Een uniek behandelconcept met een holistische benadering

09:42 - 05:49
luistertijd 09:42 - leestijd 05:49

“Je moet écht eens met Pascal en Alaine van Kliniek aan de Maas spreken over de werkelijk unieke samenwerking die zij hebben tussen cosmetisch arts en huidtherapeut,” zo drukte Claudia Anna van Liempd van ZO Skin Health distributeur JC Imp mij onlangs op het hart.

Een uitspraak die Claudia met een dusdanig grote stelligheid deed, dat mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Want er zijn natuurlijk meerdere klinieken in Nederland waar zowel cosmetisch artsen als huidtherapeuten op de loonlijst staan. Wat onderscheidt Kliniek aan de Maas dan van de rest? En welke rol speelt ZO Skin Health bij deze unieke samenwerking? Een interview met Pascal en Alaine kon dan ook niet uitblijven.

pascal meijer

“Je wilt er graag zo uitzien als je je voelt”

Pascal Meijer is al sinds 1993 cosmetisch arts en heeft zelfs 15 jaar lang een kliniek gehad aan de prestigieuze Champs des Elyssees in Parijs. Ook heeft hij lange tijd zijn werk als cosmetisch arts gecombineerd met het vak van huisarts. Daar is hij drie jaar geleden mee gestopt, toen zijn partner Camiel en hij een tweeling kregen. Pascal wordt gedreven door zijn passie om mooie dingen nóg mooier te maken. “Je wilt er graag zo uitzien als je je voelt.”

Pascal is naast zijn werk als cosmetisch arts ook hoofdredacteur van het NVCG Magazine en tot voor kort secretaris van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Een indrukwekkend CV.

ZO Skin Health vanaf het eerste uur

De kliniek aan de Champs des Elyssees is inmiddels verruild voor Kliniek aan de Maas, in een prachtig historisch pand in hartje Maastricht. Vanaf het eerste uur spelen de producten en behandelprotocollen van ZO Skin Health een centrale rol binnen de Kliniek aan de Maas.

Pascal vertelt: “Een jaar of tien geleden ontmoette ik twee vrouwen uit Zuid-Afrika, die beiden een gezicht vol met pigmentvlekken hadden. Later zag ik ze nogmaals en inmiddels hadden ze alle twee een prachtige en egale huid. Toen ze me vertelden dat dit door de producten van ZO Skin Health kwam, kon ik het eerst niet geloven.”

Kliniek aan de Maas

De gebeurtenis intrigeerde Pascal en hij besloot naar Los Angeles te vliegen om dokter Zein Obagi persoonlijk te ontmoeten.

“De behandelfilosofie, de producten, de werkstoffen, de aflevertechnieken… het was allemaal beproefd en wetenschappelijk onderbouwd. Ik moest en zou met dit merk werken. Het was op dat moment alleen nog niet in ons land verkrijgbaar. Niet veel later haalde JC Imp het merk naar Nederland. Wat waren we blij. Het was bovendien het begin van een jarenlange samenwerking; JC Imp importeerde ZO Skin Health, wij verkochten het als een van de eerste klinieken aan de consument. Ook vandaag de dag is de kliniek premium partner van JC Imp.”

“Krachten bundelen voor nóg betere resultaten”

In die beginperiode met ZO Skin Health werkten Pascal en zijn partner Camiel samen met een drietal schoonheidsspecialisten. Pascal vertelt: “Dit gaf niet de resultaten die we wilden. We kregen in de gaten dat we ons behandelconcept moesten aanpassen. Toen hebben we de stap gemaakt om met huidtherapeuten te werken.”

En zo verschijnt Alaine Coenen ten tonele. Alaine is een van twee huidtherapeuten van Kliniek aan de Maas. Alaine: “Samen met mijn collega huidtherapeut Noëlle werk ik nauw samen met Pascal en Camiel, beide cosmetisch arts. We bundelen onze krachten voor nóg betere resultaten. We bieden totale zorg aan, met een holistische benadering. Het bijzondere hierbij is dat we samen naar een cliënt kijken en het behandelplan in samenspraak wordt gemaakt.”

Aleine Coenen

Geïntegreerd behandeltraject

Ieder behandeltraject bij Kliniek aan de Maas start met een grondige intake, waarbij wordt gekeken naar zonbeschadiging, de kwaliteit van de huid, elasticiteit van de huid en volume. Alaine: “In ons plan nemen we al deze facetten mee, waardoor een geïntegreerd behandeltraject ontstaat.”

Pascal vult aan: “We spreken met opzet van een behandeltraject en niet van een behandeling. Vergelijk het met een abonnement op de sportschool. Als je daarmee start, weet je ook dat je geduld nodig hebt voor zichtbare resultaten. Er bestaat geen quick fix. We weten uit ervaring dat de huid ongeveer een jaar nodig heeft om tot een optimaal resultaat te komen. Alaine: “En als het resultaat eenmaal daar is, dan moet je het uiteraard onderhouden. Vergelijk het nogmaals met de sportschool… je zegt je abonnement toch ook niet op als je buikspieren zichtbaar beginnen te worden?!”

