De artsen willen dat er een degelijke diagnose komt voordat de injectables erin gaan. Wetenschappelijke onderbouwing moet uniforme behandelplannen bieden.

08:27 - 05:04
luistertijd 08:27 - leestijd 05:04

Een injectable nemen lijkt tegenwoordig net zoiets eenvoudigs als een crème op je gezicht smeren. Je kunt het overal laten doen ook, en vrouwen spitten de prijslijsten van klinieken uit om zelf te kunnen bepalen hoeveel ml en welk type injectable ze willen. Hoe makkelijk kan het zijn! Niet dus, want de voorbeelden van onkundig werk, bijwerkingen en ontevredenheid nemen ook toe. Vergeet het adagium ‘U vraagt, wij draaien’, zoals nu veel gebeurt. Dat is de strekking van dit interview.

Dermatoloog Peter Velthuis en cosmetisch arts Helga van den Elzen

Een wetenschappelijk onderbouwd framewerk

Cosmetisch arts Helga van den Elzen en dermatoloog Peter Velthuis hebben de handen ineen geslagen om een wetenschappelijk onderbouwd framewerk te ontwikkelen dat leidend moet worden voor cosmetisch artsen om een gezicht te kunnen verfraaien. Hierbij gaat het niet om even een fronsje of een neus-lipplooi inspuiten, maar om een holistische kijk op het totale gezicht zodat je écht vanuit onderbouwing weet wat je moet behandelen om een natuurlijk resultaat te krijgen. De Tipping Point Approach.

tipping points

Werken op vaste punten in het gezicht 

De Tipping Point gaat in het kort over het werken op vaste punten in het gezicht, vastgesteld aan de hand van een gestructureerde analyse, zodat je een evenwichtiger resultaat krijgt. Er ligt een complete wetenschappelijke onderbouwing aan ten grondslag. Helga van den Elzen, die 16 jaar geleden haar Van den Elzen kliniek opzette en een expert is als injectables arts, is de grondlegger van dit gedachtengoed. Het bestaat dus al langer.

Er is teveel onvakkundig werk

Peter Velthuis, ooit oprichter van de Velthuis Klinieken in Nederland, is de laatste jaren werkzaam op het complicatiespreekuur injectables in het Erasmus MC in Rotterdam. Dáár ziet hij niet alleen veel onvakkundig werk, maar ook serieuze bijwerkingen door onhygienisch werken en door allergieën. Peter Velthuis werd erg enthousiast van de methodiek van Van der Elzen.

Een heldere diagnose ontbreekt

Helga: ‘In ons vak ligt de focus ligt heel erg op hoe je moet inspuiten en op de producten zelf, maar het is belangrijk om eerst vast te stellen wat je moet doen. Voor dit plekje gebruik je dat product, en voor dat plekje weer iets anders. Het stellen van een goede diagnose is essentieel. De totaalaanpak ontbreekt vaak. Daarvoor is óf superveel ervaring nodig en anders een goed framewerk. Vooral voor jonge artsen is dit belangrijk.

injectables

Vraag advies aan tien artsen, en je krijgt 10 verschillende plannen

‘Vraag advies aan tien artsen, en je krijgt tien verschillen plannen van aanpak. Of de dokter vraagt ‘wat wil je’ en als je dan zegt ‘Botox’, dan krijg je Botox. Er zit geen systeem in. Terwijl het wel om een medische handeling gaat. We zijn nu bezig om de Tipping Point Approach in een softwarepakket uit te werken, waardoor artsen makkelijker en eenduidiger, met vastomlijnde spelregels te werk kunnen gaan. Een leidraad.

Het objectieve advies van de arts

Helga vindt het belangrijk dat cliënten meedenken over de behandeling, maar niet over de diagnose. Daarom ga je juist naar een dokter, zegt ze. ‘Je kunt er wel een idee over hebben, maar je gaat juist naar een arts om die diagnose objectief te laten vaststellen en op basis daarvan een behandeling te plannen. De arts vult de Tipping Point Approach in, zodat je een goed gefundeerd advies en een voorspelbaar resultaat krijgt, ongeacht naar welke arts je gaat.

tipping point approach

Veel problemen ontstaan door verkeerd injecteren

Peter Velthuis vult aan dat hij op het complicatiespreekuur in Erasmus voorheen vooral problemen zag met de permanente injectables en tegenwoordig juist met de tijdelijke fillers op hyaluronzuur basis. ‘Het overgrote deel daarvan níet wordt veroorzaakt door het product maar door de dokter. Hoe dat komt? Door verkeerd in te spuiten, of de injectable op de verkeerde plek in te brengen.’

Beide artsen benadrukken dat het systeem puur resultaatgericht is. Daarbij gaat het dus niet zozeer om het lokaal weghalen van een lijntje, maar om een overall oplossing: vermoeidheid weghalen, er gewoon beter uitzien.

———————————————–

Bekijk ook: Injectables als instant psychotherapie: in gesprek met cosmetisch arts Frodo Gaymans

———————————————

De wereld van de antropometrie

Van den Elzen: ‘Cliënten weten vaak niet waar het probleem zit. De arts moet dat wel direct zien. Deze kennis heeft ook een naam: antropometrie. Je meet het gezicht op allerlei punten. Daar zijn universele meetwaarden voor nu, gebaseerd op jarenlange vergaring van informatie over gezichten. Mensen zeggen vaak: ieder gezicht is uniek, en dat klopt, maar er zijn echt standaarden voor contouren, vormen, veroudering. De enige twee echte verschillen zijn: man en vrouw.

‘Daarnaast heb je gedegen kennis van anatomie nodig: botstructuren, spieren, huid en onderhuidsvet, bloedvaten, ligamenten – hoe met elkaar samenhangt en hoe het verandert door leeftijd of bepaalde ziekten. De uitsdaging zit erin om alleen de uitstraling te veranderen en dat unieke wat iedereen anders maakt, te behouden.

Tipping Point Approach

Een medische behandeling met consistente uitkomsten

Dermatoloog Peter Velthuis stapte in omdat hij het de hoogste tijd vindt dat het vak naar een hoger niveau gebracht wordt, en dat er systematischer, gestructureerder gewerkt gaan worden. ‘Ik zie te vaak dat je als cliënt niet goed weet waar je aan toe bent. Het blijft een medische behandeling en dat betekent dat je met voorspelbare en consistente resultaten werkt. Zo gaat ook de klanttevredenheid omhoog en worden verwachtigen reëeler.

Over twee jaar is het klaar

Het plan wordt momenteel in een computerprogramma omgezet. Het kan ingezet gaan worden in de artsenpraktijk. De artsen verwachten dat het over twee jaar  klaar is voor gebruik. Er zal ook een opleiding aan gekoppeld worden.

Is er veel interesse van artsen?

Helga van den Elzen: ‘Ik werk al heel lang op deze manier. Ik observeer standaard het gezicht van mijn cliënt in elkaar zit. Ik begrijp van Peter dat dit geen common practice is. We zijn samen van mening dat een goede arts verstand heeft van anatomie, goed kan prikken, en je moet een echte dokter zijn, dus een diagnose maken.

Wat is het verschil met de MD codes die al langer bestaan?

Peter Velthuis: ‘Dit is nu het enige systeem dat we hebben, met vaste punten in het gezicht. Maar het is nogal generiek, zonder een diagnose.  Hierdoor doe je bij iedereen hetzelfde en gaat iedereen er hetzelfde uitzien. De Tipping Point Approach is persoonlijker. Waardoor het resultaat op een gezicht natuurlijker zal zijn.

—————————————————–

Bekijk ook: Kan Botox je huid verslappen op den duur?

——————————————————–

Je wilt niet mooier zijn, maar er gewoon goed uitzien

Helga: ‘Al onze cliënten vertellen hetzelfde ik wil er niet anders uitzien. Dat is heel grappig want je komt wél omdat je iets anders wilt, nu ja, een beetje anders. Het is zoiets als: je gezicht spreekt boekdelen en je wilt dat je gezicht iets andere boekddelen gaat spreken, maar het mag geen ander boek worden. Ons systeem zal jouw identiteit ook niet aanpassen. Mensen vragen niet: maak me mooi, ze willen er gewoon goed uitzien, zoals ze zijn of zich voelen.

Tipping Point Approach

Tot slot…

Het eerste onderzoek dat de effectiviteit van deze aanpak onderbouwt is uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit, afdeling Dermatologie, en de Vrije Universiteit, afdeling Psychologie en wordt binnenkort gepubliceerd. Het is de wens van Van den Elzen en Velthuis dat dit systeem dé internationale standaard wordt.

 

Lees ook