Ons eigen talg bevat ook 13% squaleen, waaruit squalaan wordt gemaakt

02:42 - 01:37
luistertijd 02:42 - leestijd 01:37

We zijn nog steeds dol op alles waar hyaluronzuur in zit, maar een nieuwkomer die toch niet zo nieuw is, kan dat wel eens gaan veranderen. Wat is er zo bijzonder aan squalaan?

Wat is squalaan?

Squalaan is een gehydrogeneerde versie van squaleen, een stof die van nature is te vinden in tal van planten en dieren. Ook onze eigen talg bevat 13% squaleen. Het houdt onze huid vochtig.

Squalaan is stabieler dan squaleen en is daardoor langer effectief. Vroeger werd squaleen vooral gewonnen uit haaienleverolie, maar tegenwoordig voornamelijk uit plantaardige bronnen, zoals olijfolie.

olijven

Wat doet squalaan voor je huid?

Squalaan wordt al heel lang gebruikt voor het behandelen van wonden en littekens. Maar het houdt de huid ook fris en zacht, waardoor de huid er jonger uitziet.

Naarmate je ouder wordt, neemt de talgproductie af waardoor de huid droger en gevoeliger wordt. Squalaan wordt door de huid herkent als een onderdeel van talg en dringt daardoor gemakkelijk door de huidbarrière en kan er zo aan bijdragen dat de huid meer vocht vasthoudt.

Daarnaast helpt het ingrediënt bij het herstellen van schade door UV-straling, gaat het hyperpigmentatie tegen en verzacht het rimpels.

Is het goed voor een droge huid?

Zeker. En zelfs voor een hele droge en heel gevoelige huid. Squalaan is daarnaast zo veilig dat het nu ook in babyproducten gebruikt wordt. Daarnaast is ook heel effectief op extra droge plekken van de huid, zoals de knieën en de ellebogen.

squalaan

Kun je squalaan gebruiken als je snel last hebt van acne?

Als je al een vette huid hebt kan squalaan je huid nog vetter maken, maar dat betekent niet dat je dan ook meteen meer last hebt van acne.

Heb je last van acne maar verder een normale tot droge huid, dan kan je huid echt baat hebben bij dit ingrediënt. Er is zelfs bewijs dat het acne doet verminderen.

Bron

Lees ook:

BeautyJournaal heeft al eerder geschreven over cosmeticaproducten met dit ingrediënt. Lees maar.

Lees ook