Injectables als fundering

Hoewel behandeltrajecten altijd maatwerk zijn, beginnen de meeste trajecten bij Kliniek aan de Maas met injectables door de cosmetisch arts. Pascal: “Vanaf het veertigste levensjaar nemen de steunweefsels van de huid aan kracht af, waardoor de huid zijn stevigheid verliest. Deze stevigheid kan je uitsluitend met injectables teruggeven aan de huid. Zie injectables als de fundering van je huid. Als de fundering weer in orde is, kan je daarna werken aan de kwaliteit van de huid en het repareren van zonbeschadiging. Dan neemt Alaine of haar collega Noëlle het stokje over.”

Maar wat als de klant geen injectables wil?

Pascal legt uit dat verreweg de meeste klanten instemmen met injectables als onderdeel van het behandeltraject: “Het is belangrijk om uit te leggen wat er anatomisch gezien in de huid gebeurt tijdens het huidverouderingsproces. En dat bepaalde behandelingen elkaar versterken voor een optimaal resultaat.”

Alaine: “De klant die écht geen injectables wil, kunnen we met de producten van ZO Skin Health nog steeds een egalere en frissere huid geven. Als je aan huidveroudering denkt, denk je al snel aan verlies van elasticiteit en volume. Maar ook pigmentvlekken, grove poriën en een ruwe huidtextuur verraden je huidleeftijd. Daar kan ZO Skin Health heel goed wat aan doen.” Pascal vult aan: “Je bent met huidverbetering per definitie al een verbeterde versie van jezelf. Ook zonder injectables.”

zo skin health

Epidermis in topconditie

Alaine vervolgt: “Vaak wordt gedacht dat we bij huidveroudering de fibroblasten in de dermis moeten stimuleren. Maar het is juist van fundamenteel belang dat de epidermis allereerst in topconditie is. De huid reageert dan veel beter op collageenstimulerende behandelingen. Wat de meeste mensen bovendien niet weten is dat gezonde huidcellen onderling goed communiceren. Signalen die je afgeeft aan de bovenste huidlaag komen op deze manier vanzelf in de diepere huidlagen terecht.”

In de meeste gevallen maakt het basisprotocol van ZO Skin Health de epidermis binnen zes weken weer gezond. Alaine: “Daarna voegen we ZO Skin Health producten met Retinol, Vitamine C en glycolzuur toe aan het protocol. Deze werkstoffen pakken werkelijk alle huidproblemen aan.”

De kracht van combineren

Na het toevoegen van stevigheid aan de huid en het weer gezond maken van de epidermis, is het tijd voor de intensievere en collageenstimulerende procedures, zoals microneedling, peelings of laser. Alaine: “Dat is de kracht van combineren. We kijken naar wat de huid nodig heeft en passen maatwerk collageenstimulatie toe. Als de huid met ZO Skin Health is voorbereid geven deze intensieve procedures het mooiste resultaat.”

laser

“We zien een enorme sprong in resultaten”

Kliniek aan de Maas werkt als eerste in Nederland met de zogenaamde Hybrid Laser. Dit is een combinatie van een CO2-laser, een Erbium Glass Laser en ultrasound in één apparaat (op de website van de kliniek lees je er meer over), die zeer effectief is bij huidverjonging, huidverstrakking en bij het behandelen van littekens. Met aanzienlijk minder hersteltijd in vergelijking tot andere lasers.

Pascal licht toe: “Als de huid is behandeld met de gecombineerde CO2- en Erbium Glass-laser, kunnen we daarna met ultrasound superserums insluizen in de huid. We gebruiken hiertoe de serums van ZO Skin Health, die vorig jaar gelanceerd zijn. Deze combinatie werkt ontzettend goed. We zien sinds afgelopen november daardoor een enorme sprong in resultaten.”

Alaine vult aan: “Dat waarderen we zo aan ZO Skin Health. We vinden het in de kliniek belangrijk om voortdurend door te ontwikkelen. ZO Skin Health doet dat ook. Producten worden voortdurend doorontwikkeld, er zijn regelmatig nieuwe productlanceringen die nóg weer beter zijn dan de generatie producten daarvoor. Het is fijn dat er een merk bestaat dat de filosofie heeft die wij ook hebben.”

zo skin health

Je eigen schoonheid versterken

Als kers op de taart heeft Kliniek aan de Maas sinds kort een visagist in huis die gespecialiseerd is in de make-up van Colorescience. Pascal: “Colorescience biedt minerale make-up van de allerhoogste kwaliteit. De watertest is het bewijs. Het merk heeft subtiele en neutrale kleuren, die je eigen schoonheid versterken zonder dat je er direct opgemaakt uitziet.” Alaine voegt resoluut toe: “Ook dit is onderdeel van ons unieke behandelconcept, waarbij we met een holistische benadering en sterke merken prachtige resultaten kunnen neerzetten.”

Lees ook:

Lees ook