Laat gewone zuivel maar staan, maar zuivel met probiotica is erg gezond. Maar wat is de relatie tussen je darmflora en borskanker dan?

03:48 - 02:16
luistertijd 03:48 - leestijd 02:16

De rol van dierlijke oestrogenen

Zuivel bevat veel voedingsstoffen, waaronder calcium, eiwitten en vetten. Soms is er discussie of zuivel de kans op borstkanker kan verhogen, omdat het dierlijke oestrogenen bevat. Blootstelling aan (te veel) oestrogenen zou mogelijk het risico op borstkanker kunnen vergroten.

Kleine hoeveelheden

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat zuivel invloed heeft op de kans om (opnieuw) kanker te krijgen. Dit komt waarschijnlijk doordat er in de hoeveelheden die worden aanbevolen in totaal maar een kleine hoeveelheid dierlijk oestrogeen zit. Aan zuivel uit Europa mogen daarnaast geen extra hormonen worden toegevoegd, dit is wettelijk gereguleerd.

De zin van gefermenteerde zuivel

Bij zuivel kan er onderscheid gemaakt worden tussen gefermenteerde en niet-gefermenteerde zuivel. Gefermenteerde zuivel heeft voordelen die we niet zien bij ongefermenteerde zuivel. Gefermenteerde zuivel is zuivel waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn, en dus probiotisch is. Probiotische voeding bevat bacteriën die ook in je darmen voorkomen. Deze goede bacteriën zorgen voor een gunstige(re) samenstelling van de darmbacteriën en gezonde(re) darmen.

De invloed van je darmflora op het krijgen van borstkanker

Het is aangetoond dat een onbalans in de darmbacterie samenstelling een rol speelt in het ontwikkelen van borstkanker. Zo verandert door deze onbalans de productie van gunstige metabolieten/stofjes, en wordt het aanmaken en afbreken van oestrogeen in de darmen verstoord.

Probiotica verbetert de samenstelling van je darmflora

Onderzoeken tonen aan dat een verhoogde inname van gefermenteerde zuivel het risico op borstkanker kan verlagen. Het eten van gefermenteerde zuivel zorgt namelijk voor positieve veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën: het zorgt voor een grotere diversiteit en meer ‘goede’ bacteriën in de darmen. Deze veranderingen gaan de onbalans in de darmbacterie samenstelling, en de daarbij horende negatieve effecten, tegen.

Ontstekingsremmer

Gefermenteerde zuivel heeft daarnaast ook verschillende gezondheidsvoordelen doordat het ontstekingsremmend kan werken, en daarnaast de bloeddruk, bloedglucose, en cholesterol kan verlagen. Niet-gefermenteerde zuivel heeft, voor zover bekend, niet dezelfde gezondheidsvoordelen van gefermenteerde zuivel. Kies je voor zuivel, leg dan de nadruk op gefermenteerde zuivel. Ga ook bij zuivel voor zo onbewerkt mogelijk, dat wil zeggen de volle variant met zo min mogelijk toevoegingen.

Referenties

Fraser, G. E., Jaceldo-Siegl, K., Orlich, M., Mashchak, A., Sirirat, R., & Knutsen, S. (2020). Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. International Journal of Epidemiology, 49(5), 1526-1537.

García-Burgos, M., Moreno-Fernández, J., Alférez, M. J., Díaz-Castro, J., & López-Aliaga, I. (2020). New perspectives in fermented dairy products and their health relevance. Journal of Functional Foods, 72, 104059

Kaluza, J., Komatsu, S., Lauriola, M., Harris, H. R., Bergkvist, L., Michaëlsson, K., & Wolk, A. (2021). Long-term consumption of non-fermented and fermented dairy products and risk of breast cancer by estrogen receptor status – Population-based prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 40(4), 1966–1973. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.09.013

Linares, D. M., Gómez, C., Renes, E., Fresno, J. M., Tornadijo, M. E., Ross, R. P., & Stanton, C. (2017). Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria with Potential to Design Natural Biofunctional Health-Promoting Dairy Foods. Frontiers in microbiology, 8, 846. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.00846

Ruo, S. W., Alkayyali, T., Win, M., Tara, A., Joseph, C., Kannan, A., Srivastava, K., Ochuba, O., Sandhu, J. K., Went, T. R., Sultan, W., Kantamaneni, K., & Poudel, S. (2021). Role of Gut Microbiota Dysbiosis in Breast Cancer and Novel Approaches in Prevention, Diagnosis, and Treatment. Cureus, 13(8), e17472. https://doi.org/10.7759/cureus.17472

https://www.voedingenkankerinfo.nl/wat-is-het-effect-van-zuivelproducten-bij-borstkanker/ 

beautyjournaal shop

Lees ook