Hoeveel je ook meemaakt, talent is onverwoestbaar…..

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

Vlak voor de laatste “vergis” lockdown in december/januari 2022, werd ik gevraagd om voor BeautyJournaal een haartreatment van het Italiaanse haarmerk Cotril te ondergaan bij een kapper die toevallig bij mij in de buurt in Utrecht zit.

Totaal onbekend, maar mega nieuwsgierig naar dit haarmerk, maar ook naar de kapper, nam ik het aanbod aan. In een volgend artikel vertel ik je meer over de Cotril haarproducten. Vandaag vertel ik je over de bijzondere kapper Maher.

Gecharmeerd

Aan de Straatweg in Utrecht ontmoet ik een man met echt een amazing bos haar. Ik kijk in zijn zachte ogen, het kan niet anders, ik ben gecharmeerd. Ik ga in de kappersstoel zitten en hij haalt direct het elastiekje uit mijn haar. Hij schudt mijn haar los en overlaadt me met complimenten over mijn – ja net zo! – weelderige haardos.

Wat een verhaal….

Echt, ik voel me direct op mijn plek. Ik kijk rond in de salon licht, ruimtelijk en met aandacht ingericht. Ik wil meer weten van deze man en kapper! Ik begrijp al snel dat zijn levensverhaal niet het gangbare Nederlandse pad heeft gelopen. Bij Maher gaat niet alleen over creatief talent maar ook over wilskracht, ambitie en doorzettingsvermogen.

Succesvol in Damascus

Terwijl Maher lekker aan de gang gaat met mijn haar, vertelt hij zijn levensverhaal. In 2003 vluchtte hij uit Damascus, de hoofdstad van Syrië. Op dat moment is hij eigenaar van twee zeer succesvolle salons.

Internationaal getraind

Om zijn vak goed te kunnen uitoefenen, volgt de ambitieuze Maher al sinds zijn 21e opleidingen in Frankrijk, Italië, Rusland en Dubai. Alle technieken en vaardigheden wil hij zich eigen maken. In enkele jaren heeft hij een naam opgebouwd. In Damascus werkt hij met L’Oréal, Wella en Framesi.

Zijn talent wordt internationaal opgemerkt, en zijn vakkundigheid en creativiteit brengt hem ook naar Nederland en Dubai om zelf trainingen te geven aan kappers.

De vlucht naar Nederland

Hoewel de echte oorlog in Syrië pas in 2011 begon, maakt Maher in 2002 al heel nare dingen mee. Voor de deur van zijn salon worden mensen beschoten. Hij besluit dan al om het land te ontvluchten. Naar Nederland. Het land waarmee hij kennismaakte tijdens een training en waar hij ook vakanties hield. Alles wat hij heeft opgebouwd laat hij achter.

Op zoek naar werk

Maher komt berooid aan in het AZC in Ter Apel. Hij probeert daar zijn weg te vinden en weet maar een ding: zo snel mogelijk weer aan het werk. Dat wordt een asielzoeker in ons land niet makkelijk gemaakt.

Maar hij weet ook: als kapper is het niet goed om je schaar aan de wilgen te hangen. Je moet het in de vingers houden. Oefenen, je handen door het haar heen blijven halen. Anders raak je het kwijt.

Fatima El Kaddouri

Hij hoort dat hij in Utrecht eventueel aan het werk kan gaan, hij kan er gaan knippen. In die kapsalon ontmoet hij de van origine Marokkaanse Fatima El Kaddouri. Een daadkrachtige vrouw die besluit te gaan helpen.

Ze werkt bij de lokale Rabobank, en in haar vrije tijd doet ze vluchtelingenwerk. Maher vindt een luisterend oor en steun bij Fatima. Zijn ambitie is om weer om zo’n mooi bedrijf op te bouwen als hij in Syrië had. Ze staat garant voor hem, helpt hem aan een pand, zoekt meubels met hem uit.

Het was geen makkelijke start, maar Maher dacht: ik ben tenminste weer aan het werk.

Uitbreiding

Salon Maher in Utrecht wordt een succes. Hij neemt meer kappers aan, opent een tweede zaak in Utrecht, en ook een in Rotterdam. Zijn broer (ook al een haarkunstenaar) gaat de Rotterdamse zaak runnen.

De lockdowns

En dan gaat Nederland op slot, in april 2020. Zijn drie salons zijn de afgelopen 2,5 jaar bijna een jaar dicht geweest. Een drama, en al zijn geld raakt op. Maher is terug bij af. Om niet helemaal in de put te raken, gaat hij in de laatste lockdown elke dag naar zijn salon. Gewoon er zijn, werken aan ideeën, kapsels, zijn zaak.

Drie keer een nulpunt

Maher heeft drie keer in zijn leven het nulpunt bereikt. De tweede salon in Utrecht moet sluiten. De andere en die in Rotterdam overleven het ternauwernood.

Over veerkracht gesproken. Als je bij hem in de zaak komt voel je de passie, voor zijn vak, voor mooi haar, voor het leven.

Maher Mansour is een rolmodel voor mij.

Lees ook