Met nauwelijks bijwerkingen door de Botox lijkt deze nieuwe behandeling veelbelovend!

03:45 - 02:15
luistertijd 03:45 - leestijd 02:15

Een wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de vorming van ontsierende littekens op het voorhoofd na Mohs-chirurgie in de toekomst wellicht vermindert kan worden door een postoperatieve behandeling met botulinetoxine.

Mohs-chirurgie

Mohs-chirurgie is een beproefde methode om huidkanker te verwijderen, vooral basaalcelcarcinoom. Tijdens de operatie worden direct de snijvlakken gecontroleerd waardoor men zeker weet dat de tumor geheel is weggenomen. Vervelend is wel dat na Mohs-chirurgie, zoals na alle vormen van chirurgie, in meer of mindere mate sprake is van littekenvorming. Dit is vooral ontsierend als Mohs-chirurgie in het gezicht plaatsvindt, een plek waar relatief vaker basaalcelcarcinoom voorkomt.

Behandeling met botulinetoxine

Maar er is goed nieuws. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een behandeling met botulinetoxine, de werkzame stof in onder meer Botox, de vorming van littekens op het voorhoofd sterk vermindert door de zenuwen en spieren tijdelijk stil te leggen, waardoor de normale spanning op de huid verdwijnt en de wond veel mooier kan helen.

Ook de kans op hypertrofische, verdikte, boven op de huid liggende littekens, wordt aanzienlijk vermindert door een behandeling met botulinetoxine.

Amerikaans onderzoek

Dit alles blijkt uit een dubbelblind Amerikaans onderzoek waaraan 42 gezonde volwassen vrouwen deelnamen, allen met huidtype I en II op de Fitzpatrick-fototyperingsschaal, een zeer lichte huidskleur die nauwelijks bruin wordt in de zon en snel verbrandt.

Alle vrouwen hadden een wond van minimaal 10 mm op het voorhoofd. Een willekeurig geselecteerd deel van de vrouwen werd direct na een Mohs-chirurgie geïnjecteerd met 50 eenheden Botox, de rest kreeg een injectie met een zoutoplossing.

Bij alle vrouwen was de wond op dezelfde manier gehecht en verbonden. De hechtingen werden bij alle vrouwen na zeven dagen verwijderd. Controle vond plaats een week, twee weken en zes maanden na de behandeling. Bij elke controle werd de grote en dikte van het litteken zorgvuldig bekeken en gemeten.

Smallere littekens na zes maanden

Zes maanden na de behandeling werden de littekens van de hele groep bestudeerd door een onafhankelijke chirurg die niet was betrokken bij de operaties en de daaropvolgende behandeling. Deze arts constateerde dat de littekens van de groep die direct na de operatie de injecties met Botox hadden gehad beduidend smaller en veel minder zichtbaar waren.

Daarmee lijkt deze nieuwe behandeling veelbelovend. Er was nauwelijks sprake van bijwerkingen door de Botox. Slechts één vrouw kreeg last van een hangend ooglid, wat na drie weken weer verdwenen was.

Verder onderzoek nodig

Verder onderzoek is uiteraard nodig. Zo willen de wetenschappers bij een nieuwe studie de deelnemers langer volgen en de littekens ook één en twee jaar na de operatie bekijken. Ook is het nodig om bij een volgende studie meerdere chirurgen in meerdere ziekenhuizen de littekens te laten onderzoeken. Tevens zal er gekeken worden of nieuwere vormen van botulinetoxine wellicht effectiever zijn in het voorkomen van littekenweefsel.

In Nederland wordt het niet tot nauwelijks toegepast na Mohs-chirurgie omdat het eigenlijk alleen voordeel heeft op het voorhoofd, en niet op andere plekken waar grotere spieren aan het werk zijn. Bovendien maakt het de behandeling duurder.

Omdat het niet gedaan wordt, maar zeker kan, adviseren we je er altijd naar te vragen en het voor te stellen. Desnoods betaal je de Botox zelf.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook