De arts pleit ervoor dat het gezien wordt als een medische aandoening en ook zo behandeld kan gaan worden bij de huid- of fysiotherapeut

09:54 - 05:56
luistertijd 09:54 - leestijd 05:56

Afgelopen twee maanden hebben we regelmatig artikelen geplaatst over de vetzucht aandoening lipoedeem. Zeker tien procent van de vrouwen heeft het: een verdikt en vergroot onderlichaam, en een normaal postuur van boven. Bij hen is de vetstofwisseling verstoord. Het geeft pijn, ongemak, schaamte, verdriet. Cosmetisch arts Adriana Peirera (36) heeft het ook en vertelt me in een openhartig gesprek: ‘Ik durf zelfs geen kinderen te krijgen, uit angst dat het nóg erger zal worden daarna.’

Cosmetisch arts Adriana Peirera

Body positivity op Instagram

Adriana appte me begin dit jaar via Instagram, blij dat ik op BeautyJournaal aandacht besteedt aan het pijnlijke probleem. Ze liet me foto’s zien van haar eigen Insta waarop ze mooi poseert met haar lichaam zoals het is: groot. Ze wil aandacht voor het probleem, en daarom toont ze het ook zelf.

Mooie energie

Op een winteravond ontmoet ik haar in de kliniek in de Amsterdamse sportschool Club Sportive aan de Zuid-As. De van origine Colombiaanse arts is klein, en ze weet haar curves perfect te benadrukken maar ook te camoufleren met een mooi zwart outfitje. Haar weelderige krullen en sprekende oogopslag versterken de energie die ze heeft. Een mooie energie…

Niet lang op je benen kunnen staan

Aanvankelijk werkte Adriana als plastisch chirurg in opleiding in Colombia. Zwaar werk, vele uren staan. ‘Ik hield dat niet meer vol. Ik liet het onderzoeken en ik bleek iets aan mijn aderen te hebben. De pompfunctie was niet optimaal. Ik ben toen geswitched naar dermatologie. Ik ontmoette mijn Colombiaans-Nederlandse man en ben meegegaan naar Nederland. Helaas kon ik mijn opleiding voor huidarts hier niet afronden. Ik ben uitgekomen bij de cosmetische geneeskunde, echt een mooi vak.

Trots op haar vak

Adriana werkt zowel in haar eigen praktijk Bél in Den Haag als in Amsterdam dus. Ze werkt nu bijna een jaar als cosmetisch arts KNMG. ‘Het is zo persoonlijk dit werk, echt maatwerk. Mensen helpen met onzekerheden, je maakt ze zo blij.

Bovendien heb je als arts in dit vak veel vrijheid. In andere vakgebieden is alles protocollair vastgelegd: je hebt zoveel tijd per patiënt en je moet het vaste stramien van vergoede medicijnen volgen. Je bent erg gebonden.

Vindt ze het niet moeilijk in een beautywereld te werken terwijl haar eigen lichaam helemaal niet aan dat ideale plaatje kan voldoen?

‘Het is ook de reden dat ik aandacht wil voor lipoedeem. ‘Een vol onderlichaam wordt vaak gezien als frivool en sexy, maar dat is het niet. Meestal ligt er een medische aandoening aan ten grondslag, lipodeem dus. Het is een pijnlijke aandoening en het beperkt je. Bij mij is het erfelijk, zowel mijn moeder, mijn oma áls overgrootoma hadden het.

In de Zuid-Amerikaanse cultuur zijn volle billen en benen sexy

‘Op mijn achttiende had ik al volle benen, en ik kreeg altijd complimentjes erover. Ik had geen idee dat ik een aandoening had. Maar krampen had ik al. Ook kwam er cellulite bij. Ik ging vaak op dieet, maar mijn onderlichaam viel niet af. Ik at steeds minder, ik werd er bijna wanhopig van. Ik hongerde mezelf uit.

Als dieten niet helpt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen

‘Het probleem wordt zo onderschat,’ weet Adriana. ‘Ook in de Zuid-Amerikaanse cultuur. Niet alle vrouwen met dikke billen en volle benen hebben lipoedeem, maar ze zijn er wel. Ik vind het opvallend dat ik het nog meer in Nederland zie, juist omdat het volle lichaam hier genetisch minder aanwezig is dan bij ons.’

Adriana kwam erachter wat ze had door wetenschappelijke onderzoeken door te spitten. Haar collega artsen in Zuid-Amerika kenden het probleem ook niet. Toen ze eenmaal in Nederland was heeft ze diverse ingrepen ondergaan.

Adriana: ‘Er zijn vaten dicht gebrand met laser. Ik heb acht behandelingen met lymfedrainage en bindweefselmassage gehad. Dit geeft echt verlichting, maar in Nederland wordt het na die 8 stuks niet meer vergoed. Terwijl het een medische aandoening is. In Colombia heb ik nog compressietherapie gehad, maar dat haalt het niet bij manuele massage, dat is echt veel beter. LPG Endermologie heb ik ook in Colombia gedaan, dat vond ik ook goed.

Je beschrijft pijn, Adriana, waar bestaat dat uit?

