Vitamine C werkt, maar geef het de tijd

04:25 - 02:39
luistertijd 04:25 - leestijd 02:39

Het is een wetenschappelijk bewezen werkzaam ingrediënt: Vitamine C gaat huidveroudering tegen, voorkomt schade door de zon en verbetert rimpels, donkere vlekken en acne. Vitamine C is een antioxidant die vrije radicalen aanpakt en zo de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf én van binnenuit. Kortom: door een serum met C te gebruiken wordt je huid gezonder en gaat er beter uitzien.

De voordelen

Uit diverse klinische onderzoeken is gebleken dat vitamine C een gerimpelde huid kan verbeteren. Tenminste drie maanden dagelijks gebruik van een serum dat C bevat vermindert zowel diepe als oppervlakkige rimpels op het gezicht en de hals en verbetert tevens de structuur van de huid. De huid zag er op alle fronten beter uit.

Bescherming tegen UV

Het lijkt er tevens op dat deze vitamine in combinatie met een goede zonnefilter de huid beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C in combinatie met vitamine E en ferulazuur het rood worden van de huid vermindert en de huid beschermt tegen langdurige beschadiging door de zonnestralen.

zonlicht

Verminderen van donkere vlekjes

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de vitamine ook donkere vlekjes op de huid lijkt te verminderen omdat het de productie van pigment in de huid afremt. In diverse klinische onderzoeken bleek dat het overgrote deel van de deelnemers een verbetering zag, met erg weinig irritatie en andere bijwerkingen. Voor sluitend bewijs is echter meer onderzoek nodig.

Ontstekingsremmend

Tenslotte: vitamine C kan acne tegengaan omdat het ontstekingsremmend is en de productie van talg afremt. In een klinisch onderzoek bleek dat het twee keer per dag aanbrengen van vitamine C huidbeschadiging door acne verminderde, zonder dat er sprake was van bijwerkingen. Het gaat echter om beperkt onderzoek, voor sluitend bewijs is ook hier meer onderzoek nodig.

acne

Waar moet je op letten?

Er zijn veel serums die C bevatten. Ze zijn echter niet allemaal even effectief. Kies voor een product van een vertrouwd merk dat 10% tot 20% van een actieve vorm van vitamine C bevat, bijvoorbeeld L-ascorbinezuur, en dat een pH-waarde heeft die lager is dan 3,5. Producten met een hogere pH-waarde komen namelijk niet door de huidbarrière heen waardoor de vitamine C niet zijn werk kan doen. Lees hier onze tips over de juiste C!

Weet ook dat serums met vitamine C enkel nuttig zijn voor de buitenste huidlagen. Voor bescherming van de huid van binnenuit is het belangrijk dat je dagelijks voldoende vitamine C uit je voeding binnenkrijgt. Eet daarom elke dag royaal groente en fruit.

vitamine c

Kan iedereen producten met vitamine C gebruiken?

Volwassenen in principe wel, kinderen liever niet. Lees altijd de ingrediëntenlijst voor je een product met vitamine C aanschaft, iets dat je altijd moet doen voor je een cosmeticaproduct koopt. Ben je allergisch of gevoelig voor een ingrediënt, test het product dan op een stukje huid op je onderarm. Heb je een vette huid of heb je last van acne, kies dan een product dat naast vitamine C ook salicylzuur bevat.

Hoe gebruik je het?

Dat is niet heel ingewikkeld: reinig ’s ochtends eerst je huid met een milde reiniger. Breng vervolgens een paar druppels van een serum met vitamine C aan op je gezicht en hals. Gebruik daarna een vochtvasthoudende dagcrème en tenslotte een beschermend zonneproduct.

skincare

Laat je huid aan vitamine C wennen

Vitamine C kan een prikkelend gevoel geven. Het kan verstandig zijn om in eerste instantie om de dag een paar druppels serum te gebruiken, tot je huid er aan gewend is. Het kan tot drie maanden duren voor je het effect kunt zien. Krijg je bij gebruik van een product met vitamine C last van irritatie of een ander onprettig gevoel, stop dan direct met het gebruik en ga eventueel naar de dokter.

Bron

 

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook