Verrassende parfums met high tech infusions voor een speelse beleving van parfum

07:39 - 04:35
luistertijd 07:39 - leestijd 04:35

Deze zomer werd ik verrast met de introductie van maar liefst 3 nieuwe parfums van Prada! Dat wilde ik natuurlijk wel eens nader bestuderen. Ik heb Prada als modemerk altijd zeer bewonderd, eerst met de ontwerpen van Miucci Prada, en nu de sportieve streetstyles.

Levendig en kleurrijk

De parfums van Prada zijn net zo kleurrijk en levendig als de mode van het merk. Het trilt, en zendt energie uit. Prada omschrijft het heel mooi hoe de parfums verweven zijn met de erfenis van het modemerk: traditie, technologie, kwaliteit en cultuur komen samen. De parfums zijn karakteristiek en laten je meer beleven dat je zo even zou verwachten. Ze zetten je heel stiekem op het verkeerde been. Dat wil zeggen: het is net even anders, dan je denkt.

Second Skin

Prada heeft een lijn die Infusions heet, dat betekent dat je als het ware geinjecteerd zijn met een bepaalde geur die je heel goed kent, maar er is zodanig mee gespeeld, dat het palet veel breder en speelser wordt. Hoewel Prada het een Second Skin collections noemt, vind ik dat persoonlijk niet. De twee geuren die ik bespreek ademen niet als een tweede huidje op mijn huid. Het blijven zelfstandige geurbelevingen die mijn persoonlijk aanvullen, maar niet invullen of ermee versmelten.

Let’s go!

Infusion d’Ylang eau de parfum

Ik ben gewend dat geuren met ylang ylang romig zijn, wat zwaarder, tropisch zoeter, maar hier zie ik een verrassend uplifting, sprankelende geur. De omschrijving klopt precies zoals ik hem ook ervaar: zonnig, bloemig en inderdaad een hint van kruidigheid, waarschijnlijk van kardamom, een verfijnd specerij. Het is een volle ronde geur, verwacht geen gelaagdheid, een geur die zich langzaam ontwikkeld en telkens andere geursporen vrijgeeft (we noemen dat een sillage).

Redelijk lang houdbaar

Wat ik heel prettig vind is dat het ook een redelijk lang houdbare geur is. Dit vind ik tegenwoordig vooral fijn omdat mijn reukvermogen na een Corona besmetting in 2020 veranderd is. Geuren ruik ik minder lang, maar nog wel net zo intens gelukkig. Bijzonder vind ik ook het bittertje van bergamot dat krachtig in deze cocktail tot haar recht komt, ingebed in de bloemen en de basis van hout en specertij. Het is een zesty parfum, zou ik zo zeggen. Leuk van de verpakking is het citroengeel. Ik hou van citroengeel. Het representeert zonnigheid en frisheid, het houdt je bij de les. Het is een mooie robuuste glazen fles met het iconisch Prada logo erop. Helemaal fijn.

Shop Prada Infusion d’Ylang hier online met korting

 

Infusion de Vanille eau de parfum

Dit vanille parfum zet mij verrassend op het verkeerde been. Het heet natuurlijk ook niet voor niets een infusion! Het is een hint of….Dit parfum is zacht houtachtig, licht rokerig, maar in het sillage dat je op afstand ruikt is het zoetig. De vanille hangt er als een waas omheen. Soms kun je dat geurfragment beetpakken en het andere moment is het weer weg. Alsof de geurcomponenten door verschillende luchtlagen vervoerd worden. Het is knap, hoe je zo verrast kan worden. Dit is geen dikke vanille die stroperig en romig op je huid ligt. Ook hier gaat het weer om een infusie van geur, een hint van een geurspel.

Amberachtig

Prada omschrijft dit eau de parfum als mysterieus en helder tegelijk, dankzij topnoten als bergamot en neroli. De houtachtige sfeer komt van engelwortel. Wees gerust, er zit wel degelijk vanille in!. Het past in een geurfamilie van bloemig, houtachtig en amberachtig.

Beide geuren zijn geen geuren die je dicht op de huid wilt dragen omdat ze je omhullen met warmte. Het zijn geuren die speels om je heen dwarrelen en misschien zelfs ademend via stof – je kleding – een fijn sillage verspreiden. Ze zijn wat scherper en daarmee ook wat afstandelijker. Ze ruiken heel fijn voor een moment op de dag, maar ze versmelten niet met jouw huid, en jouw zuurgraad en warmte. Ze blijven volledig zelfstandig aanwezig. Typisch het karakter van moderne parfums! It’s a fantasy…..

Shop Prada Infusion de Vanille hier online met korting

 

Prada Paradoxe

Weg van de infusies naar een compleet eigenzinnige geurcompositie die je oppakt en meeneemt, die wel op je huid kruipt en daar een heerlijk eigen leven gaat leiden. Wees gewaarschuwd, want het is inderdaad een paradox!

Wat een explosie

Ik word overvallen door een explosie van heel veel! Zoetigheid, bloemigheid, citrus, hout….alles in een keer! Een belichaming van de Prada-vrouw, lees ik. Ondefinieerbaar. Holistisch noemt Prada het ook: de leer van het geheel. Nou inderdaad. Dit parfum hoef je niet eerst uren te laten ontwikkelen. Spuit het op en it’s all yours.

Ambrofix en serenolide

Terug naar de essentie: de geuropbouw. Witte bloemen. Ik hou ervan, van zware gardenia’s tot deze lichtvoetigheid van Prada Paradoxe. Neroli en jasmijn geven de voorzet hierin, en ze worden aangevuld met twee high tech componenten als Ambrofix en Serenolide. Van neroli is niet gewoon de volle bloem gepakt, maar de geur van de bloemknop, nog voordat hij open gaat. Dan verspreidt hij een bepaalde frisheid, die etherisch vrolijk is. Jaja, het is allemaal te extraheren tegenwoordig. Parfumdesigner Tanja Deurloo vertelde hier al een over in ons interview over rozenparfums. Die lees je hier nog eens.

Ambrofix wordt al veel gebruikt in mannengeuren. Het is high tech compositie om amber wat houtachtiger te maken. Serenolide is een high tech molecuul van muskus dat zo bewerkt is dat je het al in de topnoot kunt ervaren, in plaats van in de gebruikelijke basis.

Het samenspel

De geurnoten nog even op een rijtje: in de top Calabrische bergamo, mandarijn essence, peer akkoord. In het midden neroli essence en neroli-knoppen essence,Tunesische oranjebloesemhart absolute, Sambac Jasmijn absolute. In basis amber akkoord (Ambrofix™), een benzoëharsoïde uit Laos, een premium vanille bourbon infusie uit Madagaskar en een akkoord van witte muskus (Serenolide™).

Noemenswaardig is ook dat de flessen hervulbaar zijn. Kijk maar naar dit filmpje:

Ik vind dit Prada Paradoxe een fijn parfum voor overdag, om de sfeer erin te houden. De moderniteit en de speelsheid. Voor intiemere momenten hebben ik andere favorieten;-)

Shop Prada Paradoxe hier online met korting

 

Lees ook:

Het blijft leuk om te bekijken;-)

 

Lees ook