Enith's routine voor bouncy, healthy krullen!

05:06 - 03:03
luistertijd 05:06 - leestijd 03:03

Golvend, pluizig, futloos: geen krul is hetzelfde. En iedereen met maar een beetje krul zoekt zich wezenloos naar de juiste combinatie van verzorgingsproducten om de krul zo mooi mogelijk te krijgen. Na jaren van frustratie is er eindelijk een techniek die bouncy en glanzende krullen oplevert, namelijk de Curly Girl methode.

LOC-methode

Krullen zijn van nature droog. Omdat de haarschubben open staan verliezen ze snel vocht en zien ze er dof uit. Dus om ze glanzend te krijgen is het van belang ze goed gehydrateerd te houden. Maar dat is vaak lastig. En tevens de reden waarom iedereen met krul altijd op zoek is naar de perfecte match van krulproducten. De ene doet dit, de andere weer dat. Totdat een paar jaar geleden de LOC-methode in de wereld werd geroepen, een drie stappen-plan met een vloeibaar (liquid), olie- en crème-product, waardoor de haren worden afgesloten en beschermd blijven tegen invloeden van buitenaf, zodat het vocht niet aan de haren kan ontsnappen.

De methode is bedacht door natural haircare-specialist Rochelle Graham-Campbell toen ze zich begon te verdiepen in natuurlijke haarverzorging.

Curly Girl

Ook ik pas deze methode al een poosje toe. Alhoewel ik de olie liever vervang voor een mousse, omdat olie mijn fijne haar verzwaard en een mousse juist voor volume en stevigheid zorgt. Maar mijn zoektocht naar een goede krulcrème is eindeloos. Toen ik tijdens de laatste lockdown uitgebreid het schap met haarproducten in de Kruidvat langs scrolde, werd ik getriggerd door het nieuwe assortiment krulproducten die bij de nieuwste methode voor krullenkoppen horen, namelijk de Curly Girl methode.

Stap 1: Vermijd bepaalde stoffen

Het principe van de Curly Girl-, oftewel CG-methode is het vasthouden van vocht in je droge krullende haar. En dat lukt het beste door je haar te wassen met shampoo’s die geen siliconen, sulfaten, minerale oliën of alcohol bevatten, omdat ze je haar en hoofdhuid simpelweg uitdrogen. Door je krullen te verzorgen zonder bovenstaande ingrediënten kan het haar de volgende verzorgingsproducten beter opnemen.

Stap 2: Kammen met brede tanden

Vervolgens breng je een grote hoeveelheid conditioner aan over de lengte van je haren. Terwijl je het goed in laat werken kam je je krullen door met een grove kam. Meestal wordt het afgeraden om je haar te kammen als het nat is, omdat nat haar extra kwetsbaar is, maar voor krullend haar is dit de beste manier om klitten te verwijderen. Een kam met grove tanden (Etos) heeft veel ruimte tussen de tanden, waardoor je je haar minder belast en je er makkelijker doorheen komt als het nat is. Begin bij de punten en werk voorzichtig naar boven. Dit is vooral belangrijk bij dun haar. Dun haar is breekbaarder. Ook kun je de brede kam gebruiken om één of twee keer per week een voedend masker in plaats van een conditioner over je haar te verspreiden.

Stap 3: Kneden in nat haar

Wanneer de conditioner of het masker is uitgespoeld spuit ik een leave-in-spray in mijn nog natte haar, die ik extra goed in de punten kneed zodat er een ‘squishy’ geluid hoorbaar is. Super Milk is een liquid van Lush en bevat amandel, kokosolie en havermelk. Hoe natter je haar, hoe beter de producten worden opgenomen.

Ik droog mijn haar niet af, want vervolgens sla ik een hairtowel van microvezel of een zachte stof om ( Cotton Suite), zodat de leave-in lekker in kan trekken. Veel curly girls drogen hun krullen na het wassen liever niet met een ruwe handdoek, maar met een gladde microvezeldoek. Gebruik in ieder geval geen badstof, want deze stof droogt je haar nog meer uit.

Stap 4: Föhnen met diffuser

Na het aanbrengen van mijn favoriete mousse, de Curl-Defining Whip van Virtue via Skins want past qua kleur ook zo mooi bij mijn pot krullencrème), laat ik mijn haar even aan de lucht drogen, voordat ik er nog met een diffuser overheen föhn.

Omdat ik heel erg van hibiscusbloemen en kokos hou heb ik de Curl Enhancing Smoothie bij Kruidvat aangeschaft. Ik kneed het in de punten en laat mijn haar voorover naar beneden hangen wanneer ik het föhn met de diffuser van de Dyson. Deze verspreidt lucht gelijkmatig rond de krullen, waardoor je haar niet pluizig wordt. Als laatste föhn ik nog even met de koude stand, zodat de haarschubben sluiten, het vocht binnen wordt gesloten en het lekker blijft glanzen tot het hele ritueel op dag drie weer opnieuw begint.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook