Mineraalrijke baden verlichten huidklachten en gewrichtsklachten, zo wijst ook onderzoek uit

02:56 - 01:45
luistertijd 02:56 - leestijd 01:45

In de jaren negentig leerde ik als journalist dat zout water heilzaam kon zijn bij eczematische huidaandoeningen. Het was ook toen dat de eerste reizen naar de Dode Zee op kwamen.

Ontspannen en schoon

In sterk zouthoudend water kun je heerlijk drijven zoals je weet, en men mensen met een huidaandoening gaf het niet alleen geweldige ontspanning, ook hun huiden werden ‘schoner’.

Dode huidcellen laten los

Het zijn de mineralen die in hoge concentraties hiervoor zorgen. Zout water helpt de huid zich makkelijker te ontdoen van dode huidcellen. Met name zwavel in het water kan helpen bij het losmaken van eczeem-plaques. Mineralen zoals magnesium, kalium en zink hebben bacterieremmende eigenschappen. Men noemt het ook wel balneotherapie. Epsom zout, ook wel bitterzout of magnesiumsulfaat genoemd, is bekend om deze eigenschappen.

Bloedvatverwijding en arthritis

Deze vorm van zoutwatertherapie kan ook helpen bij vormen van arthritis. De gedachte erachter is dat deze vorm van baden de bloedvaten verwijdt en het vrijkomen van beta-endorfines helpt bij het blokkeren van pijnsensaties.

Wat mij ooit verteld werd over algen en zoutwaterbaden

Ik vind het ontzettend leuk je weer eens een oude film van mij te laten zien over het gebruik van mineraal (zee)water en algen voor je gezondheid. Deze film maakte ik in 2014 aan het strand van Noordwijk, met het prachtige spamerk Thalgo. (Vanwege veranderde montage-eisen bij YouTube in de loop der tijd kan de kwaliteit van deze mooie film nu helaas iets minder zijn.)

Onderzoek

In de wereld van alternatieve geneesbehandelingen was natuurlijk al veel langer duidelijk wat de heilzame werking van het zoute mineraalrijke water kan zijn. Leuk om te weten is dat er in 2016 ook een wetenschappelijk onderzoek verscheen waaruit dit blijkt.

Diepzeewater als rijke voedingsbron

Het gaat dan vooral om water dat zich op grote diepte bevindt, meer dan 200 meter. Het zou meer voedingsstoffen bevatten, zoals magnesium, kalium, calcium, chroom, selenium, zink en vanadium, en minder bacteriën. Omdat er minder plankton in voor komt, blijven er meer voedingsstoffen over.

Bij allergie

Ook is er onderzoek waarin aangetoond is dat dit zeewater uit de diepte helpt bij het verminderen van allergische huidreacties. Er zouden minder antilichamen (immunoglobuline E (IgE) getriggerd worden die juist een allergie kunnen aanwakkeren. Uit een in-vivo studie blijkt ook dat de reactie van histamine en pro-inflammatoire cytokinen wordt vertraagd.

Lees ook