heel kleine kans op een asymmetrisch resultaat, over-correctie of een permanente beschadiging van de lippen, waardoor je mond maar met moeite kunt openen of sluiten.

Ruud heeft een een peeling gehad, een lipofilling van het gezicht en een mondhoekjeslift. Uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen

 

Toch liever injectables?

Injectables kunnen het probleem van ‘hangende’ mondhoeken verhelpen, zij het tijdelijk en minder effectief dan een mondhoeklift. Injecties met Botox in de spieren die de mondhoeken naar beneden trekken geven een goed resultaat. De behandeling moet na een paar maanden uiteraard weer herhaald worden. Zoals eerder gemeld helpen fillers niet tegen ‘hangende’ mondhoeken maar een hele kleine hoeveelheid kan wel volumeverlies in de mondhoek herstellen. Teveel, of verkeerd ingespoten filler zorgt er juist voor dat mondhoeken nog meer gaan ‘hangen’. Wees dus voorzichtig en laat je alleen behandelen door een gecertificeerde cosmetisch arts.

Bron

Lees ook:

 

 

Lees ook