Ook voor vrouwen met diffuse kaalheid is haartransplantatie een oplossing, maar het wordt vaker met XL Hair en PRP behandeld

07:28 - 04:28
luistertijd 07:28 - leestijd 04:28

Een kalende bol bij de man die wat ouder wordt, we zijn eraan gewend geraakt. Mede omdat mannen er zelf ook geen taboe van maken. Ze scheren hun koppie stoer kaal en met een fitte body heb je dan nog altijd een lekkere uitstraling. Toch blijft een man met haar op zijn hoofd het meest sexy. Haartransplantatie is een waanzinnig goede, bewezen oplossing om kaalheid te maskeren. Maar wanneer begin je daarmee, doet het pijn, blijft het altijd zitten, en wat kost het? Arts Robin Snijder vertelt er alles over. En we bespreken wat ideale oplossingen voor vrouwen met diffuse kaalheid zijn.

Erfelijke kaalheid meest voorkomend

Alopecia Androgenetica is de meest voorkomende en ook erfelijke vorm van kaalheid. Bij de meerderheid van de mannen zeker, en bij vrouwen komt het ongeveer in 15% van de gevallen voor. Bij Alopecia Androgenetica keert het hormoon dihydrotestosteron zich tegen de haarwortels, waardoor deze verpieteren en afsterven. Hoe meer je van dit mannelijk hormoon hebt, hoe groter het risico op kaalheid.

Apart: haar op het achterhoofd is niet gevoelig voor Alopecia Androgenetica

Bijzonder is wel dat dit proces zich vooral boven op het hoofd afspeelt en niet op het achterhoofd. De haarzakjes in deze haarkrans achter op het hoofd zijn niet gevoelig voor het mannelijk hormoon, en dus ook niet voor de ontwikkeling van Alopecia Androgenetica.

Er zijn nog andere vormen van kaalheid, zoals Alopecia Areata, een pleksgewijze kaalheid. Bij vrouwen zie je daarnaast ook nog na de overgang een diffuse uitdunning van het haar gebeuren. Bij Alopecia Areata speelt vaak een onderliggende ziekte een rol, zoals een schildklieraandoening. Verder hebben hormoonschommelingen, een ijzertekort en medische behandelingen van chemotherapie en bestraling invloed op de haardichtheid.

Transplantatie meest succesvol bij erfelijke kaalheid

‘Het is spijtig,’ zegt haartransplantatie arts Robin Snijder, ‘maar Alopecia Areata en haaruitval door stress en ziekte is geen indicatie voor haartransplantatie. Bij deze aandoeningen wordt in principe al het haar aangetast, dus ook op het achterhoofd. Bij diffuse kaalheid, zoals bij vrouwen meer voorkomt, kan het wel, echter zal het uiteindelijke resultaat minder vol zijn. Er blijft gezond haar tussen de verloren gegane haren zitten. De kans bestaat dat door de transplantatie dan gezonde haarwortels worden aangetast.’

Zeer secuur werk dat meestal een dag duurt

Haar transplanteren is een zeer secure bezigheid, die zo een dag kan duren. Krult het haar waardoor de haarzakjes niet loodrecht in de hoofdhuid staan, of is er sprake van kleine littekens, dan kan het nog langer duren.

Robin vertelt dat bij elke transplantatie een arts en twee assistenten aanwezig zijn, die elkaar ook af kunnen wisselen. ‘Elk haarzakje inclusief wortel wordt met een piepklein soort appelboortje (0,7 mm) uit de hoofdhuid van het achterhoofd gehaald en naar de voorkant getransplanteerd – weer in de hoofdhuid gedrukt met behulp van een klein gaatje. Hiervoor moet je wel je hoofdhaar eerst afscheren. Vanzelfsprekend wordt de gehele hoofdhuid verdoofd en kun je ook een kalmerend pilletje krijgen om lekker ontspannen te blijven.’

Niet pijnlijk, wel een week lang oppassen

 Hoewel de verdovingsprikjes wel gevoelig zijn, is de behandeling zodra de verdoving werkt, niet pijnlijk. De eerste week na de behandeling is wel cruciaal voor het succes. Eigenlijk mag niets de getransplanteerde gebiedjes raken omdat de haarzakjes er ander uit kunnen vallen.

Beste slagingskans bij langzaam proces kaal worden

‘De slagingskans is hoog,’ zegt Robin, ‘maar vooral afhankelijk van de verwachting en de persoonlijke situatie. We streven altijd naar een zo optimaal mogelijk resultaat. We geven op de behandeling ook een groeigarantie.’

Toch is Robin bij de selectie van cliënten wel kritisch. Het kan sowieso pas vanaf 18-jarige leeftijd en hij ziet het liefst cliënten bij wie het kaalheidsproces langzaam gaat of gestabiliseerd is – door medicatie, waarover we hieronder meer vertellen, of van nature.

Robin houdt bij het maken van een nieuwe haardos een heel natuurlijke haarlijn aan. ‘We maken een golvende haarlijn, niet te laag op het voorhoofd en een beetje zigzaggend. Een rechte, strakke, horizontale lijn is niet mooi. We noemen dat gekscherend een legopoppetjes-kapsel.’

Obstakels bij te jong beginnen

Robin: ‘Als je te jong begint, loop je tegen twee belangrijke problemen aan. Het haar dat je transplanteert is niet gevoelig voor uitval. Dus als je bovenop kaal begint te worden, blijven die plukken altijd staan, dat ziet er raar uit. Bovendien is er een grens aan de hoeveelheid haren die we kunnen transplanteren. Het donorgebied op het achterhoofd is niet zo groot als we zouden willen. Als je op jong leeftijd al 3000 haren transplanteert, heb je nog maar weinig over voor kale plekken op latere leeftijd: zoals die kale kruin bovenop. Je moet echt reserves houden.’

Medicijnen tegen kaal worden

Robin adviseert jonge mensen de haaruitval eerst af te remmen met speciaal daarvoor bestemde medicijnen als finasteride en dutasteride. Ze werken, maar ze hebben ook bijwerkingen. Bij 0,1% – 1% van de mannen kan impotentie optreden. Dutasteride is voor vrouwen die nog zwanger willen worden, verboden.

Overigens is finasteride in Amerika nu ook in druppelvorm te koop. Je brengt het dan lokaal aan op je hoofdhuid. Je voorkomt hiermee dat de werkzame stof zich door het hele lichaam verspreid zoals met een pil, zo blijkt uit onderzoek.

Eerst de bodem voeden: XL Hair en PRP

Ook cosmetisch is er winst te behalen. Met Minoxidil druppels, een haargroeistimulerend middel dat je bij de apotheek koopt, en XL Hair en PRP. XL Hair is een vloeistof die boordevol voedingsstoffen voor de haarwortels zit en in hoofdhuid met piepkleine prikjes wordt afgegeven. PRP is platelet rich plasma dat uit je eigen bloed gefilterd wordt en eveneens veel voedingsstoffen bevat voor je haarwortels.

XL Hair wordt eens in de zoveel weken geinjecteerd, als een kuur voor haargroeistimulatie

Beide behandelingen worden trouwens ook aangeraden voordat je aan transplantatie begint. Gewoon om de hoofdhuid in topconditie te krijgen, zodat de behandeling nog beter aanslaat. Robin: ‘Voor mannen geldt het dan als een kuur vooraf met zes behandelingen, elke week. Ook vrouwen geven we dit bij diffuse kaalheid. We geven dan 8 behandelingen, elke week, als kuur. Als het om losse behandelingen gaat, doen we dat om de twee maanden.’

Platelet Rich Plasma uit je eigen bloed bevat ook veel voedingsstoffen om de haarwortels te stimuleren

‘PRP wordt in een kuurbehandeling van 4 keer gedaan, elke 2-3 weken en dan 1 tot 2 kuren per jaar. Bij vrouwen zien we echt dat de haardos weer iets voller wordt. Bij de kuur krijgt je ook producten voor thuisgebruik.’

Resultaat na 12 maanden optimaal

 Na een jaar kun je pas echt goed zien wat het heeft opgeleverd. Getransplanteerd haar groeit langzamer. Het kan zijn dat je nog vervolgbehandelingen nodig hebt, of zelf ook wilt. Maar dit is per persoon verschillend.

Lees ook