Het is echt aan te raden als je een onderliggende aandoening hebt, maar ook als je last hebt van allergie. Ook dan is je immuunsysteem getriggerd, en wat wil je niet erger maken!

05:52 - 03:31
luistertijd 05:52 - leestijd 03:31

Complicaties na gebruik van tijdelijke fillers komen gelukkig maar weinig voor, zijn meestal goed te behandelen en zelden blijvend. Een kleine groep mensen heeft echter een genetische aanleg die er voor zorgt dat de kans op ernstige, permanente schade na gebruik van tijdelijke fillers vele malen groter is. Een speciale DNA-test kan deze ellende helpen voorkomen.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 140.000 behandelingen met fillers gedaan. We hebben het dan over tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur die het gezicht op de gewenste plekken meer volume geven. Je hebt er zo’n één à twee jaar plezier van, daarna zijn ze door je lichaam afgebroken en afgevoerd.

 

Ontstekingen en bobbels

De meeste mensen hebben probleemloos plezier van hun fillers maar het kan ook mis gaan. Hoe vaak het mis gaat is niet helemaal duidelijk maar op het complicatiespreekuur in het Erasmus MC in Rotterdam melden zich in ieder geval jaarlijks zo’n 500 mensen die last hebben van problemen na een behandeling met tijdelijke fillers. Vaak gaat het daarbij om een ontsteking, een bekneld bloedvat of onderhuidse knobbels. De meeste complicaties zijn gelukkig goed te behandelen en daardoor meestal tijdelijk van aard.

Soms zijn er echter ernstige complicaties die niet goed te behandelen zijn en in het ernstigste geval blijvend zijn. Het gaat om mensen van wie het afweersysteem hevig reageert op de filler en probeert de filler uit het lichaam te verwijderen. Resultaat: langdurige ellende, pijn en een permanent beschadigd gezicht. De meningen over de kans op het hebben van deze hevige afstotingsreacties verschillen en worden in diverse wetenschappelijke onderzoeken vermeld, variërend van 0,4% tot zelfs 4%.

Genetische aanleg

Sinds kort is duidelijk dat je genetische aanleg bepaalt of je gevoelig bent voor deze ernstige, permanente complicaties. Het gaat dan met name om een bepaalde combinatie van HLAs, specifieke immuun cel receptoren, die aan de buitenkant van iedere lichaamscel zitten, behalve op de rode bloedcellen. Er zijn tal van verschillende HLA-combinaties, die van persoon tot persoon verschillen.

Bestel de test hier zelf online

 

De Spaanse internist en immunoloog Prof. Dr. Jaume Alijotas-Reig ontdekte dat mensen die ernstige klachten door gebruik van tijdelijke fillers een combinatie van twee specifieke HLAs op hun cellen hebben. Dit werd bevestigd na verder onderzoek aan twee prestigieuze universiteiten in Nederland. Deze combinatie is zeldzaam, hij komt bij slechts 1,6% van de mensen voor. Maar van die groep uit de onderzoekspopulatie had maar liefst 84% last van ernstige complicaties

DNA-test

Hoe kom je erachter of je deze HLA-combinatie hebt? Dat is inmiddels vrij eenvoudig. Het bedrijf Bsure Medical heeft een DNA-test ontwikkeld die laat zien of je deze HLA-combinatie hebt. Is de test positief dan heb je een grote kans op (ernstige) complicaties na een behandeling. Is de test negatief dan is die kans erg klein, maar uiteraard niet geheel uitgesloten.

De test is simpel: er wordt een speekselmonster afgenomen dat wordt opgestuurd naar een laboratorium en binnen drie weken heeft je arts de uitslag. Je hoeft de test ook maar één keer te doen. Is de uitslag negatief dan blijft dat zo.

Wie moet deze test doen?

Eigenlijk zou iedereen deze test moeten doen voor een behandeling met tijdelijke fillers. Heb je eerder complicaties gehad na gebruik van fillers, heb je last van auto-immuunziekten als Crohn of psoriasis of heb je familieleden die daar last van hebben, heb je last van allergieën, heb je immuuntekort, bijvoorbeeld na een transplantatie, dan is het zeker aan te raden om deze test te doen voor je aan een behandeling met tijdelijke fillers begint. Ook als je graag zwanger wil worden is het slim om deze test te doen.

Test je positief voor deze HLA-combinatie begin dan niet aan fillers op basis van hyaluronzuur of andere lichaamsvreemde stoffen. Wil je toch per se een behandeling, kies dan voor een lichaamseigen materiaal, zoals lipofilling, waarbij gebruik wordt gemaakt van je eigen vet.

Het bedrijf Bsure Medical werkt inmiddels samen met meerdere cosmetische klinieken in Nederland en streeft er naar om met alle klinieken die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde en alle gecertificeerde cosmetische artsen KNMG samen te werken. De DNA-test is ook online verkrijgbaar.

Bestel de test hier zelf online

 

 

Kosten

De test kost € 359,-. De test heeft deze prijs omdat het analyseren van HLA’s een van de meest complexe en duurste analyses is om te doen. Bsure Medical afficheert zich als een bedrijf met sociale ambities. Inkomsten vloeien daarnaast ook direct weer terug naar nog meer nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De toekomst: loop je risico’s met borstimplantaten

Bsure wil nu verder wetenschappelijk onderzoek doen naar DNA-testen die kunnen worden gebruikt om het risico op ernstige complicaties bij implantaten, zoals borstimplantaten, heup- en knieprotheses en hartstents te verminderen. En dat is goed nieuws.

Bestel de test hier zelf online

 

Lees ook:

Lees ook