Super leerzame documentatie van onco-dermatologe Annemie Galimont!

04:34 - 02:44
luistertijd 04:34 - leestijd 02:44

Mensen die met de traditionele chemokuren of therapieën zoals immunotherapie  behandeld worden of zijn tegen kanker hebben vaker last van nagelafwijkingen. Meestal zijn deze afwijkingen onschuldig, maar soms zijn ze zo pijnlijk dat mensen niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en dan wordt de kuur (tijdelijk) gestopt. Tijdens deze behandelingen mogen nagelstylisten hun klanten dan ook niet behandelen. Toch kunnen zij een grote rol spelen bij de adviezen. Let op!

De rol van nagelstylisten tijdens de behandeling tegen kanker

Het is belangrijk om klanten voor te lichten over preventieve maatregelen en om ze te adviseren om op tijd het oncologisch behandelteam te waarschuwen als er eenmaal klachten ontstaan. Als de nagelafwijkingen eenmaal aanwezig zijn, dan zijn ze in een vroeg stadium vaak gemakkelijk te behandelen. Dit kan in veel gevallen voorkomen dat de behandelingen tegen kanker onderbroken of gestaakt moeten worden.

Om hun rol in het behandeltraject op te kunnen pakken is het van belang dat de nagelstylist voldoende kennis heeft.

Het effect van chemokuren op de nagels 

Chemokuren kunnen broze nagels veroorzaken. Nagels worden dun en zijn enorm kwetsbaar. Ze kunnen groeven en ribbels vertonen. Deze kwetsbaarheid kan ook leiden tot lepeltjesnagels of afschilfering van de nagelplaat. Er kunnen kleurveranderingen ontstaan, zowel bruin-zwarte verkleuringen als witte verkleuringen. Ook kan de nagelplaat van het nagelbed door toxische effecten gedeeltelijk of volledig loslaten. Door de loslating kan er een infectie ontstaan en die verdwijnen meestal niet tenzij ze worden behandeld.

Doelgerichte therapie kan daarnaast leiden tot een ontstoken en rode huid van de nagelwallen rond de nagels. Het is belangrijk dit in een vroeg stadium te behandelen om hiermee de ernst van de klachten te kunnen voorkomen.

Preventieve maatregelen

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die helpen bij het voorkomen van nagelafwijkingen. Dit is voornamelijk van toepassing als een patiënt chemotherapie krijgt die de nagels kan aanstasten.

Houd de nagels kort en recht

Korte nagels breken minder snel af en blijven minder snel ergens achter haken.

Bescherm de nagels tegen beschadigingen

Vermijd druk op de nagelbedden. Bescherm de handen door werkhandschoenen te dragen en vermijd werkzaamheden waarbij de handen zware inspanning moeten leveren. Vermijd nagelbijten of pulken aan of met de nagels.

Nagelriemen beschermen de matrix van de nagels tegen bacteriën, beschadig deze niet door er aan te bijten, ze af te knippen of ze regelmatig terug te duwen.

Vermijd veelvuldig contact met vocht om uitdroging te voorkomen 

Bescherm de handen wanneer je ze nat maakt met werkhandschoenen. Voor nog meer bescherming koop je vinylhandschoenen een maat groter en draag je er witte katoenen handschoenen onder. Hierdoor absorbeer je zweet en bescherm je de nagels en vingertoppen.

Droog de vingers tevens goed af na het wassen, het zwemmen of het nemen van een bad of douche om schimmelinfecties te voorkomen.

Vermijd het polijsten van nagelplaten

Het polijsten van de nagelplaat verdunt de broze nagelplaat, waardoor er nog sneller beschadigingen en infecties kunnen ontstaan.

Houd nagelriemen gezond

Wrijf dagelijks meermaals wat vaseline, crème of nagelriemolie in de nagelriemen en de huid rondom de nagels om ze gezond en soepel te houden.

Gebruik indien mogelijk geen nagellak

Gebruik alleen als het nodig is nagelverhaderd die hydroxypropyl-chitosan of polyurea-urethaan bevatten. Als nagellak toch wenselijk is dan alleen gebruiken met niet-toxische labels zoals ‘3-vrij’, ’10-vrij’ of ’13-vrij’ en op waterbasis.

Vermijd nagellak removers met toxische ingrediënten

Gebruik absoluut geen aceton en ethylacetaat

Overige maatregelen 

Verder is het slim om hete hand- en voetbaden te vermijden, evenals zonexpositie. Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème op de handen, de nagels en de nagelwallen. Daarnaast kun je beter artificiële nagels (nepnagels) en gel-nagellak vermijden tijdens chemotherapie. Onder deze nagels kunnen namelijk bacteriën groeien en zo kan er een infectie ontstaan.

Bescherm overigens de blootliggende huid van het nagelbed van een gescheurde nagel door dit te bedekken met Micropore medische tape.

Bron

beautyjournaal shop

Lees ook