Het is bijzonder, maar hoe ouder vrouwen zijn, hoe happier ze met hun haar zijn!

06:48 - 04:05
luistertijd 06:48 - leestijd 04:05

Alle vrouwen willen uiteraard graag mooi en gezond haar. Maar de definitie van wat mooi en gezond haar is veranderd door de jaren. En wat blijkt? Hoe ouder vrouwen worden, hoe blijer ze zijn met hun haar.

Zelfverzekerd en jong

Je haar bepaalt niet alleen voor een belangrijk deel je uiterlijk, het bepaalt ook hoe je je, door middel van coupe, lengte en kleur, aan de wereld presenteert. Mooi, gezond haar geeft je niet alleen zelfvertrouwen, het zorgt daarnaast dat je door anderen wordt gezien als zelfverzekerd en competent. Met gezond haar zie je er ook jonger uit, zo bleek uit een onderzoek, dan iemand met beschadigd haar.

Vijf fasen

Kortom, iedereen wil goed, gezond, mooi haar. Echter, als we ouder worden verandert ons haar: het wordt grijs, de haren worden dunner en de haardos minder vol. Tegelijkertijd verandert door de jaren heen ook onze definitie van wat we mooi, gezond haar vinden. We gaan andere producten gebruiken, kiezen andere kapsels en andere kleuren. Dat alles, zo blijkt, gaat in vijf fases.

De eerste fase

Tussen hun 18e en 24e beginnen veel vrouwen met hun eerste baan of gaan studeren en gaan meestal ook het huis uit. Het is ook de fase waarin veel vrouwen op zoek gaan naar hun onafhankelijkheid en hun persoonlijkheid; ze gaan zich anders kleden en veranderen vaak hun kapsel.

Blonderen en overstylen

Je zou verwachten dat deze groep, gezien de jonge leeftijd, maar weinig last heeft van beschadigd haar maar niets is minder waar. Vrouwen van deze leeftijd blonderen veel vaker, kiezen vaak voor langer haar, laten hun haren maar drie keer per jaar (of minder) bijknippen en gebruiken veel stylingproducten, de föhn en de tang.

Om al die stylingproducten er weer uit te krijgen wassen ze hun haren ook vaak. Het gevolg van al dat blonderen, stylen en wassen: zwak, breekbaar haar, gespleten punten en veel klitten. En omdat de talgproductie is de jeugd het hoogst is, heeft deze groep ook nog eens vaker last van roos. Het haar is in deze fase dus niet al te gezond.

De tweede fase

Tussen hun 25e en 34e startten veel vrouwen hun carrière en een gezin. Qua kapsel wordt er nog steeds vrij veel geverfd en geblondeerd, het haar is nog steeds lang maar er wordt minder vaak van kapsel gewisseld.

Deze groep heeft wat minder last van breekbaar haar en gespleten punten; het lijkt er op dat deze vrouwen ontdekt hebben hoe ze hun favoriete kapsel kunnen creëren zonder al te veel schade aan te richten. Er worden nog steeds heel veel producten gebruikt, ook deze groep heeft het perfecte product nog niet gevonden.

Zwangerschapshormonen

In deze fase worden vrouwen vaker zwanger en constateren dan dat hun haren er niet alleen veel gezonder uitzien maar dat het ook meer volume heeft.

Dat klopt: zwangerschapshormonen zorgen er voor dat het haar langer in de anagene fase (de groeifase) blijft en daardoor langer, voller en gezonder is. Omdat aardig wat vrouwen het gebruik van verf en producten verminderen tijdens een zwangerschap is het haar van deze vrouwen nog gezonder.

Toch is er in deze fase nog steeds aardig wat beschadigd haar; de hoeveelheid klitten en gespleten punten neemt niet echt af.

De derde fase

Tussen hun 35e en 44e gaan vrouwen heel anders met hun haren om en kiezen ze voor heel andere kapsels. In deze leeftijdsgroep krijgen vrouwen te maken met grijze haren, eerst subtiel, later duidelijk zichtbaar. Het gebruik van haarkleuringsproducten neemt dan ook toe. Ook het gebruik van verzorgingsproducten neemt dientengevolge toe.

Kortere coupe

In deze fase kiezen veel vrouwen voor een korter kapsel en gaan dan ook vaker naar de kapper. In deze fase groeit het haar ook minder snel en neemt de talgproductie af. Vrouwen hebben in deze fase dan minder last van roos. In deze fase is haarbeschadiging veelal het gevolg van het vele kleuren en door het feit dat grijze haren brosser en breekbaarder zijn.

De vierde fase

Eenmaal in deze fase, tussen de 45 en 60 jaar, slaat de veroudering flink toe: het haar wordt grijzer, brosser en dunner, zeker in de menopauze. Omdat vrouwen in deze groep nog volop aan het werk zijn voelen ze een zekere druk om hun originele haarkleur te houden en dus wordt er massaal geverfd. Veel vrouwen verven hun haar om de drie à vier weken.

Mousse en lak

Vrouwen in deze groep kiezen in toenemende mate voor een korter kapsel, ongeveer de helft kiest voor schouderlang of korter. Het haar groeit in deze fase minder snel, dus een langer kapsel wordt lastiger. Omdat het volume van het haar afneemt worden er meer stylingproducten als mousse en lak gebruikt. Omdat de talgproductie afneemt heeft deze groep gelukkig minder last van roos.

In deze groep is haarbeschadiging vaak het resultaat van vaak kleuren en hormonale veranderingen. Klitten en gespleten punten zijn meestal geen probleem meer, maar verminderde glans en gebrek aan volume des te meer.

De vijfde fase

Eenmaal boven de 60 zijn vrouwen opvallend vaak tevreden over de gezondheid en conditie van hun haar. Ze constateren minder schade aan hun haar en maken zich ook minder druk om eventuele schade. Ze kiezen veel vaker voor korter haar, gaan vaker naar de kapper, kleuren het haar minder vaak en wassen het minder vaak.

Stoppen met kleuren

Stoppen met kleuren en daardoor laten zien dat je grijs bent is vaak een grote beslissing, een die sneller wordt genomen na het stoppen met werken. Deze groep gebruikt veel minder producten en dit, samen met het minder of helemaal niet meer kleuren, zorgt ervoor dat de vrouwen in deze groep heel tevreden zijn over de gezondheid van hun haar. Het volume neemt verder af, het haar groeit nog minder snel maar desalniettemin maken de vrouwen in deze groep zich nog amper zorgen over hun haar, veel minder dan vrouwen die nog geen 60 zijn.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook