Journaliste Enith geeft de beste tips om je hoofdhuid lekker soepel te houden en je haar stralend!

05:13 - 03:08
luistertijd 05:13 - leestijd 03:08

Gingen de kappers vroeger nog met permanentvloeistof en gloeiend hete warmtekappen aan de slag om het haar te vervormen, vandaag de dag is het de bedoeling het haar zo gezond mogelijk te houden en het zo natuurlijk mogelijk te dragen. Dus zijn de intensief voedende maskers en keratine-behandelingen bij de kapper geen overbodige luxe. Sinds kort kun je je haar ook thuis uitgebreid behandelen met speciale hoofdhuidtreatments, want steeds meer haarmerken trekken een scalplijn uit hun beautykoker.

Hetzelfde ritueel als de gezichtshuid

Een gezonde hoofdhuid is de basis voor mooi haar dat tegelijkertijd beter groeit. Oliën, stylingproducten, roos (meestal gistcellen): ze kunnen allemaal ophopen op de hoofdhuid (ook wel build-up genoemd), waardoor de conditie van je lokken achteruit gaat. Het haar gaat er doffer uitzien en de hoofdhuid kan geïrriteerd raken, waardoor er jeuk ontstaat. Zaak dus om de hoofdhuid – net als de gezichtshuid – goed schoon te houden. Het liefst op dezelfde manier als ons gezicht, dus met een stappenplan van reinigen, peelen, voeden en beschermen.

Reinigen met SLS-vrije shampoo’s

Reinig je haar liefst één of twee keer per week met een milde shampoo zonder sulfaten (SLS, SLES), PEG’s en ftalaten, agressieve reinigende stoffen die je shampoo lekker laten schuimen, maar helemaal niet goed zijn voor je hoofdhuid. Het verwijdert namelijk ook de huideigen oliën, waardoor je hoofdhuid kan uitdrogen en juist geïrriteerd kan raken.

 

Sisley’s Hair Rituel heeft een winnend duo om gezonder haar en een schonere hoofdhuid te krijgen. Het anti-roosritueel bestaat uit de Soothing Anti-dandruff Shampoo en de Soothing Anti-dandruff Cure die beiden piroctone olamine, selderijzaadextract en salie-extract bevatten en het ecosysteem van de hoofdhuid beschermen.

Shop Sisley Hair producten hier met korting

 

Masseren met een scalp brush

Om de hoofdhuid te exfoliëren en restjes stylingproducten te verwijderen zijn er speciale hoofdhuidborstels te koop. Door middel van de scalp brush wordt niet alleen de huid gemasseerd, waardoor de haarwortels weer zuurstof krijgen om te groeien, ook worden dode huidcellen verwijderd, waardoor jeuk zal verminderen.

Gebruik bijvoorbeeld de Tangle Teezer onder de douche tijdens het wassen of – beter nog – in combinatie met een speciale hoofdhuidscrub. De Natural Tech Detoxifying Scrub Shampoo van Davines bevat natuurlijke scrubdeeltjes en reinigt de huid diep, maar op milde wijze.

Shop Davines hier voordelig

 

Voeden met een serum

Net als de huid heeft ons haar soms ook behoefte aan een beetje extra aandacht. Af en toe een verzorgingsmoment bij de kapper is vaak niet genoeg, dus leg je haar daarom één keer per week thuis in de watten, zeker als het beschadigd is door haarverf of dagelijks drogen met de föhn. Droog je haar na het wassen en scrubben en breng het voedende hoofdhuidserum of een scalp lotion zone voor zone aan op de hoofdhuid.

Eén of twee druppeltjes van het Elements Calming Serum van Wella Professional of het Ginger Scalp Serum uit de gingerlijn van The Body Shop per zone is genoeg. Gemberolie heeft een zuiverende werking en wordt vanwege zijn stimulerende effecten al van oudsher gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de hoofdhuid te verzorgen. Masseer het met de vingertoppen zachtjes in en spoel het niet uit.

Shop Wella Elements hier super voordelig

 

Beschermende spray

Voor het beste resultaat herhaal je dit reinigingsritueel één keer per week of als intensieve kuur twee of drie keer per week, drie weken lang. Je kunt je haar vervolgens gewoon stylen zoals je gewend bent, maar zorg standaard voor een thermal protection spray in je stylingsritueel.

Een hittebestendige spray spuit je op nog vochtig haar voordat je gaat föhnen of stylen en beschermt tegen invloeden van de hittebron en buitenaf. De Perfect Defense Spray van Moroccanoil is een gewichtloze spray en bevat bovendien een vitaminerijke formule op basis van arganolie.

Shop hier alles van Moroccan Oil

 

Lees ook:

Lees ook