‘Je hebt altijd een zwaar gevoel in je benen. Je wil graag meer bewegen, meer sporten, maar het gaat niet. Even rennen om je trein te halen? Vergeet het maar….Zeker aan het einde van een dag voelen mijn benen loodzwaar aan, ook bij mijn scheenbenen. Mijn vaatprobleem versterkt de klachten en beperkingen ook nog eens. Toch probeer ik wel die beroemde tienduizend stappen per dag te lopen.’

Kleding kopen is lastig

‘Het is ook heel apart om kleding te kopen. Mijn bovenlichaam is smaller, en verkoopsters kijken bij een maatinschatting automatisch naar je bovenlijf. Als ik dan wijs op mijn onderlichaam, is er eigenlijk verbazing. Het is moeilijk kleding te vinden, ik moet altijd alles laten vermaken.

Adriana draagt vaak compressiekleding, zeker in de winter. Maar het is niet zaligmakend want vooral in de knieholte kan het enorm gaan klemmen. Adriana zou graag compressiebroeken hebben waarbij een opening in de knieholte zit.

Het ongemak van schurende dijbenen

Op mijn vraag hoe Adriana het probleem van schurende dijbenen oplost, vertelt ze me dat dat ze de binnenkant van haar bovenbenen heeft liposuctie laten doen en een dijbeencorrectie waarbij huid wordt verwijderd. Het is een operatie die mensen krijgen na een obesitas traject en sterk afgevallen zijn.

Adriana kreeg deze operatie niet vergoed. Het heeft haar 7000 euro gekost. Ze laat me me het flinke litteken zien dat zichtbaar is vanaf de binnenkant knie tot bijna aan haar lies. Het is geen sinecure, ongelofelijk.

Opvallende littekens

Ze vertelt dat het probleem nu wel minder is, maar daarvoor zijn wel pijnlijke, zwakke littekens gekomen. Ze zijn breed en dun. ‘Ik heb zwak bindweefsel,’ vertelt ze. ‘Ik heb een deel van het litteken al opnieuw laten openmaken en hechten, om het iets dunner te maken.

Endymed radiofrequentie

‘Omdat ik natuurlijk in een cosmetische wereld werk, heb ik makkelijker toegang tot huidversterkende apparatuur. Zo gebruik ik Endymed. Dit is een radiofrequentie behandeling voor collageen stimulatie. Ik ben daar enkele maanden geleden mee begonnen, ik kan nog niet zeggen of het echt helpt.

Collageen versterken is een langdurig trajetct. Ook pas ik zelf microneedling toe op mijn littekens.’

Zou je nog meer liposuctie overwegen, van heupen of billen bijvoorbeeld?

‘ Nee, ik loop het risico op een nog meer verslapte huid, zeker als ik meerdere liposucties nodig heb. Het wordt er echt niet mooier op.’

Op de lijst van medische aandoeningen

Adriana wil meer aandacht voor het probleem van lipoedeem. Nog te weinig vrouwen weten dat het bestaat. Ze vindt het ook belangrijk dat het wordt geaccepteerd als een medische aandoening. Het doet pijn, het beperkt je in het doen van je dagelijks dingen. Je moet ontzettend goed opletten wat je doet met eten, en dergelijke, om te voorkomen dat het nog erger wordt.

Betere vergoedingen voor lymfeoedeemtherapie

Ze is van mening dat lymfeoedeemtherapie vergoed moet gaan worden, omdat het echt de kwaliteit van leven verbetert door verminderde pijn. ‘ Vergeet niet dat je behandelingen de rest van je leven moet blijven doen, om het onder controle te houden. Wie heeft daar geld voor? Zelfs via je aanvullende verzekering is er niets mogelijk.

Voor Adriana is het een beste reis die ze maakt met haar lichaam. Haar lichaam is niet alleen uit verhouding, ze heeft er ook pijn en ongemak van. Om dit te verlichten, liet ze zich opereren. Maar wel met flinke littekens tot gevolg.

Op het strand

Stranddagen in badpak doet ze niet vaak, maar eind vorig jaar in de Cariben heeft ze haar schaamte overwonnen. Ze ging naar het strand en liet zich in allerlei mooie poses fotograferen door haar man. Op Instagram is haar zonnige shoot terug te vinden.

De angst om zwanger te worden

Ze speurt altijd medische databases af naar nieuwe onderzoeken over lipoedeem en volgt behandelingsmogelijkheden op de voet. Ze wil graag kinderen, maar ze durft het niet. ‘Ik ben bang dat mijn lipoedeem daarna erger wordt. Nu weet ik het redelijk onder controle te houden en daar heb ik houvast aan. Het kost veel tijd en moeite. Er is geen dag dat ik er niet mee bezig ben. De angst voor het loslaten en niet weten wat er komen kan gaan, is te groot voor mij.

Ken het verschil tussen obesitas en lipoedeem….

‘En laten we alsjeblieft onderscheid leren maken tussen mensen die obese zijn en mensen die lipoedeem hebben. Er is mij zelfs een baan onthouden omdat men mij te dik vond, en dat niet vond passen in die kliniek. Ik ben niet gewoon maar dik, ik heb lipoedeem……’

Lees ook:

Lees ook