Zo kun je als je even niet lekker in je levenskracht zit, jezelf heel liefdevol laten behandelen….

06:48 - 04:05
luistertijd 06:48 - leestijd 04:05

Eind september organiseerde de Nederlandse skincare producent Summery op de hoeve in Bornerbroek een kennisevent over huidverzorging bij kanker. Summery heeft onder de vlag van IK Skin Perfection een prachtige lijn IK Medikal. Voor mensen met een kwetsbare huid door huidaandoeningen en door medische behandelingen zoals chemo, bestraling en intensieve medicatie.

Ik spreek met twee vrouwen die zich al jaren inzetten om mensen met kanker fijne behandelingen te geven ter ontspanning en voor de juiste huidzorg: Bertina van den Berg van Berino Care in Grou. Ze is kapster, haarwerkspecialist en mammacare specialist. En Mieke Lenferink van Wellnessboerderij De Kroesweffer.

Wellnesscenter de Kroesweffer

We zijn al 1,5 jaar in de ban van de Covid epidemie, echter is kanker nog een veel grotere epidemie. Momenteel krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker, en 1 op de 3 mensen überhaupt kanker.

De missie van IK Skin Perfection

Maar liefst 2 van de 3 mensen krijgen last van hun huid tijdens de medische behandelingen. IK Skin Perfection ziet het als haar missie om huidzorg bij kanker steeds meer op de kaart te zetten. Daarvoor is de lijn IK Medikal ook speciaal ontwikkeld.

Zowel Bertina als Mieke werken al enkele jaren met IK Medikal en bieden in hun salons aangepaste ontspanning om de huid te kalmeren, te verzachten en ook de geest op te peppen.

Je gewoon weer even mooi voelen, er goed uitzien. Met een verzorgde huid, een heerlijke massage, en in het geval van Bertina ook een mooi haarwerk.

Berino biedt alles! Huidzorg, haarwerken, borstprotheses….

De inspiratie van Mieke en Bertina

Om met kankerpatiënten te werken in je salon heb je een intrinsieke motivatie nodig. Het is geen commercieel marketingconcept, daarvoor is het onderwerp te ernstig.

Bertina raakte geïnspireerd doordat haar beide ouders aan kanker overleden. Mieke zat ooit in het leertraject voor verpleegkundige en miste de liefde voor de patiënt enorm in het medische vak.

Liefdevolle zorg

‘Liefdevolle zorg’ noemt Mieke het, en als schoonheidsspecialiste kan ze dit veel beter aanbieden. Inmiddels is zo’n 10% van haar clientèle kankerpatient. Bij de vestiging van Bertina in het Friese Grou zit eenderde van de klanten in een kankerbehandeltraject.

Bertina van den Berg

Bertina: ‘Als deze mensen een ding nodig hebben, is het de behoefte om in hun kracht te blijven staan. Zich mentaal goed te blijven voelen. Want kanker heb je ook mentaal. Beautybehandelingen zijn hierbij onontbeerlijk. 

Mensen willen normaal leven

‘Zodra je de diagnose kanker krijgt, wordt je meteen in een hoekje gestopt, met zware behandelingen en overweldigende emoties. Het zou echt anders moeten. Kanker moet je leven niet beheersen.

‘Mensen willen juist gewoon normaal doorleven en niet als anders beschouwd worden. De vrouwen die bij mij komen, werken als het even kan gewoon door. Het zijn mensen die gaan voor kwaliteit van leven, en niet voor kwantiteit. En beauty hoort daarbij. Punt. Je mag dan ziek zijn, maar je bént niet je ziekte.’

Het is niet waar dat je niet mag behandelen

Mieke wordt er verdrietig van dat er nog altijd er nog altijd schoonheidsspecialisten zijn die zeggen dat ze kankerpatiënten niet mogen behandelen.

‘Het is een pertinente onwaarheid, die berust op onwetendheid. Je kunt zoveel fijne zachte behandelingen geven, zonder dat je bijvoorbeeld het lyfmesysteem aanzet. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet, maar daar zijn dus ook trainingen en programma’s voor, en je moet met niet agressieve huidproducten werken. Wij hebben speciale arrangementen voor mensen met kanker.

IK Medikal Reflex Treatment

IK Medikal heeft een speciale Reflex Treatment waarbij met ontspannende massage op de reflexzones het immuunsysteem wordt versterkt. Het effect ervan werkt zeker 24 uur door. Deze behandeling kan zowel op het gezicht als op het lichaam worden uitgevoerd.

‘Kankerbehandeling anno 2021 gaat niet meer alleen over dood zoals vroeger,’ vertelt Mieke.  ‘Voor steeds meer mensen wordt het een chronische aandoening waaraan gesleuteld moet blijven worden.

Kwaliteit van leven wordt steeds belangrijker

Juist in die palliatieve fase (genezen lukt niet meer, maar ermee leven voorlopig wel) worden mensen zich veel bewuster van wat ze echt willen: een kwalitatieve invulling van leven, en daar hoort een ontspannen geest bij, en dingen doen die energie geven.

Mieke Lenferink

Favoriet: De-Itch Oil en Butterly Cream

‘IK Medikal heeft ook prachtige producten voor huidverzorging. De De-Itch Oil voor de huid na bestraling bijvoorbeeld of de Butterly Cream bij chemotherapie. Deze producten werken echt veel beter dan menig product dat je in het  ziekenhuis wordt geadviseerd.

Beautyminded vrouwen snakken naar mooie, veilige huidverzorging

Bertina krijgt veel vrouwen in haar zaken die beautyminded zijn, en echt op zoek zijn naar fijne producten. Ze is er ook heel blij mee dat IK Medikal tegenwoordig kitjes heeft om alles thuis te gebruiken.  ‘Er gaapt een groot gat tussen de spartaanse adviezen in de zorg, en wat wij allemaal al kunnen doen. Als het om nieuwe operatietechieken of medicijnen gaat, staan men vooraan, maar als het om deze aanvullende zaken gaat, die juist de kwaliteit van leven stimuleren, blijft het stil. ‘

Als het moet, is ze er….

Bertina draagt haar klanten een warm hart toe. Ze maakt ook prachtige haarwerken, en ze is vanuit haar hart, als het moet, zeven dagen per week bereikbaar voor haar klanten. ‘Als een klant plotseling erge haaruitval heeft en een haarwerk op moet voor een bijzondere bijeenkomst, dan ben ik er voor haar.

Al moet ik mijn eigen verjaardag op dat moment even onderbreken. En wist je dat ook we ook hele innovatieve borstprotheses kunnen aanmeten, van ultralichte materialen….’

Ontvang ze als gasten, en niet als patiënten

‘IK Skin Perfection zet haar passie voor de huid in om de bijwerkingen van kankerbehandelingen aan huid en haar op de kaart te zetten’, besluit Bertina. ‘Er is zoveel aandacht nodig voor deze doelgroep, en hij wordt alleen maar groter. Laten we ze met open armen ontvangen als mens, niet als patiënt. Verwen ze, geef ze energie. Maak ze blij. Laat ze zich goed voelen.’

Tot slot nog een tip: Schoonheidsspecialiste Melanie Pikkemaat houdt op haar website boobietrip.nl een dagboek bij over haar borstkanker (erfelijke borstkanker met het BRCA gen). Met openhartigheid en vol positieve energie.

 
 

Lees ook