Nicotine en alcohol zijn ook slecht, en wat is Jama eigenlijk? Het heeft nauwelijks volgers.

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Gisteravond werd er via Radar TV door onderzoeker Henry Dijkman uit de doeken gedaan dat uit nieuw onderzoek van zijn team blijkt dat nieuwe, moderne borstimplantaten met een vaste silicoonvulling, net zo zweten als de oude jaren’90 implantaten. Dit onderzoek is gepubliceerd op het open network van Jama (the Journal of the American Medical Association). Micropartikels siliconen lekken door de poreus wordende beschermingswand, het omhulsel heen. Er is onderzoek verricht naar materiaal van 400 vrouwen in Nederland. De onderzoeksgroep pleit er nu voor dat de implantaten verboden worden, tot dat er veiliger middelen op de markt zijn.

Ach, de lucht die we inademen is ook ongezond

Op social media zijn meerdere groepen actief voor vrouwen die borstimplantaten dragen – meestal om esthetische redenen en in mindere mate voor reconstructie na kanker – en zij delen al hun blijdschap en zorgen met elkaar. Het nieuwe onderzoek geeft onrust, zowel onder de vrouwen die ze dragen maar alert blijven, als onder de vrouwen die zich eigenlijk helemaal geen zorgen lijken te maken.

Er zijn interessante argumenten van de laatste groep, die de boodschap dragen dat je geen zorgen moet maken, want:

Wetenschappelijk onderzoek verrichten is een, het communiceren aan de medische wereld is twee, consumenten ervan overtuigen….daar heb je een lange adem voor nodig, gezien de argumenten. Maar goed, moet je ze wel overtuigen.

Informeren is beter, zodat iedere vrouw haar eigen weloverwogen afwegingen kan maken. Een ding staat als een paal boven water: het kan niet meer ontkend worden dat er met alle prothesen problemen zijn, ook met de moderne varianten. Ik hoor nog steeds dat er artsen zijn die het proberen te ontkrachten bij potentiële cliënten. Hoe meer kennis er is van de bijwerkingen, hoe beter artsen hun klanten kunnen informeren.

Op het Jama open network kunnen wetenschappers reflecties loslaten op onderzoeken. Ik deel er vast een hier van een onderzoeker die niet alle vragen beantwoord ziet door het onderzoek van Dijkman et al.

borstimplantaat

Dit is een van de borstimplantaten die werd verwijderd tijdens de explantatie

Last but not least, is het natuurlijk zo dat niet iedereen klachten van de deeltjes hoeft te krijgen. Want dat is dus ook niet zo. Het blijft een proefondervindelijk issue. Krijg je klachten, haal ze eruit. Het merendeel van de vrouwen knapt snel op, omdat het immuunsysteem tot rust wordt gebracht. Dit reageert namelijk overprikkeld op het lichaamsvreemde materiaal.

Interessant is het om te weten dat er nu een test op de markt is waarmee je kan onderzoeken of je immuunsysteem overgevoelig kan gaan reageren op lichaamsvreemd materiaal – waardoor je een betere risico inschatting kunt maken. Lees er hier meer over. Het is er nu voor injectables. Wellicht komt hij er ook snel voor borstimplantaten.

En verder is het hopen dat er op een dag een niet-schadelijke oplossing komt voor borst-verfraaiing, want hoe dan ook: vrouwen worden er  erg blij van als ze mooie, zichtbare borsten hebben.

Heb jij klachten? Meldt ze ook bij www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

beautyjournaal shop

Lees het boek Het Siliconenlek, van Don Croonenberg. En we adviseren ook het boek Borsten van Corine van Zweden over de rol van onze borsten in ons moderne leven – bij gezondheid en ziekte.

Heb je vragen aan ons, stuur ze dan via het contactformulier. We zorgen dat je altijd persoonlijk antwoord krijgt.

Lees ook