Alicia Stander vertelt: waarom je 's ochtends alleen water gebruikt, je alleen moet smeren als het nodig is, hoe gezond microbioom veroudering afremt

09:29 - 05:41
luistertijd 09:29 - leestijd 05:41

Begin juni was Alicia Stander, de educational trainer van het prachtige probiotische skincare merk Esse uit Zuid-Afrika, in Amsterdam. Vanzelfsprekend vertelde ze ons weer veel over de kracht van probiotica in skincare, waarover ik ook al het nodige schreef op BeautyJournaal, maar….ze gaf ook een mooie presentatie over de belangrijkste skincare trends van dit moment – wereldwijd. Ik deel ze graag met je.  

Alicia deelde vijf belangrijke trends die zich momenteel aftekenen: 

Vooropgesteld vertelde Alicia dat 2,5 jaar Corona-pandemie ons blikveld veranderd heeft. Door de lockdowns hadden we niet alleen veel tijd om na te denken, maar ook veel tijd om research te doen.   

Wilden we eerst door drukte nog wel eens antwoorden voor lief nemen, dat doen we nu niet meer. We zijn serieuzer geworden wat dat betreft: live the ethics – noemt Alicia dat.  

Het nut van skin minimalisme en intuïtieve verzorging  

Ik begin eerst met een trend die ik zelf vanuit 25 jaar in dit beautyvak als journalist erg interessant vind. Een minimalistische huidroutine. Het is een bekend gegeven dat een commerciële industrie als de beautyindustrie gedreven wordt door winsten.   

Nieuwigheden gedreven door winstmaximalisatie  

Aan de lopende band worden er nieuwe stoffen gevonden en cocktails ontwikkeld die je dan weer in een nieuw product kunt verwerken. Niet dat dat altijd nodig is, want veel werkzame stoffen die we nu (de afgelopen tien jaar zelfs) hebben, zijn gewoon erg goed. Echter wordt er niet genoeg verdiend, als we niet voldoende impulsaankopen doen. Een nieuw product, met een nieuw verhaal, wellicht alleen maar in een ander jasje, stimuleert de verkopen.  

trevor esse

De valkuil van layering: 500 chemicaliën op je huid  

Het feit dat vrouwen in Azië gewend waren geraakt aan een layering concept waarbij je minstens vijf tot zes, tot maar liefst tien producten over elkaar heen gebruikt, was een mooi marketingverhaal om ook in het Westen te gaan uitventen.   

Huidafhankelijkheid  

‘Echter,’ zo stelt Alicia, ‘gebruiken we hierdoor met gemak 500 verschillende chemicaliën per dag op onze huid. Dit is veel te veel. Je huid wordt niet alleen heel afhankelijk van de stoffen, waardoor functies afnemen, de gezonde bacteriehuishouding op je huid verandert ook van balans, waardoor je huid minder weerbaar kan worden. Dit werkt irritaties in de hand, maar draagt ook bij aan snellere huidveroudering.’  

Kijk en voel, verzorg niet vanuit automatisme  

Alicia ziet dat we door de lockdowns al minimalistischer met onze skincare routines zijn geworden.  Ze is er blij om. Alicia pleit er ook voor dat we veel meer vanuit onze intuïtie onze huid gaan verzorgen. Echt goed kijken naar wat je huid nodig heeft, en niet zomaar tweemaal daags een complete routine erop leggen. ‘Kijk goed naar je huid en voel je huid ook. Je huid heeft niet elke dag hetzelfde nodig, gebruik alleen wat echt nodig is. ‘  

Ochtendreiniging met alleen water  

Spannend is haar zienswijze dat je bijvoorbeeld de cleansing in de ochtend met reinigers achterwege kunt laten. ‘De producten die je er ’s avonds op gedaan hebt, zijn ’s ochtends al volledig opgenomen. Het volstaat om je huid alleen met water te wassen.’  

Je talg is belangrijk  

De achterliggende reden is dat het beter is voor de microflora op je huid. Hoe meer je reinigt, hoe meer dit beschermende gezonde milieu wordt aangetast, en er veel moeite voor moet doen om zichzelf weer te herstellen.   

Vroeger sprak men in de beautyindustrie alleen over aantasting van de ‘natural moisturizing factor’ van je huidbarriere, die gestript werd. Het microbioom was nog niet in zicht, maar nu we dat wel inzichtelijk hebben, verandert de communicatie en ligt er focus op de microflora.  

Vroeger ging het om je ‘natural moisturizing factor’, nu om je microbioom  

Toch is de aandacht voor de NMF niet weg, want bijvoorbeeld je huideigen vetten maken er ook onderdeel van uit. Alice vertelt: ‘De natuurlijke olie op je huid is heel erg belangrijk als voedingsbron voor je microbioom. Weet je dat in talg wel 200 soorten vetzuren zitten? Als je telkens die beschermlaag eraf wast, wordt de kwaliteit van je natuurlijke talg steeds minder. Bij Esse Skincare spreken we graag van ‘rewilding’ je huid: terug naar een natuurlijke staat.’  

