Er zijn nieuwe behandelingen met laser en medicijnen

06:11 - 03:42
luistertijd 06:11 - leestijd 03:42

Vaak komt het gelukkig niet voor, maar een allergische reactie op de pigmenten van tatoeages en permanente make-up kan tot veel ellende leiden. Dermatoloog Sebastiaan van der Bent ziet veel patiënten in zijn Tattoopoli in Alrijne Ziekenhuis en vertelt over een nieuwe behandelingen met lasers en medicijnen.

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent. Foto Tattoopoli.nl

Van der Bent is de eigenaar van de Tattoopoli in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden en behandelt al jaren mensen die last hebben van een allergische reactie op tatoeages en permanente make-up. Het gaat daarbij vooral om een allergie voor de rode pigmenten in tatoeages en permanente make-up.

Hij werkt niet alleen met een CO2-laser, maar ook met medicijnen in de vorm van tabletten en in uitzonderlijke gevallen ook met de Q-switched Nd-Yag laser, een pigmentlaser. Wat is het verschil en waarom nu deze pigmentlaser? BeautyJournaal’s journalist Hans Blommaert sprak met Sebastiaan.

Om te beginnen: waar hebben we het over? Hoeveel gevallen van een allergische reactie op rode kleurstof bij permanente make-up ziet u jaarlijks? Wat is het percentage van mensen die een allergische reactie op permanente make-up hebben? Komt het vaak voor?

“De exacte aantallen zijn onbekend. Als dermatoloog en oprichter van de Tattoopoli zie ik de meeste permante make-up en tatoeagepatiënten van heel Nederland. Ongeveer de helft van alle klachten die ik zie zijn allergische reacties. Hoe vaak een tatoeage of permante make-up allergie precies voorkomt is nog onbekend. De kans op een allergie lijkt echter klein.”

Allergische reactie op tatoeage inkt. Foto Tattoopoli.nl

De rode pigmenten in tatoeages en permanente make-up blijken de grootste boosdoeners te zijn qua allergieën. Is er inmiddels meer bekend waarom nou vooral die rode pigmenten zorgen voor allergieën?

“Dat is helaas nog steeds een groot mysterie. We zijn echter bezig met onderzoek om dit te achterhalen.”

Zijn er ook allergische reacties op andere kleuren bij tatoeages en permanente make-up, of is het echt alleen op de rode kleurstof?

“Nee, het zijn absoluut niet alleen de rode pigmenten die allergieën veroorzaken. Bij bijna alle tatoeagekleuren komen allergische reacties voor. De kleur rood en mengkleuren waarin rood zit, zoals roze, bruin en paars, zijn echter in het overgrote merendeel van de reacties betrokken. Maar het is ook belangrijk om te weten dat er ook andere complicaties zijn dan allergieën.

Op de Tattoopoli zien we ook reacties op donkere pigmenten bij permanente make-up bij de wenkbrauwen of eyeliners. Dan gaat het niet om allergieën maar andere complicaties, zoals infecties, littekens, blow-out of chronische ontstekingsreacties.

Soms kunnen afwijkingen in een tatoeage ook uiting zijn van een auto-immuunziekte. Hierbij kunnen dan ook andere organen zijn betrokken, zoals de ogen of de longen. Op de Tattoopoli kijken we verder dan alleen de huid.”

Is er ook resultaat geboekt met behandeling met crèmes en injecties? Of is (vrijwel) een behandeling met laser nodig?

“Met crèmes en injecties worden absoluut goede resultaten geboekt. Zalven, crèmes of injecties met corticosteroïden zijn de eerste keus van behandeling en hiermee worden vaak goede resultaten gehaald. Uiteraard moet de behandeling soms worden herhaald voordat er effect optreed of is er een onderhoudsbehandeling nodig.

Behandeling met laser is derhalve zeker niet altijd nodig. Integendeel: vanwege de locatie van permanente make-up, het gezicht, wordt er bij hardnekkige reacties op permanente make-up regelmatig gekozen voor andere opties, zoals behandeling met medicijnen of tabletten. Hiermee zijn verschillende succesvolle resultaten behaald. Het is een van de unieke mogelijkheden van de Tattoopoli.”

Je behandelt patiënten nu ook met een Q-switched Nd-Yag laser. Wat is dat precies? Wat is het verschil tussen de CO2-laser en de Q-switched Nd-Yag laser? Wat zijn de voordelen van de laatstgenoemde boven de eerstgenoemde?

“Een Q-switched Nd-Yag is een pigmentlaser, een CO-2 laser is een ablatieve ofwel een verdampende laser. Over het algemeen wordt aangenomen dat een pigmentlaser, zoals bijvoorbeeld de Q-switched Nd-Yag, de meest geschikte behandeling is voor het verwijderen van een ongecompliceerde tatoeage. Een pigmentlaser wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt bij een tattoo allergie.

Bij een pigmentlaser wordt een laserstraal de huid ingeschoten, die bestaat uit licht van één specifieke golflengte. Hierdoor wordt specifiek het tatoeagepigment sterk verhit in korte tijd en spat deze uiteen in kleinere delen. De kleine pigmentdeeltjes worden hierna door het lichaam opgeruimd waardoor de tatoeage verder zal vervagen. Er zijn meerdere laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen, gemiddeld zo’n zeven tot twaalf sessies. Een pigmentlaser is echter niet altijd geschikt voor tatoeageallergieën.

Een CO2 laser werkt anders: deze laser verwijderd de opperhuid en een deel van de lederhuid volledig door de huidcellen te verdampen. Hier is vaak maar één behandeling voor nodig en kan worden gebruikt voor persisterende tattoo allergieën. Er is echter wel een kans op littekenvorming, meer dan bij gebruik van de pigmentlaser.”

Voorkomen is beter dan genezen. Maar kan dat in dit geval? Is er een mogelijkheid voor mensen om uit te zoeken of ze last hebben van een allergie voor ze aan een tatoeage of aan permante make-up beginnen?

“Helaas. Dit is vooralsnog helaas niet mogelijk. Dat komt omdat een allergische reactie na vele jaren nog kan ontstaan. Daarnaast zijn er momenteel ook geen betrouwbare allergietesten beschikbaar voor tatoeage- en permanente make-up pigmenten.”

Lees ook:

Lees ook