BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten
Davines More Inside Volume This Is A Sea Salt Spray voor je haar
De rol van dierlijke oestrogenen
Zuivel bevat veel voedingsstoffen, waaronder calcium, eiwitten en vetten. Soms is er discussie of zuivel de kans op borstkanker kan verhogen, omdat het dierlijke oestrogenen bevat. Blootstelling aan (te veel) oestrogenen zou mogelijk het risico op borstkanker kunnen vergroten.
Kleine hoeveelheden
Lees ook
Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat zuivel invloed heeft op de kans om (opnieuw) kanker te krijgen. Dit komt waarschijnlijk doordat er in de hoeveelheden die worden aanbevolen in totaal maar een kleine hoeveelheid dierlijk oestrogeen zit. Aan zuivel uit Europa mogen daarnaast geen extra hormonen worden toegevoegd, dit is wettelijk gereguleerd.
De zin van gefermenteerde zuivel
Bij zuivel kan er onderscheid gemaakt worden tussen gefermenteerde en niet-gefermenteerde zuivel. Gefermenteerde zuivel heeft voordelen die we niet zien bij ongefermenteerde zuivel. Gefermenteerde zuivel is zuivel waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn, en dus probiotisch is. Probiotische voeding bevat bacteriën die ook in je darmen voorkomen. Deze goede bacteriën zorgen voor een gunstige(re) samenstelling van de darmbacteriën en gezonde(re) darmen.
De invloed van je darmflora op het krijgen van borstkanker
Het is aangetoond dat een onbalans in de darmbacterie samenstelling een rol speelt in het ontwikkelen van borstkanker. Zo verandert door deze onbalans de productie van gunstige metabolieten/stofjes, en wordt het aanmaken en afbreken van oestrogeen in de darmen verstoord.
Probiotica verbetert de samenstelling van je darmflora
Lees ook
Onderzoeken tonen aan dat een verhoogde inname van gefermenteerde zuivel het risico op borstkanker kan verlagen. Het eten van gefermenteerde zuivel zorgt namelijk voor positieve veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën: het zorgt voor een grotere diversiteit en meer ‘goede’ bacteriën in de darmen. Deze veranderingen gaan de onbalans in de darmbacterie samenstelling, en de daarbij horende negatieve effecten, tegen.
Ontstekingsremmer
Gefermenteerde zuivel heeft daarnaast ook verschillende gezondheidsvoordelen doordat het ontstekingsremmend kan werken, en daarnaast de bloeddruk, bloedglucose, en cholesterol kan verlagen. Niet-gefermenteerde zuivel heeft, voor zover bekend, niet dezelfde gezondheidsvoordelen van gefermenteerde zuivel. Kies je voor zuivel, leg dan de nadruk op gefermenteerde zuivel. Ga ook bij zuivel voor zo onbewerkt mogelijk, dat wil zeggen de volle variant met zo min mogelijk toevoegingen.
Referenties
Fraser, G. E., Jaceldo-Siegl, K., Orlich, M., Mashchak, A., Sirirat, R., & Knutsen, S. (2020). Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. International Journal of Epidemiology, 49(5), 1526-1537.
García-Burgos, M., Moreno-Fernández, J., Alférez, M. J., Díaz-Castro, J., & López-Aliaga, I. (2020). New perspectives in fermented dairy products and their health relevance. Journal of Functional Foods, 72, 104059
Kaluza, J., Komatsu, S., Lauriola, M., Harris, H. R., Bergkvist, L., Michaëlsson, K., & Wolk, A. (2021). Long-term consumption of non-fermented and fermented dairy products and risk of breast cancer by estrogen receptor status – Population-based prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 40(4), 1966–1973. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.09.013
Linares, D. M., Gómez, C., Renes, E., Fresno, J. M., Tornadijo, M. E., Ross, R. P., & Stanton, C. (2017). Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria with Potential to Design Natural Biofunctional Health-Promoting Dairy Foods. Frontiers in microbiology, 8, 846. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.00846
Ruo, S. W., Alkayyali, T., Win, M., Tara, A., Joseph, C., Kannan, A., Srivastava, K., Ochuba, O., Sandhu, J. K., Went, T. R., Sultan, W., Kantamaneni, K., & Poudel, S. (2021). Role of Gut Microbiota Dysbiosis in Breast Cancer and Novel Approaches in Prevention, Diagnosis, and Treatment. Cureus, 13(8), e17472. https://doi.org/10.7759/cureus.17472
https://www.voedingenkankerinfo.nl/wat-is-het-effect-van-zuivelproducten-bij-borstkanker/
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
3 reacties
Ik ben intolerant voor histamine, wat inhoudt dat je beter geen gefermenteerde ( lees verouderde ) voedingsmiddelen kunt eten. En vanwege mijn verhoogde cholesterol zou ik ook volle melkproducten moeten mijden. Wat blijft er dan nog over om nare ziektes als janker te voorkomen?
Hoi Claudia, in het stuk staat niet dat gewone zuivel slecht is in relatie tot kanker. Ik citeer even een alinea eruit: ‘Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat zuivel invloed heeft op de kans om (opnieuw) kanker te krijgen. Dit komt waarschijnlijk doordat er in de hoeveelheden die worden aanbevolen in totaal maar een kleine hoeveelheid dierlijk oestrogeen zit. Aan zuivel uit Europa mogen daarnaast geen extra hormonen worden toegevoegd, dit is wettelijk gereguleerd.’
En inderdaad zuurkool is ook erg gezond in dit plaatje.
Zoals ik het lees, ga ik ervan uit dat de voordelen gelden voor alle gefermenteerde voeding. Dus ook bijvoorbeeld zuurkool. Dan hebben we het eigenlijk over twee verschillende voedselgroepen; zuivel en gefermenteerde voeding.
Hebben we dan dus twee conclusies?; “zuivel zorgt niet voor een hogere kans op borstkanker. Gefermenteerde voeding kan de kans op borstvoeding wel verlagen”?