Zolang het gewicht stabiel blijft zal lipoedeem niet erger worden.

04:28 - 02:41
luistertijd 04:28 - leestijd 02:41

Over lipoedeem doen de wildste verhalen de ronde. Zo zou je er obees van worden, zou flink afvallen er geen effect op hebben, zou je er psychische klachten door krijgen en zou eigenlijk alleen liposuctie tot vermindering van de klachten kunnen leiden. BeautyJournaal ontkracht de vijf meest hardnekkige fabels over lipoedeem. In dit deel lees je alles over het fabel  dat lipoedeem een progressieve ziekte is.

Dit artikel is gebaseerd op kennis die tijdens een internationaal congres over lipoedeem is gedeeld in 2020. De kennis is een overzicht van alle wetenschappelijke onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn.

lipoedeem

Lipoedeem aan de achter- en voorkant van het lichaam

Lipoedeem is een progressieve ziekte

Veel wetenschappers, maar ook de media en diverse online lipoedeem zelfhulpgroepen , stellen dat lipoedeem in alle gevallen een progressieve, steeds erger wordende ziekte is. Ook zonder gewichtstoename zou volgens deze groep de door lipoedeem veroorzaakte toename van vetophopingen in met name de benen in alle gevallen ongecontroleerd doorgaan. Daar is echter geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

Toenemend gewicht

Al in 1940 was bekend dat lipoedeem alleen progressief is indien er sprake is van een steeds toenemend gewicht. Dat blijkt ook uit een recent Spaans onderzoek. Het lijkt er dus eerder op dat obesitas, en niet lipoedeem, een progressieve ziekte is. De toename van vetophopingen in de benen is daarmee eerder een gevolg van gewichtstoename en niet zozeer van lipoedeem. Een ander argument voor deze stelling is dat er nauwelijks lipoedeem-patiënten met een normaal gewicht zijn.

Angst door extreme gevallen

Veel vrouwen die aan lipoedeem lijden geloven echter nog steeds dat lipoedeem altijd progressief is en leven dag in, dag uit met angst. Als deze vrouwen informatie over hun ziekte zoeken op internet zien ze vaak beelden van zeer obese vrouwen met extreme hoeveelheden vet op de benen en armen, waardoor ze nog banger worden. In werkelijkheid zijn zulke extreme gevallen een uitzondering. Als het overgewicht niet extreem wordt, zal lipoedeem dat ook niet worden. Ook artsen die lipoedeem-patiënten al jaren begeleiden constateren dat zolang het gewicht stabiel blijft, lipoedeem ook stabiel blijft.

Geen wetenschappelijk bewijs

Als lipoedeem niet progressief is dan is de term lipolymfoedeem onjuist, aangezien lipolymfoedeem suggereert dat lipoedeem tot lymfoedeem kan leiden. Er wordt zelfs beweert dat lipoedeem een voorstadium is van lymfoedeem. Daar is er echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Lipoedeem bestaat, lymfoedeem bestaat, maar lipolymfoedeem bestaat in feite niet.

Weinig onderzoek

Het bestaan van lipolymfodeem wordt ondersteund door slechts twee wetenschappelijke onderzoeken waarin in beide gevallen slechts twaalf patiënten werden onderzocht. Beide onderzoeken concludeerden dat er problemen waren met lymfeklieren van mensen met lipoedeem maar slechts één onderzoek stelde dat de lymfeklieren onvoldoende onderhuids vocht afvoeren. Verder onderzoek toonde aan dat de lymfeklieren in geval van lipoedeem wel degelijk voldoende onderhuids vocht afvoeren maar niet in geval van lymfoedeem.

Lipoedeem of obesitas?

Daarnaast keken beide onderzoeken niet naar het gewicht van de patiënten. Daardoor kan niet worden vastgesteld of de problemen met de lymfeklieren wordt veroorzaakt door lipoedeem of door obesitas. Er is veel bewijs dat obesitas kan leiden tot lymfoedeem. De kans is dan ook groot dat de obesitas en niet de lipoedeem van de onderzochte patiënten de veroorzaker is van lymfoedeem.

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat lipoedeem progressief is. Obesitas is daarentegen vaak wel progressief en toenemende klachten van lipoedeem zijn daar het gevolg van. De term lipolymfoedeem is vanuit een medisch standpunt ook niet correct. Het kan een geruststelling zijn voor patiënten om dit te weten. Zolang het gewicht stabiel blijft zal lipoedeem niet erger worden.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook