In het verleden hebben we al eens een vraag beantwoord of de beschermingsfactor afhing van de hoeveelheid die iemand op zijn of haar huid smeert. Dat bleek zo te zijn, en dat is inmiddels ook alom bekend.
De wetenschappelijke meetwaarde ligt bij 2 mg per cm2
Pas wanneer je 2 milligram per vierkante centimeter op je huid smeert, krijg je de bescherming die op de verpakking staat. Maar als je nou twee producten op je huid smeert in dezelfde hoeveelheid, krijg je dan ook een dubbele dekking op je huid? Mag je ze bij elkaar optellen?
Dubbele producten met UV filter geven meer bescherming
Inderdaad! Als beide producten er met twee milligram per vierkante centimeter opgesmeerd worden, mag je de twee SPF-en bij elkaar optellen. Immers, het zonlicht komt nu twee maal zoveel beschermende deeltjes of moleculen tegen voordat het de huid bereikt. Je gebruikt in termen van zonnebescherming twee keer zoveel van hetzelfde product!
Vaak krijg je maar 37.5% van de geclaimde bescherming op je huid
De vraag is natuurlijk: doe je dat ook? Het is bekend dat mensen gemiddeld 0.75 milligram zonnebrandproduct per vierkante centimeter op hun huid smeren. Je krijgt dan dus maar 37.5% van de geclaimde bescherming. Hou daar rekening mee.
Met 2x spf 20 haal je in theorie een spf 40, maar…..
We gaan nog even door met het rekensommetje. De werkelijke bescherming die je krijgt bij stapeling van twee producten met bijvoorbeeld een spf 20 = totaal opgebrachte hoeveelheid product (van beide samen in milligrammen per vierkante centimeter) gedeeld door 4, maal 40. Je moet delen door vier omdat je eigenlijk twee maal twee milligram per vierkante centimeter had moeten opbrengen, en vermenigvuldigen met 40 (het totaal van de twee producten met spf 20).
Nu komt natuurlijk het meest lastige: je gaat niet zoveel dagcreme opbrengen, en daarna ook niet nog eens zoveel foundation. Dus die spf 40 van 2x pf 20 ga je helemaal niet halen. Maar! Ook al haal je wel een spf 20 met beide producten samen op je huid, dan ben je toch al een heel eind!
Waarom wordt deze maat niet aangepast….
We blijven ons al jaren afvragen waarom je toch zoveel moet smeren om die spf te kunnen behalen die op de verpakking staat. Omdat gewoon niemand zo dik smeert, het zit niet in het menselijk gedrag. Het wordt tijd voor een formuleringsaanpassing op technisch niveau, zodat er niet meer zo dik gesmeerd hoeft te worden om de spf te halen.
Dat zal in de praktijk betekenen dat je een lager spf getal op de verpakking moet zetten, wat dus ook inhoudt dat je veel vaker dan om de twee uur moet bijsmeren. Of, kom met betere uitvindingen ter bescherming.
Tot slot nog wat natuurkundige feiten:
- Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe krachtiger de UV-straling. Ze leggen een kortere weg af door de atmosfeer, dan weer de zon lager staat zoals in het voorjaar en de winter.
- Hierdoor is zelfs in Noord-Nederland de zonkracht vaak wat lager dan in Zuid-Nederland.
- Hoe dunner de ozonlaag, hoe hoger de zonkracht. Er wordt dan namelijk minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon. De fluctuaties in de dikte van de ozonlaag worden veroorzaakt door veranderingen in de winden die ozon verspreiden. Koude (polaire) lucht afkomstig uit het noorden van Europa is vaak rijker aan ozon dan warme (tropische) lucht afkomstig uit Zuid-Europa. Dus heel warm en zonnig weer gaat vaak samen met een hoge UV-index.
- Uv-straling wordt 10-20 procent versterkt door weerkaatsing van zand en water. Verse sneeuw en ijs weerkaatsten zelfs 80 tot 90 procent van de zonnestraling.
- Bij aanwezigheid van stapelwolken of enkele velden sluierbewolking naast de zon kan je ook sneller verbranden dan wanneer je onder een staalblauwe hemel ligt te zonnen. Uv-straling van de zon weerkaatst dan via meerdere stapelwolken richting jouw huid, waardoor de uv-straling tijdelijk fors meer kan zijn.