Waarom rewilding zo belangrijk is  

Ik weet nog dat de Amerikaanse dermatoloog Zein Obagi vroeger riep dat je niets aan talg hebt. Omdat talg alleen handig is als je een vacht hebt, om hem soepel te houden. Zijn visie was: strippen! Alice moet erom lachen en zegt: ‘Talg is echt niet de oorzaak van acne. Acne is een ontstekingsreactie van de huid. Hoe slechter de kwaliteit van je natuurlijke talg, is hoe meer problemen. Dus, als je dan toch een cleanser wilt gebruiken, let er dan op dat er geen SLS of SLES in zit, de schuimende, reinigende middelen die uitdrogend zijn op je huid en de gezonde talgproductie aantasten.’  

Gezond microbioom remt huidveroudering af  

Ook op huidveroudering heeft Alice een interessante visie. ’Veroudering kunnen we niet tegenhouden,’ vervolgt Alice, ‘maar we kunnen wel iets aan dat tempo doen, het afremmen. Probiotica, de lactobacillen die wij in Esse Skincare gebruiken, dragen daaraan bij. Ze helpen het hydratatieniveau van je huid in balans te houden, maar ook de zuurgraad van je huid, zodat ziekmakende bacteriën en schimmels minder kans krijgen.’  

Zuinig met peelings 

Alicia adviseert ook met klem spaarzaam te zijn met het gebruik van peelings. Ze verstoren de zuurgraad te snel. Hoe meer en langer je ze gebruikt, hoe groter het risico wordt dat je huid kwetsbaarder wordt op den duur. Ze prijst nu de komst van bakuchiol, een mooi, mild alternatief voor retinol, met dezelfde huidcelstimulerende effecten.  

Tot slot, de overige vier trends in vogelvlucht:  

De behoefte aan echt werkzame ingrediënten: we kijken steeds kritischer naar onrealistische claims en synthetische formules. We zijn ons steeds meer bewust van de ingrediëntenlijst en van wat we op onze huid aanbrengen. Merken die zich bewijzen met gedegen onderzoek, gebaseerd op biotechnologie en wetenschappelijke formules spreken de consument aan.   

In lijn met deze ontwikkeling zien we dan ook steeds vaker ingrediënten als levende probiotica (dragen bij aan een gezond microbioom), prebiotica (voeding voor goede microben), natuurlijke alternatieven met minder bijwerkingen zoals bijvoorbeeld bakuchiol, en plantaardige oliën die sterk lijken op de oliën die de huid van nature produceert.  

Duurzaamheid: de wereldwijde klimaatcrisis draagt ertoe bij dat consumenten bewuster ‘kopen’. Huidverzorgingsmerken komen niet meer weg met loze duurzaamheidsbeloftes, maar zullen bewezen duurzaam moeten produceren. Ethische werkwijzen en keurmerken waarop wordt gelet, zijn biologische teelt, het gebruik van duurzame, vegan ingrediënten, plastic-neutraal en CO2-neutraal produceren, het voorkomen van schade aan mens en/of dier.  

Lange-termijnresultaten: snelwerkende en invasieve huidverzorgingsroutines die ooit de norm waren, hebben geleid tot een toename van overgevoeligheid van de huid en huidproblemen als eczeem en acne. Dit inzicht heeft ertoe geleid dat huidverzorgingsmerken producten met biologische ingrediënten zijn gaan ontwikkelen die het microbioom (het microbiële ecosysteem van de huid) niet verstoren. Op deze manier vraagt het verkrijgen van een gezonde huid weliswaar enige tijd, maar wanneer het resultaat eenmaal is bereikt, zal het langdurig zo blijven.  

Rewilding (verwildering): dit wordt meestal geassocieerd met de terugkeer van natuurlijke ecosystemen- zoals bossen – naar een gezondere, diverse staat. Dit is ook van toepassing op huidverzorging en komt erop neer dat het huidmicrobioom terugkeert naar zijn diverse, gezonde ecologie en oorspronkelijke staat.  

Synthetische chemicaliën in huidverzorging ontdoen de huid van haar natuurlijke vetten en proberen deze te vervangen door een synthetische variant. Rewilding houdt juist in dat het microbioom weer in balans wordt gebracht. Ons is decennialang ingeprent dat ‘vuil’ schadelijk is en dat zeep een noodzakelijk onderdeel is van huidverzorging. Eindelijk wordt men zich steeds meer bewust van het tegendeel. Het gaat er uiteindelijk om de omstandigheden te creëren waarin de natuurlijke microbiële diversiteit van de huid kan terugkeren en gedijen. 

Lees ook:

Lees ook