Een serie met mythes over lipoedeem!

04:51 - 02:54
luistertijd 04:51 - leestijd 02:54

Over lipoedeem doen de wildste verhalen de ronde. Zo zou je er obees van worden, zou flink afvallen er geen effect op hebben, zou je er psychische klachten door krijgen en zou eigenlijk alleen liposuctie tot vermindering van de klachten kunnen leiden. BeautyJournaal ontkracht de vijf meest hardnekkige mythes over lipoedeem. In dit deel lees je alles over de effecten van liposuctie op lipoedeem.

Dit artikel is gebaseerd op kennis die tijdens een internationaal congres over lipoedeem is gedeeld in 2020. De kennis is een overzicht van alle wetenschappelijke onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn.

lipoedeem

Lipoedeem aan de achter- en voorkant van het lichaam

Liposuctie is een effectieve behandeling voor lipoedeem, met langdurige resultaten

Liposuctie wordt al jaren aanbevolen als een effectieve behandeling voor lipoedeem, waarbij de vorm van het lichaam permanent verbetert en alle andere symptomen voorgoed verdwijnen. Maar klopt dat wel? Is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Verdwijnen de klachten echt voorgoed? Wordt er rekening gehouden met obesitas, iets waar vrijwel alle lipoedeem patiënten last van hebben?

Onderzoeken ontkracht

Onderzoeken waar deze claims op zijn gebaseerd zijn inmiddels echter al lang ontkracht. De deelnemers aan de onderzoeken verloren door de liposuctie weliswaar een significante hoeveelheid vet op hun benen en meldden minder pijnklachten, maar ze werden slechts zes maanden na hun operatie onderzocht en ondervraagd, wat te kort is om van permanente verbeteringen te spreken.

Latere, uitgebreidere en langdurigere onderzoeken toonden aan dat bij slechts een derde van de patiënten de klachten na liposuctie voorgoed verdwenen waren. Twee derde had nog steeds klachten en had dus nog steeds medische behandeling als compressie nodig, al was dat iets minder vaak.

Door de medische molen

Veel vrouwen met lipoedeem moeten jaren door de medische molen voor ze in aanmerking komen voor liposuctie. Omdat de verzekering de behandeling lang niet altijd vergoedt, moeten veel vrouwen er ook lang voor sparen. Dit alles maakt dat veel vrouwen hoge verwachtingen hebben van de behandeling en dat is weer van invloed op hoe ze hun (pijn)klachten na de operatie ervaren.

Vaak vinden ze het positieve effect groter dan het in werkelijkheid is. Sluitend wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van liposuctie op de symptomen van lipoedeem is nooit gevonden. In Duitsland wordt om die reden de ingreep al een aantal jaren niet meer vergoed.

(Morbide) obees

Wat tot nu toe nooit werd meegenomen in onderzoeken naar het effect van liposuctie op lipoedeem is dat het overgrote deel van de patiënten daarnaast ook obees of morbide obees is. Obesitas verergerd, zoals eerder gezegd, de symptomen van lipoedeem aanzienlijk en blijvend gewichtsverlies zorgt voor vermindering van de klachten.

Om het effect van liposuctie op de klachten van lipoedeem permanent te maken is het van groot belang dat behandelde patiënten hun gewicht stabiel houden.

Uit de praktijk blijkt dat als het gewicht van patiënten stijgt, het effect van liposuctie tijdelijk blijkt te zijn. Uit de praktijk blijkt tevens dat vrijwel alle lipoedeem patiënten in de loop der tijd steeds zwaarder worden, mede door het effect van zinloze vermageringsdiëten.

Conclusie

Liposuctie zorgt alleen voor tijdelijke verlichting van de klachten van lipoedeem. Het overgrote deel van lipoedeem patiënten is daarnaast ook (morbide) obees en de kans dat het lukt om het gewicht stabiel te houden is erg klein. Het cosmetische effect op de benen (en soms armen) van patiënten is groot maar uiteindelijk niet permanent. Alleen stabilisatie van het gewicht kan leiden tot permanente vermindering van de klachten.

Permanente stabilisatie van het gewicht of gewichtsverlies kan in feite alleen worden bereikt door bariatrische chirurgie. Aangezien (morbide) obesitas en lipoedeem meestal hand in hand gaan, is bariatrische chirurgie in combinatie met deskundige en intensieve begeleiding de best mogelijke behandelmethode.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook