De impact van bindweefselstrengen op je implantaat

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Een lezeres vertelt ons dat ze al 25 jaar borstimplantaten heeft. Het is bekend dat er rond implantaten een kapselt vormt, aangemaakt door het lichaam. Je lijf kapselt automatisch lichaamsvreemde materialen in als afweer. Dit kan zonder problemen blijven, maar vaker ontstaat er toch harde plekken rond de borst. Ze worden pijnlijk en vertekenen de vorm van de borst ook.

kapselvorming borsten

Een voorbeeld van kapselvorming rond prothesen in de borst.

Bij de lezeres waren er klachten als een borst die zo hard werd als een tennisbal. Gek genoeg heeft ze de laatste maand helemaal geen last meer van die borst. De borst is ook weer zacht geworden en de pijn is verdwenen. Ze vindt het vreemd. Haar huisarts vertelde haar dat dit spontaan kan plaatsvinden – het lichaam kan zelf weer voor herstel zorgen.

Ze is er niet gerust op en stelt plastisch chirurg Frank Niessen de vraag of het implantaat wellicht gescheurd is, en of dat kan betekenen dat siliconen nu door het lichaam gaan zwerven. De huisarts heeft een verwijzing voor mammografie gegeven, maar ze is bang dat het klemmen van de borst alleen maar extra druk op de prothese geeft. Als deze inderdaad gescheurd zou zijn, is dat wel het laatste dat je nog wilt.

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen vertelt:

‘Om elk implantaat ontstaat een kapsel. Dat is een immuunreactie tegen het lichaamsvreemde implantaat en bestaat uit lichaamseigen bindweefsel.

Samentrekkende bindweefselstrengen

Deze bindweefselstrengen kunnen in de loop van de tijd samentrekken, zodat het wat plattere implantaat nergens heen kan en meer een bolvorm aanneemt. Dat gaat vaak gepaard met plooien die je dan weer aan de buitenkant kunt voelen als verhardingen of verdikkingen.

Naast het samentrekken kan het kapsel ook dikker worden. We hebben in het acamdemisch ziekenhuis AMC aangetoond dat dat gepaard gaat met veel kleine siliconendeeltjes in het kapsel. Daar hoeft overigens het implantaat niet gescheurd voor te zijn.

Invloed van je cyclus

Ook geven enkele patiënten aan dat het harder worden van de borst gedurende de menstruele cyclus kan veranderen. We weten dat het immuunsysteem in de cyclus anders reageert en dus effect kan hebben in het kapsel. Ook kan de hoeveelheid vocht in het kapsel veranderen en daarmee effect hebben op de souplesse daarvan.

Je borst wordt niet per se kleiner, het implantaat kan wel zwaarder worden

Een scheur in je implantaat zorgt er niet voor dat er allemaal stukken siliconen in je lichaam komen. Daar zijn ze te groot voor en worden daarom door je kapsel tegengehouden. Alleen de microscopisch kleine deeltjes kunnen gaan zwerven. Maar dat zijn er niet zoveel dat je borst tientallen cc’s kleiner wordt. Mijn ervaring is juist dat een implantaat vaak zwaarder wordt; er gaan wat siliconen uit en er komen eiwitten met vocht in.

Dat jouw borst vanzelf weer zacht werd is moeilijk te verklaren. Het kan zijn doordat er minder vocht in het weefsel zit en het weefsel er omheen door een veranderende immuunreactie ook is gaan reageren. Maar wat dan die veranderde immuunreactie is, en hoe dat kan, dat kan ik niet zo zeggen.

Verwijderen

Gezien de leeftijd van je implantaten lijkt het me wijs ze te verwijderen of te vervangen. Tijdens de ingreep kan dan bekeken worden wat de oorzaak naar aller waarschijnlijkheid is.

Mammografie of MRI

Een mammografie geeft geen duidelijkheid. Een MRI is te prefereren. Een echo is minder betrouwbaar, maar kan wel een idee geven of er een scheur in het implantaat zit. Overigens wanneer je de implantaten toch laat verwijderen lijkt me een MRI niet nodig.

Hartelijke groet, Frank Niessen

Er zijn alternatieven voor strakkere, vollere borsten:

Lees ook met Frank Niessen:

Bekijk hier alle 1 minuut video’s met Frank Niessen over plastische chirurgie.

Lees ook