Met shoptips voor heerlijke oud(h)parfums!

09:05 - 05:27
luistertijd 09:05 - leestijd 05:27

Oud of Oudh is verreweg de duurste ruwe geurstof ter wereld. Deze essentiële olie, die je misschien ook wel kent als agarhout, wordt gewonnen uit het door schimmels aangetaste kernhout van de agarboom. Deze boom komt voornamelijk voor in Zuidoost-Azië, India en Bangladesh. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt Oud dus niet uit het Midden-Oosten. Hoewel het daar wel razend populair is.

oudh

 Slechts twee procent van de agarbomen geschikt

Van iedere tien agarbomen heeft slechts één boom een met schimmels geïnfecteerd kernhout. En het is juist deze schimmel die ervoor zorgt dat de hars van de agarboom zo aromatisch is. Maar het wordt nog ingewikkelder, want slechts twee procent van de geïnfecteerde bomen produceert uiteindelijk hars. Dit maakt Oud zo kostbaar.

Vloeibaar goud

De wereldwijde markt voor Oud brengt jaarlijks zo’n 6 miljard dollar op. De waarde van Oud wordt geschat op anderhalf keer de waarde van goud. Het is dan ook niet voor niets dat Oud regelmatig “vloeibaar goud” wordt genoemd.

oudh

Een geur met verschillende facetten 

Oud is een complexe geur met verschillende facetten. Oud is scherp en tegelijkertijd aangenaam. Met warme, rokerige noten en een zweem van vochtig hout. Hoewel subtiel vermengd met een vleugje bloemen en fruit, is de overheersende geur toch muskusachtig en sensueel. Oud wekt associaties op met rijkdom en luxe. Het is dan ook niet voor niets dat je Oud in landen als Qatar, Dubai en Bahrein zeer regelmatig als huisparfum tegenkomt. En de Arabieren dragen Oud ook maar al te graag op kleding, huid en haar.

oud parfum

Een rijke geschiedenis

Diezelfde Arabieren brengen al sinds de oudheid rookoffers met agarhout, naar het voorbeeld van de Profeet Mohammed. Ze geloven dat hun gebeden opstijgen met de geurende rook van agarhout en zo rechtstreeks naar de Schepper worden gebracht.

In de Hebreeuwse traditie kent Oud zijn toepassing als wierook en ook in Japan wordt Oud al eeuwenlang als wierook gebrand. Rijke Chinezen uit de oudheid maakten hun doodskisten van dit harshoudende hout. En toen het gebruik van Oud zich verspreidde naar Europa hield het koningshuis van Frankrijk – en vooral Lodewijk de XIV die bekend stond om zijn buitensporige uitspattingen – zoveel van de geur dat hij zijn kleren erin waste.

oudh geur

Oud in hedendaagse parfums

In de hedendaagse parfums met almaar complex wordende geurformules neemt Oud een steeds centralere rol in. Beroemde ontwerpers hebben hun eigen Oudparfums op de markt gebracht. Giorgio Armani’s Oud Royale en Tom Ford’s Oud Wood zijn slechts twee voorbeelden.

Wanneer Oud wordt toegepast in een parfum is het meestal een basisnoot, die de neiging heeft op de huid te blijven lang nadat de andere geurnoten zijn vervlogen. Terwijl de meeste houtnoten bekend staan om hun aardse geuren, geeft Oud een zoetere geur aan een parfum. Helaas wordt het vaak gebruikt in een synthetische, niet-natuurlijke versie, omdat Oud zo duur is om te oogsten. De synthetische versie vervliegt veel sneller en ruikt minder complex. De getrainde Oudneus ruikt het verschil. Hoewel het prijskaartje van een parfum natuurlijk ook veel verraadt.

oud parfum

Die getrainde neus voor Oudparfums krijg je niet zomaar

Als je nieuw bent in de wereld van Oud, dan is waarschijnlijk ieder Oudparfum veel te sterk voor je. Oud moet je leren waarderen, net als een krachtige espresso en een complexe rode wijn. Ik had in het begin ook helemaal niets met Oud, totdat ik vaker in het Midden-Oosten te vinden was en daar bijna struikelde over de winkels en verkoopstalletjes met Oud. De Arabieren verkopen het zelfs op het strand.

Er volgde een olfactorische ontdekkingsreis door de wereld van Oud, waarbij ik me voornam om ieder bezoek aan de shoppingmall een andere winkeltje of stalletje te bezoeken en weer een andere Oud te ruiken. Natuurlijk bleef het niet bij ruiken en kon kopen niet uitblijven. Mijn collectie Oudparfums is inmiddels niet meer op twee handen te tellen. Dat geeft ook niet. Omdat Oud een unisex geur is, geniet manlief met liefde mee van deze collectie.

Mijn (ook in Nederland verkrijgbare) favoriete Oudparfums

Comme des Garçons Wonderoud

wonderoud

Het Japanse modemerk gebruikt graag niet-traditionele geurnoten, zoals zuurstof, zand, nagellak, wapperend wasgoed en zelfs verbrand rubber. Comme des Garçons werkt bij de creatie van haar parfums samen met stijliconen als Pharrell Williams en Vogue’s creative director Grace Coddingon. Hoe experimenteel ook, de parfums zijn vaak verrassend draagbaar. En dat is Wonderoud ook. Met geurnoten van – hoe kan het ook anders – Oud, patchouli, vetivier, cederhout, gaiachout en sandelhout.

Shop hier online

 

Molton Brown Mesmerising Oudh Accord

molton brown oudh

Het Engelse Molton Brown staat al sinds de jaren ‘70 bekend om  haar originele geuren, met een twist. Veelal iconisch en award-winning. Het is dan ook niet voor niets dat Hare Majesteit Koningin Elizabeth II het merk heeft benoemd als Hofleverancier van het Britse Koningshuis.

molton brown parfum

Mesmerising Oudh Accord is een rijk oudparfum, versterkt met saffraan, zwarte thee en vanille. Door deze gourmand geurnoten, die je meteen herkent, is Mesmerising Oudh Accord erg toegankelijk. Als ik het een ‘beginners-Oud’ noem, dan doe ik dit rijke en diepe parfum tekort. Het is echter wel een fijne Oud om mee te starten, mocht je nog niet bekend zijn met Oudparfums. En de fles – met prachtige harsgouden dop – een pronkstukje.

Shop hier online

 

BDK Oud Abramad

BDK Oud Abramad

Nog zijn merk met een interessant verhaal… Het Franse BDK is opgericht door David Benedek, met zijn nog geen 30 jaar een ‘junior’ onder de parfumneuzen. David’s grootouders waren in het Parijs van de jaren ’50 distributeurs van enkele prestigieuze parfumhuizen als Worth en Christian Dior.

BDK Oud Abramad

Oud Abramad is een intens Oudparfum met oosterse ingrediënten. De houtnoten, waarbij agarhout natuurlijk centraal staat, geeft de geur kracht, de Turkse roos voegt een dromerig karakter toe. Het is deze roos die dit Oudparfum heerlijk zwoel maakt. Als het einde van een warme zomerdag, wanneer de zon ondergaat in de woestijn en duizend-en-één sterren verschijnen.

Shop hier online

 

Memo Paris Shams Oud

memo paris shams oud

Vol, kruidig en krachtig. Shams Oud opent met een peperig gember akkoord, ietwat getemd door zwoele saffraan. Vetivier en zoete vanille zorgen ervoor dat dit parfum zich op je huid ontwikkelt tot een mooie rijke geur, zonder uitermate ingewikkeld en complex te zijn. Oud zorgt uiteraard wel voor een zekere mate van diepte die écht opvalt. Het zijn geuren als deze die over het algemeen veel complimentjes opleveren: “Wat ruik je lekker, welk parfum is dat?” Dat geldt trouwens voor alle parfums uit dit artikel.

memo paris shams oud

De reis is de bestemming, luidt het levensmotto van Clara Molloy, oprichter van Memo. Haar reisverslagen zijn het uitgangspunt de parfums. Elke geur verwijst naar een echte of verbeelde bestemming en Shams Oud is zonder twijfel het land van Aladdin, van Lawrence of Arabia.

Shop hier online

 

Costume National Soul

Costume National Soul

In tegenstelling tot bovengenoemde favorieten heeft Soul de geurnoten van Oud niet in de basis, maar juist in het hart van de compositie zitten. Dat maakt ook dit parfum – net als Molton Brown Mesmerising Oudh Accord – nét iets toegankelijker voor de beginnende Oudgebruiker.

Costume National Soul

Soul opent met kruidige noten van kardemom, roze peper en bergamot en ontvouwt zich daarna tot een diep hart van geranium, leer en Oud. De warme basisnoten van amber, vanillebonen en patchouli laten de onmiskenbare signatuur van het merk op de huid achter.

Costume National Soul

Deze oosterse kruidige geur voor vrouwen en mannen werd in 2015 uitgebracht en is sindsdien een bestseller van Costume National.

Shop hier online

 

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook