Nou echt hoor, ik zit toch al 25 jaar in dit vak en ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Nu worden we tegenwoordig ook echt niet meer zo goed bijgeschoold door cosmeticabedrijven als in het verleden, en moeten we steeds meer zelfstudie doen, maar toch….
Gelukkig lees ik mee in hele interessante social media groepen voor professionals (een manier om nog kennis op te doen) en zo kwam ik dus in een draadje over ‘asfaltbrand’ terecht.
Iets met rode vlekken, asfalt en hitte
Eigenlijk is het simpel: je krijgt rode vlekken op voornamelijk je benen als je lange wandelingen over geasfalteerde paden maakt. Door de hitte van het wegdek krijg je simpelweg brandplekken!
Elke verstokte wandeling weet dit dus blijkbaar – ook zij die de Nijmeegse vierdaagse lopen. Men spreekt daarom ook wel van Vierdaagsebenen, maar ook van golfersbenen (al hoewel er dan ook een bloedvat probleem is – een toenemende druk verhoogt de doorlaatbaarheid van de bloedvaten).
Verwar deze verbranding niet met zonnebrand dus. Het is een hitteprobleem en geen UV-probleem. Hoewel UV-straling ongetwijfeld ook een duit in het zakje doet als je met blote benen wandelt.
De reden dat het vooral op je onderbenen zit, is omdat de afstand tussen het asfalt en je onderbeen relatief klein is.
Slimme tips
Wat je kunt doen om dit te voorkomen is heel simpel: trek een lange broek aan!
We delen ook nog een paar slimme tips van verstokte wandelaars met je, die we vonden op de website Wandel.nl:
- Gebruik het homeopatisch middel Urtizon. Je moet er wel een paar maanden van te voren mee beginnen om een ‘spiegel’ op te bouwen in je lijf.
- Smeer je benen in met een dikke laag zinkzalf. Zink is ook een uitstekende UV-weerder, omdat het een mineraal is dat zonlicht weerkaatst. Bovendien is de zalf lekker vet en dat voorkomt uitdroging van je huid tijdens lange wandeltochten.
- Smeer je benen regelmatig in met verkoelende gel. Dit laat ook de jeuk afnemen.
- Neem dagelijks een hooikoorts pilletje in tijdens meerdaagse wandeltochten. Militairen schijnen dit ook te doen.
- Smeer je in met een speciale zonneblaasjesgel.
Heb jij nog tips? Vertel het ons;-)
Lees ook:
- Ook erg goed; de SeventyOne Percent zeer waterproof zonnebrandproducten. Getest door Monique
- Wat is de reden waarom mensen bang zijn voor UV-filters? Monique legt uit…
- Welke zonnebrandproducten krijgen een groen label van de Consumentenbond?
- Zo behandelt Cherish acne en pigmenten op Janissa’s gekleurde huid